Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Diskriminacije kristjanov v Evropi ne smemo zamolčati

Objava: 20. 03. 2012 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Diskriminacije kristjanov v Evropi ne smemo zamolčati

Včeraj objavljeno poročilo o nestrpnosti in diskriminaciji do evropskih kristjanov navaja stoosemdeset primerov za leto 2011.

Najnovejše ‘Poročilo 2011’ o diskriminaciji kristjanov in vse bolj razširjeni nestrpnosti do krščanskih položajev v Evropi svari pred naraščajočo pravno diskriminacijo kristjanov na stari celini. Poročilo vsako leto pripravi ‘Organizacija za ugotavljanje nestrpnosti in diskriminacije do kristjanov v Evropi’ s sedežem na Dunaju. V arhivu za leto 2011 so pri omenjeni organizaciji zabeležili stoosemdeset primerov nestrpnosti in diskriminacije, ki so predstavljeni tudi v poročilu. Raziskave kažejo, da je proti kristjanom usmerjenih okoli 85% vseh t.i. ‘sovražnih prestopkov’, česar po mnenju vodje organizacije Gudrun Kugler ‘v javni razpravi nikakor ne bi smeli zamolčati’.

Včeraj objavljeno poročilo med drugim navaja neko francosko raziskavo, po kateri je 84% vandalizma usmerjenega proti krščanskim prostorom, pokopališčem in cerkvam v Franciji. Škotska vlada je nedavno objavila številke, po katerih naj bi bilo 95% protiverskega nasilja na Škotskem usmerjenega proti kristjanom. Raziskava v Angliji je pokazala, da je 74% ljudi, ki redno zahajajo v cerkev, priznalo, kako so kot kristjani pogosteje diskriminirani kot ostali državljani. Več kot 60% jih meni, da izločanje kristjanov v javnosti, v medijih, politiki in na delovnih mestih narašča.

Kot kaže poročilo, so kristjani v nekaterih evropskih državah prisiljeni, da zaradi pravnih predpisov na stranski tir postavijo svobodo vesti. Na Nizozemskem in v Angliji državni uradniki nimajo pravice zavrniti sklepanja zakonskih zvez med istospolnimi partnerji. V Franciji morajo lekarnarji izdajati abortivna sredstva, v Španiji pa morajo zdravniki in bolnišnično osebje poskrbeti za nemoteno opravljanje splavov.

V številnih državah so protidiskriminatorni zakoni in določila o sovražnem govoru privedli do naraščajočega števila sodnih postopkov proti kristjanom, še posebej do pridigarjev in krščanskih uslužbencev. Tudi na področju šolstva in starševskih pravic ter na področju svobode govora in zbiranja vedno pogosteje prihaja do spornih primerov.

Medtem ko v Angliji že poteka javna razprava na temo diskriminacije kristjanov, pa v večini ostalih držav teh težav sploh še niso uradno zaznali. Razprava o tem je nujno potrebna, kajti po mnenju Kuglerjeve je ‘zavedanje težav prvi korak k njihovem reševanju’.

Dodatne informacije so na voljo na spletni povezavi http://www.intoleranceagainstchristians.eu/.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh