Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dnevi jazza in klasike

Za vas piše:
K. H.
Objava: 19. 06. 2019 / 10:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2019 / 13:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dnevi jazza in klasike

Dnevi jazza in klasike

Na jubilejnem, 60. Jazz festivalu Ljubljana tudi John Zorn na orglah in sakrsofonu

John Zorn, skladatelj, vodja skupin, organist in sakrsofonist, se bo na jubilejnem Jazz Festivalu predstavil na 14 koncertih

Šestdeseta izdaja Jazz festival Ljubljana je »stičišče veličastne preteklosti in svetle prihodnosti«. Tako so zapisali organizatorji letošnje, jubilejne osrednje jazzovske prireditve v prestolnici. »Graditi želimo na temeljih te dolge tradicije in bogate preteklosti s predstavitvijo trenutnega stanja tako na globalni kot slovenski glasbeni sceni,« so še zapisali.

Med 18. in 22. junijem se bo v Cankarjevem domu in še sedmih prizoriščih zvrstilo prek 30 koncertov. Med drugim so v Ljubljani John Zorn, z grammyjem nagrajeni Snarky Puppy, Nubya Garcia, Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Joëlle Léandre in številni drugi, rekordno bo tudi slovenskih jazz ustvarjalcev.

Že prvi dan bo Jazz Festival zaznamoval John Zorn na mogočnih orglah Cankarjevega doma. »Glasbo osupljive lepote prežarja duhovno razpoloženje, ki ga lahko ustvarijo samo velike orgle, popolne prevodnice Zornovega dramatičnega občutka za barvo in kontraste. Zaslišimo delovanje skladateljevega uma v vseh njegovih bizarnih pojavitvah – velike gmote zvoka, akordov, skupkov, kontrapunkta, borduna, ostinata, liričnih melodij in še in še – pogosto vseh naenkrat,« so zapisali organizatorji. John Zorn bo naslednji dan, v sredo, 19. junija, s projektom Bagatelles maraton tudi uradno odprl festival. Med marcem in majem 2015 je John Zorn napisal tristo novih skladb, ki sestavljajo zbirko Bagatelles. Poseben maratonski koncert predstavlja štirinajst različnih sestavov s poustvaritvami več kot petdesetih skladb iz Zornove obsežne nove pesmarice. Ob tej priložnosti bo francoski igralec in režiser Mathieu Amalric predstavil svoja filma John Zorn 2010–2018.

Festival se bo skleni v soboto v Križankahl z zasedbo Snarky Puppy, eno najbolj atraktivnih glasbenih zasedb tega stoletja, ki briše meje glasbenih žanrov in oblikuje svojega. Leta 2004 v teksaškem Denton ustanovljeno zasedbo sestavlja več kot trideset glasbenikov, zbranih okoli basista, skladatelja in vodje Michaela Leagua, na koncertu sv Ljubljani se bo predstavilo dvanajst članov zasedbe. Snarky Puppy so prejemniki nagrade grammy za dva albuma in za najboljši koncertni nastop.


Teksaški Snarky Puppy so prejemniki nagrade grammy za dva albuma


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh