Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dnevi Škofjeloškega pasijona – da pasijonski veter veje tudi pred uprizoritvijo 2026

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 02. 2024 / 11:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2024 / 20:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dnevi Škofjeloškega pasijona – da pasijonski veter veje tudi pred uprizoritvijo 2026
Dnevi Škofjeloškega pasijona bodo trajali do 20. aprila. FOTO: Škofjeloški pasijon

Dnevi Škofjeloškega pasijona – da pasijonski veter veje tudi pred uprizoritvijo 2026

Z današnjim Pasijonskim romanjem na Brezje so se na Škofjeloškem začeli letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona, ki bodo trajali vse do 20. aprila 2024.

Ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona, najstarejšega ohranjenega dramskega besedila, ki ga je leta 1721 zapisal kapucin pater Romuald Marušič, bi morala biti jubilejna uprizoritev Škofjeloškega pasijona pod taktirko vodje projekta Jakoba Vrhovca leta 2021, a so jo zaradi koronavirusa najprej premaknili za leto dni, nato pa dokončno odpovedali.

Od začetka priprav do izvedbe dve leti

Strokovni odbor Pasijona je tedaj sklenil, da se bo pasijonsko dogajanje začelo takoj, ko bo mogoče. Ker od začetka priprav do izvedbe običajno pretečeta še dve leti in ker je bila tedaj epidemiološka prihodnost še negotova, so si bili na jasnem le, da nove uprizoritve pred letom 2025 ne bo moglo biti, da pa bodo tudi vmes ohranjali pasijonski duh.

Prihodnja uprizoritev leta 2026

Septembra lani so na spletni strani Škofjeloškega pasijona objavili prvo konkretno napoved, da bo prihodnja uprizoritev leta 2026. Dotlej pa pasijonski veter v Škofji Loki z okolico veje z Dnevi Škofjeloškega pasijona, ki jih Občina Škofja Loka in Zavod 973 skupaj s številnimi soustvarjalci že po običaju pripravljajo v postnem času na različnih prizoriščih.

Koncert duhovniškega okteta Oremus

Letos so se začeli na prvo postno soboto, tudi s Postnimi delavnicami slikanja postnega prta v Stari Loki. Na postne nedelje (ali postne petke) vabijo tudi h križevim potom v župnijah na Škofjeloškem. Nadaljevali bodo v Žabnici s koncertom duhovniškega okteta Oremus, vse sobote v marcu in prvo aprilsko pa si bo mogoče v Nunski cerkvi v Škofji Loki ogledati Pasijonske miniature.

Pasijonski dan in Pasijonski večer

Sokolski dom bo gostil Pasijonski dan, v okviru katerega bo predstavitev Pasijonskih doneskov in odprtje pasijonske razstave grafik Črtomirja Freliha. V Selcih pripravljajo avtorsko izvedbo pasijonske igre Pasijon po človeštvu in človeških rokah, teden dni pozneje bo Pasijonski večer 2024 v Stari Loki pod naslovom Cvetana Priol – pričevalka križane ljubezni.

Izdelava butare velikanke

Sledile bodo Pasijonske delavnice izdelave butaric in pokušina postnih jedi na škofjeloškem Mestnem trgu ter izdelava butare velikanke na Cankarjevem trgu. Na veliki petek se bo mogoče udeležiti križevega pota v Škofji Loki, velikonočni ponedeljek pa preživeti na Velikonočnem koncertu Orkestra Amadeo pod taktirko dirigenta Tilna Drakslerja v Nunski cerkvi.

Za konec dva dogodka bratov kapucinov

Za konec letošnjih Dnevov Škofjeloškega pasijona bodo dva dogodka pripravili tudi bratje kapucini; prvega pod naslovom Pot odrešenja, drugi in hkrati zaključni pa bo že tradicionalni Romualdov dan. Oba dogodka bosta potekala v kapucinski cerkvi sv. Ane, Romualdov dan pa tudi v Kapucinskem samostanu Škofja Loka. Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Soustvarjalci Dnevov Škofjeloškega pasijona

Dneve Škofjeloškega pasijona 2024 soustvarjajo še Kapucinski samostan Škofja Loka, bratje kapucini Škofja Loka, Župnija Škofja Loka, Župnija Sv. Duh in ostale župnije na Škofjeloškem, Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka, Muzejsko društvo Škofja Loka, Prosvetno društvo Sotočje Škofja Loka, Pasijonski veter, Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca, Loški skavti in Orkester Amadeo.

Kupi v trgovini

Pasijon ubogih
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh