Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do smrti zabodli predsednika Turške škofovske konference

Objava: 04. 06. 2010 / 07:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Do smrti zabodli predsednika Turške škofovske konference

Nadškof Luigi Padovese je umrl v starosti 63 let na svojem domu v Iskenderunu

Nadškofa Luigija Padoveseja (63), predsednika Turške škofovske konference, so neznanci zabodli na njegovem domu v mestu Iskenderun. Novico je včeraj sporočila turška tiskovna agencija Anadolu. Po podatkih turške televizije naj bi nadškofa Padoveseja umoril njegov šofer. Luigi Padovese je od leta 2008 opravljal funkcijo predsednika Turške škofovske konference.

V preteklih letih je v pretežno muslimanski Turčiji že večkrat prišlo do napadov na kristjane. Nazadnje so po podatkih turških tiskovnih agencij leta 2007 v napadu na neko krščansko založbo v mestu Malatya življenje izgubili trije ljudje. Leto pred tem so v mestu Trabzon ustrelili nekega italijanskega duhovnika.

Nadškof Padovese, rojen 31. marca 1947, je leta 1965 vstopil v red kapucinov. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1973. Papež Janez Pavel II. ga je leta 2004 imenoval za naslovnega škofa škofije Monteverde in mu dodelil službeno mesto apostolskega vikarja v Anatoliji. Škofovsko posvečenje je prejel leta 2004, podelil pa mu ga je tedanji apostolski nuncij v Turčiji, Edmond Farhat.

Vatikan je v svojem prvem odzivu na umor nadškofa Padoveseja dejanje označil kot 'grozljivo in neverjetno'. Kot je včeraj popoldne za medije izjavil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, so v Vatikanu dobesedno zgroženi. Tudi apostolski vikar v Carigradu, Louis Pelatre, je s težkim srcem potrdil nasilno smrt 63-letnega nadškofa.

Padovese naj bi danes poletel na Ciper, kjer bi se moral sestati s papežem Benediktom XVI. med njegovim obiskom na tem sredozemskem otoku. Kot predsednik Turške škofovske konference naj bi v nedeljo v nikozijski športni palači iz papeževih rok prejel delovni dokument za bližnjevzhodno sinodo, ki se bo jeseni sestala v Rimu.

Kot so poročali turški mediji, je Padovese vbodnim ranam podlegel v bolnišnici. Kmalu zatem so kot osumljenca za umor prijeli njegovega šoferja, je sporočil guverner Iskenderuna, Mehmet Celalettin Lekesiz. Šofer je bil v službi nadškofa zadnja štiri leta in pol, v tem času pa naj bi bil deležen tudi psihiatrične obravnave.

Trenutno kaže, da je šlo pri umoru za 'osebne zadeve' in da se v ozadju ne skriva nikakršen verski ali politični motiv, je pojasnil guverner. Krajevne oblasti skrbno raziskujejo okoliščine dogodka. Po besedah guvernerja je bil nadškof Padovese, ki je bil pristojen za okoli 4500 katoličanov na jugu in na vzhodu Turčije, med ljudmi zelo priljubljen.

Na fotografiji: umorjeni nadškof Luigi Padovese

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh