Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelni koncert Slomškove ustanove

Objava: 14. 03. 2008 / 09:13
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dobrodelni koncert Slomškove ustanove

V želji, da bi omogočili šolanje vsem dijakom, ki se želijo izobraževati na kateri izmed štirih katoliških gimnazij, so škofije, katoliške gimnazije, cerkvene založniške in medijske ustanove ter ustanovi iz Krekove dediščine združile svoje moči in se leta 2000 povezale v Slomškovo ustanovo. Njen prvi namen je po zgledu Antona Martina Slomška trajno podpirati vzgojo in izobraževanje mladih rodov, zato podpira socialno šibke družine dijakov katoliških vzgojno-izobraževalnih srednješolskih ustanov, njen širši namen pa je razdeljevanje denarne pomoči tudi drugim dijakom ter študentom za diplomski in podiplomski študij.

Slomškova ustanova v nedeljo, 30. marca 2008, ob 17. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma že četrtič prireja veliki dobrodelni koncert.

Na koncertu bodo združeni zbori in orkester katoliških gimnazij Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška iz Maribora, Gimnazije Želimlje, Škofijske gimnazije Vipava in Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava Ljubljana izvedli skladbo The Armed Man: A Mass For Peace (Oboroženi mož: Maša za mir) angleškega skladatelja Karla Jenkinsa.

Jenkins je zelo znan skladatelj, avtor številnih uspešnih vokalno-inštrumentalnih partitur. Njegov slog bi lahko označili kot crossover, saj prestopa meje med klasično (resno) in popularno glasbo ter jazzom. Učinkovito uporablja gregorijansko melodiko in dosežke renesanse ter baroka in jih kombinira s sodobnejšimi zvočnimi prijemi.

Leta 2000 je po naročilu Britanskega zgodovinsko-vojaškega muzeja napisal skladbo, v kateri se je ukvarjal z vsebino in problematiko križarskih vojn. Nastala je kantata The Armed Man: A Mass For Peace. Za osnovni napev je uporabil znano srednjeveško melodijo L' Homme Arme (Oboroženi mož), ki so jo številni skladatelji v renesansi uporabili za temo (contrapuncto) svojih maš. Poleg mašnih besedil (Gospod usmili se, Svet, Blagoslovljen in Jagnje Božje) je vključena še druga zanimiva poezija iz različnih časov in krajev z izrazitim protivojnim sporočilom. Srečajo se različne veroizpovedi, najbolj izrazito krščanstvo in islam. V skladbi je Jenkins uporabil tudi nekatere glasbene in molitvene motive iz islama, tako bo pri izvedbi kot muezin Iz turške besede muezzin, ki pomeni 'tisti, ki oznanja, napoveduje'. V islamskem svetu gre za osebo, ki pripada mošeji in petkrat na dan kliče k molitvi. sodeloval tudi imam Samir Jusić. Glasba je izredno sugestivna, močna, veličastna in raznolika z izjemnim sporočilom: »Boljši je mir, kot vsakršna vojna!«

Jenkins je ustvaril čudovito glasbeno fresko, polno nasprotij, ki pa se na koncu izteče v učinkovit poziv: nikoli več vojne! Skladbo je posvetil žrtvam vojne na Kosovu. Kantato izvajajo po vsem svetu, tokrat pa bo doživela prvo izvedbo tudi v Sloveniji.

Na koncertu bodo poleg združenega zbora dobrih 200 pevcev in orkestra, ki bosta nastopila pod vodstvom dirigenta Damijana Močnika, sodelovali tudi sopranistka Barbara Tišler, organist Klemen Karlin, pianist Lovro Frelih, imam Samir Jusić in dramski igralec Pavle Ravnohrib. Režiser prireditve je Gregor Tozon.

Častni pokrovitelj je predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Janez Janša.


Dodatne informacije dobite na sedežu Slomškove ustanove, Slovenska ulica 17, 2000 Maribor, tel. 059 080 480, e-naslov: ustanova@slomskova-ustanova.si.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh