Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelno okrog Slovenije: Otrokom podarjenih že 22 koles

Za vas piše:
P. G.
Objava: 03. 06. 2024 / 12:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2024 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodelno okrog Slovenije: Otrokom podarjenih že 22 koles
Namen kolesarjenja okrog Slovenije je spodbujanje dobrodelnosti in podarjanje koles. FOTO: Arhiv DOS

Dobrodelno okrog Slovenije: Otrokom podarjenih že 22 koles

Na zadnji majski dan se je z novinarsko konferenco zaključil 5. humanitarni kolesarski dogodek Dobrodelno okrog Slovenije (DOS). V petih dneh je 27 kolesarjev na čelu z Damijem Zupijem prekolesarilo 1225 kilometrov okrog Slovenije. Zakaj?

Dobrodelno okrog Slovenije – DOS je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko se s cestnimi kolesi prekolesari traso okrog celotne Slovenije v skupni razdalji 1225 kilometrov. Kolesarji so tudi letos, že peto leto zapored, zavrteli pedale za dober namen ter s skupnimi močmi zbirali sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Za pot okrog Slovenije so potrebovali pet dni.

FOTO: Arhiv DOS

Kolesa za otroke

Osrednji namen dogodka je namreč prav podariti čim več koles otrokom iz socialno ogroženih družin. Zbiranje sredstev s sloganom »Pot za srečo otrok« je tudi tokrat koordinirala Slovenska karitas. Letos so 22 koles podarili že na poti, zbiranje sredstev pa poteka še naprej, saj želijo organizatorji kar največ koles podariti tudi v poletnih dneh.

Dami Zupi: »To bom počel tudi v prihodnje«

Novinarske konference ob zaključku dogodka so se udeležili predstavniki občin ambasadork, nekaterih podjetjih in sponzorjev, Slovenske karitas in youngCaritas. Glavni pobudnik akcije Dami Zupi je povedal, da je letošnji DOS prvič postal tudi mednarodno prepoznaven projekt. Tokratna posebnost je bil del trase, ki je tekel po avstrijski strani meje. Zupi je ob koncu prepričljivo napovedal še šesto izvedbo DOS-a: »Tisti, ki me poznate, ste že začutili, kaj počnem in na kakšen način to počnem, in moram vam povedati, da bom to počel tudi v prihodnje.«

Dami Zupi in Peter Tomažič. FOTO: Arhiv DOS

Žareče otroške oči

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, je izrazil veselje nad sodelovanjem z občinami in župnijskimi karitas, saj družine, ki potrebujejo pomoč, prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji. Mladi prostovoljec, ki je v času kolesarjenja skrbel za prevoz koles, da so prišla do otrok, je z zbranimi podelil svojo izkušnjo. Ne more pozabiti žarečih oči in nasmeha otroka, ki je kolo prejel. Še danes se spomni besed, ki mu jih je izrekel otrok: »To kolo je zame? Komaj čakam, da se z njim odpeljem do svojega sošolca!«

Akcija zbiranja traja vse leto

Čeprav je letošnje akcije konec, zbiranje sredstev za nakup koles poteka tekom celega leta. Prav tako je možno prispevati lepo ohranjena rabljena kolesa. Na ta način lahko s skupnimi močmi osrečimo otroke in njihovim staršem, ki so v stiski, olajšamo vsaj eno skrb.

Sredstva se še naprej zbirajo preko SMS-sporočil s ključno besedo ZAKOLO5 na 1919 ali z direktnim nakazilom na TRR Karitas:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 00 905
Namen: ZA KOLO

»Vsak na svoj način, za darom ali drugačno pomočjo, se odpravimo na pot za srečo otrok, kjer vsak korak šteje in vsak nasmeh šteje dvojno,« še sporočajo s Slovenske karitas.

Nalaganje
Nazaj na vrh