Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začelo se je več kot 1000-kilometrsko dobrodelno kolesarjenje okrog Slovenije

Za vas pišejo:
I. K., P. G.
Objava: 07. 05. 2024 / 10:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2024 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začelo se je več kot 1000-kilometrsko dobrodelno kolesarjenje okrog Slovenije
Tako so po Sloveniji kolesarili lani, danes začenjajo letošnjo pot. FOTO: Arhiv DOS

Začelo se je več kot 1000-kilometrsko dobrodelno kolesarjenje okrog Slovenije

Z današnjim dnem je 26 kolesarjev pod vodstvom Damija Zupija začelo kolesarsko pot okrog Slovenije s sloganom »Pot za srečo otrok«. Gre za dogodek, imenovan Dobrodelno okrog Slovenije, ki ga poznamo tudi pod kratico DOS.

Med 7. in 11. majem bodo z namenom zbiranja sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin prekolesarili 1225 kilometrov. S tem bodo obkrožili vso Slovenijo, delček poti pa bo tekel tudi preko Avstrije.

Pet etap za dober namen

Letos bodo kolesarji dobrodelni krog okoli Slovenije sklenili po petih etapah. Danes so pot začeli v Novem mestu, končali pa jo bodo v Strunjanu. Jutri bodo kolesarili do Kobarida, v četrtek se bodo podali proti Velenju, v petek jih čaka pot do Moravskih Toplic, v soboto pa se vrnejo na izhodišče v Novo mesto.

Letos bo celotno pot prekolesarilo 26 kolesarjev. FOTO: Arhiv DOS

Projekt, ki povezuje

Projekt, ki ga je zasnoval Dami Zupi, tokrat poteka že peto leto zapored. Idejni vodja projekta poudarja, da DOS ni le kolesarski dogodek, temveč tudi priložnost za povezovanje posameznikov, občin in krajev, saj trasa DOS-a vodi kar skozi 206 slovenskih krajev. »Poslanstvo DOS-a je vsako leto tudi to, da skuša privabiti čim več kolesarjev, da se pridružijo DOS karavani na poti za del trase ali celotno traso,« dodaja. Kolesarjem se lahko z dobrodelnim prispevkom vsaj 10 € na poti pridruži kdorkoli. Projekt namreč spodbuja zdrav življenjski slog, v ospredju pa je dobrodelna nota.

Pobudnik akcije je dobrodelni kolesar Dami Zupi. FOTO: Arhiv DOS

Otroci se veselijo novih koles

Z zbranimi sredstvi, ki jih lahko daruje vsak, ne le kolesarji, Slovenska karitas kot koordinatorka dobrodelnega dela projekta nakupi kolesa in poskrbi, da pridejo v prave roke – namenjena so namreč otrokom iz socialno ogroženih družin. Nekaj koles podarijo že v času kolesarjenja, kar na trasi.

Doslej so v akciji obdarili že več kot 100 otrok, ki so se razveselili novih koles. Tudi cilj letošnjih kilometrov je razveseliti in obdariti še več otrok, ki si bodo na kolesih lahko ustvarili veliko nepozabnih spominov.

Za nakup koles za otroke lahko darujemo s poslanim SMS-sporočilom ZAkolo5 na 1919 ali z nakazilom na:

Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 00 905
Namen: Za kolo









Nalaganje
Nazaj na vrh