Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do nedelje »praznik« kolesarstva na slovenskih cestah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 06. 2023 / 07:35
Oznake: Slovenija, Svet, Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 07:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Do nedelje »praznik« kolesarstva na slovenskih cestah
FOTO: Twitter Tour of Slovenia

Do nedelje »praznik« kolesarstva na slovenskih cestah

Slovenija po zaslugi odličnih dosežkov, predvsem Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, postaja kolesarska velesila in tudi zaradi tega bolj prepoznavna v širši javnosti. Vse do nedelje bodo oči športnih navdušencev uprte v deželo na sončni strani Alp, saj je pred vrati mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji, ki jo organizira Kolesarski klub Adria Mobil. Letos brez Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča.

Dirka Po Sloveniji, ki jo je lani v velikem slogu dobil prvi na mednarodni kolesarski lestvici UCI Tadej Pogačar, v letu 2023 praznuje 30-letnico prve izvedbe. Letošnja dirka bo 29. po vrsti, saj je dvakrat niso izpeljali, enkrat zaradi finančnih težav, drugič zaradi epidemioloških razmer. Kolesarje boste lahko na slovenskih cestah in pred malimi zasloni spremljali med 14. in 18. junijem.

138 kolesarjev iz 27 držav

Na jubilejni dirki bo nastopilo 138 kolesarjev iz 27 držav, med njimi največ Slovencev, Italijanov in Špancev. »Za razliko od zadnjih izvedb ni izrazitega favorita za skupno zmago, konkurenca pa močna in zato je pred nami zagotovo pet zanimivih etap,« pred začetkom obljubljajo organizatorji, ki ocenjujejo, da bo o skupnem zmagovalcu najverjetneje odločila četrta etapa z dvakratnim vzponom na Kolovrat.

Kdo bo slavil na 29. dirki Po Sloveniji? FOTO: FB Tour of Slovenia/SPORTIDA

V odsotnosti Pogačarja in Rogliča glavni aduti Mohorič, Novak, Mezgec, … 

Za mnoge kolesarje bo to zadnji preizkus pred Dirko po Franciji. Med domačimi tekmovalci bodo ob odsotnosti Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča najmočnejša »orožja« Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Domen Novak (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (Team Jayco AlUla), zagotovo pa tudi tuji tekmovalci, kot so Diego Ulissi (UAE Team Emirates, dvakratni zmagovalec dirke), Dylan Groenewegen in Filippo Zana (Team Jayco AlUla) ter Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), računajo na najvišja mesta.

Pričakovanja slovenskih kolesarjev

Na zadnji novinarski konferenci pred začetkom dirke v Celju je Luka Mezgec, član ekipe Team Jayco AlUla povedal: »Komaj čakam, da se vse skupaj začne. Z ekipo je prišel v Slovenijo tudi Dylan Groenewegen, ki je super motiviran in si želi vsaj ene etapne zmage. /…/ Seveda upam, da bom tudi sam dobil kakšno priložnost na domači dirki.«

Matej Mohorič med dajanjem avtograma. FOTO: FB Tour of Slovenia/SPORTIDA

Svoja pričakovanja pred startom je strnil tudi Matej Mohorič, ki zastopa barve ekipe Bahrain Victorious: »Pripravljam se na Dirko po Franciji, dirko Po Sloveniji bom izkoristil za zadnjo pripravo. Dirka je ravno prav težka, ne preveč lahka, ne preveč zahtevna, vsekakor pa sem tukaj z mislijo na prihajajočo dirko v Franciji,« je povedal Mohorič, ki doslej še ni okusil zmage na domači dirki. Mu bo uspelo letos?

Želje je bila vseskozi tekmovati s tujo konkurenco na domačih tleh

Predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji Mojca Novak je ob 30-letnici zgodovine dirke spomnila, da se je vse skupaj začelo z željo, »da domači kolesarji dirkajo s tujo konkurenco na domačih tleh. Nihče ni takrat razmišljal o prihodnosti in jubilejih, verjemite mi, da tudi pred dvajsetimi leti, ko sem tudi sama vstopila v kolesarsko zgodbo, ni bilo nič drugače. Fokus in prioriteta sta bili razvijati kolesarje v zmagovalce, tekmovati v mednarodnem okolju in na domačih tleh organizirati dirke s tujo konkurenco.«

Pet dni, pet etap

Letošnja dirka bo imela pet etap. Kolesarji bodo v petih dneh skupaj prevozili dobrih 833 kilometrov. Start prve etape bo v knežjem mestu ob Savinji, cilj pa v Rogaški Slatini. Drugi dan kolesarje čaka pot od Žalca do Ormoža. V tretji etapi med Grosupljim in Postojno bodo kolesarji prevozili dobrih 173 kilometrov. Četrti dan jih čaka preizkušnja med Ljubljano in Kobaridom, v nedeljo pa se bodo z Vrhnike odpravili proti Novemu mestu.

Na dirki Po Sloveniji bo najboljši mladi kolesar do 23 let nosil BELO majico, najboljši v razvrstitvi gorskih ciljev bo oblečen v MODRO majico, najboljši sprinter bo imel RDEČO majico, vodilnega na dirki pa boste prepoznali po ZELENI barvi.

Poslastica za milijone gledalcev

Neposredni prenos dirke bo, tako kot že nekaj let, potekal tudi na športni televizijski mreži Eurosport. »Z uvrstitvijo na program Eurosporta ter s prenosi na RTV Slovenija je dirka izjemno pridobila na gledanosti. Dirko si je v petih letih sodelovanja z Eurosportom ogledalo več kot 46 milijonov gledalcev,« poudarjajo organizatorji.

Nalaganje
Nazaj na vrh