Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drava poplavlja, obsežnejša razlivanja pričakujejo pod Mariborom [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 11. 2023 / 12:45
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drava poplavlja, obsežnejša razlivanja pričakujejo pod Mariborom [VIDEO]
Poplave v Dravogradu. FOTO: FB Občina Dravograd

Drava poplavlja, obsežnejša razlivanja pričakujejo pod Mariborom [VIDEO]

Zaradi zadnjih padavin in posledičnega naraščanja reke Drave so zjutraj sprožili sirene v Dravogradu in Vuzenici, pozneje še v desetih občinah v Spodnjem Podravju. Zaradi naraščanja Drave pristojni pričakujejo obsežne poplave zlasti na območju pod Mariborom.

Zadnje dogajanje in napovedi, kaj lahko pričakujemo v naslednjih urah in dnevih, so na skupni novinarski konferenci predstavili meteorolog Brane Gregorčič, hidrolog Janez Polajnar, direktorica Direktorata RS za vode Neža Kodre in poveljnik CZ Srečko Šestan.

Jutri bo mirno

Meteorolog Brane Gregorčič je uvodoma pojasnil, da je po burni noči jutro prineslo nekaj olajšanja: “Stopnjo vremenskega opozorila smo že zjutraj spustili na rumeno stopnjo, razen za JZ Slovenije zaradi okrepljenega vetra. Jutrišnji dan bo prinesel mirno vreme.”

Nova fronta v noči na nedeljo, nato nekaj dni večinoma suho

V noči na nedeljo pa nas žal čaka še ena vremenska fronta, “ki pa bo predvidoma manj izrazita, kot je bila ta minulo noč. Izdali smo oranžno opozorilo za močan veter predvsem na Primorskem in tudi za količino padavin na SZ”, je pojasnil Gregorčič in dodal, da glede na predhodno namočenost terena “ni povsem brezskrbna situacija, ampak računamo, da bo vseeno manj napeto, kot je bilo to noč. Dobra novica je, da napovedi nato kažejo, da bo vreme vsaj v prvem delu prihodnjega tedna večinoma suho”.

Pričakovane obsežne poplave Drave, zlasti pod Mariborom

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da v naslednjih urah lahko pričakujemo poplavljanje Save v Zasavju. Drava pa ima ob vstopu v državo trenutno pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo in že poplavlja v Dravogradu. “Reka Drava je v tem času močno narasla. Pričakujemo ponekod bolj obsežne poplave Drave, zlasti na območju pod Mariborom.” Ob tem je izrazil skrb nad napovedano nedeljsko pošiljko dežja. “Pričakujemo ponovni porast rek. Tokrat tudi na Notranjskem in Dolenjskem.”

Poplavni val na Dravi bo vztrajal do nedelje

Opozoril je na območje med kanalom, ki vodi v HE Zlatoličje, in staro strugo Drave, ta naselja bodo po njegovih besedah v prihodnjih urah ogrožena, pa tudi naselja dolvodno od jezu Markovec proti Hrvaški bodo ponoči in jutri dopoldne ogrožena. “Pričakujemo, da bo poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal do noči na nedeljo, torej še celotno soboto bo Drava poplavljala.” Pričakujejo, da bo pretok Drave presegel 2000 kubičnih metrov na sekundo.


Zagotavljali pretočnost vodotokov

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre, je pojasnila, da so včeraj proti popoldnevu in zvečer začeli na bolj ogroženih območjih izvajati nujne intervencijske ukrepe za zmanjševanje nevarnosti, ki bi lahko nastopila ob povečanih vodostajih. “Ob sodelovanju s civilno zaščito smo, kjer je bilo to potrebno, vzpostavljali pretočnost vodotokov in izvajali ostale ukrepe. Glede na napovedi se bo s temi nujnimi ukrepi, kot so dežurstva in interveniranje, nadaljevalo v porečju reke Drave.”

Preberite tudi: Reke poplavljajo, v Dravogradu so se oglasile sirene

Na voljo vreče iz skladišč

Pred mikrofone je stopil tudi poveljnik CZ Srečko Šestan, ki je dejal, da se je v minulem vremenskem dogajanju nabralo 180 dogodkov. “Na Dravi smo aktivni. Sprožili smo alarmni sistem. Izdanih je bilo tudi nekaj vreč iz skladišč. Te bodo na dosegu rok,” je zagotovil.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh