Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drava poplavila tudi v spodnjem toku, razmere se umirjajo

Za vas piše:
P. G.
Objava: 04. 11. 2023 / 09:29
Oznake: poplave
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 10:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drava poplavila tudi v spodnjem toku, razmere se umirjajo
Poplavljanje reke Drave. FOTO: FB Občina Dravograd

Drava poplavila tudi v spodnjem toku, razmere se umirjajo

V noči s petka na soboto so se razmere po močnem deževju v zadnjih dneh večinoma umirile. Drava pa je v spodnjem toku še narasla in v nekoliko večjem obsegu poplavila površine pod Ptujskim jezerom.

Poveljnik Civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko je za STA dejal, da se na tem področju Drava razliva predvsem na območju kmetijskih površin. Hiše narasla voda ogroža v naselju Črete v Krčevini, kjer je poplavilo nekaj stanovanjskih objektov, zato poteka evakuacija. Po besedah poveljnika Murka gre sicer za običajne razmere v obdobjih poplav.

Trenutnih razmer se ne da primerjati z največjimi obsegi poplav, ko so v nevarnosti celotna naselja, poroča tudi dežurni hidrolog na ARSO Andrej Golob. Ponoči sta sicer naraščali še Sava v spodnjem in Krka v srednjem in spodnjem toku, kjer je tudi poplavljala na območjih vsakoletnih poplav.

V Dravogradu izboljšanje razmer

V Dravogradu, kjer je Drava že včeraj dopoldne prestopila bregove, so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi. Zaradi izboljšanja razmer so se zvečer skoraj vsi lahko vrnili domov, dva prebivalca pa sta noč preživela pri sorodnikih, je za STA povedal poveljnik tamkajšnje občinske civilne zaščite Bojan Zavec. Skrbi jih, kaj bo prinesla nova pošiljka padavin, ki je napovedana za nedeljo.

Zapore cest

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so zaprte ceste Most na Soči-Tolmin pri Modreju, cesta Laško-Šentjur v Laškem na Trubarjevem nabrežju, prelaz Korensko sedlo na avstrijski strani, Grgelj-Fara, Hrastnik-Zidani Most, Rateče-Planica in Ptuj-Zavrč.

Preizkusa siren ponekod ne bo

Uprava RS za zaščito in reševanje je prebivalce na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Slovenj Gradec, Ptuj in Koper obvestila, da danes ne bodo izvedli običajnega mesečnega preizkusa siren z opozorilnim znakom. Če se sirene slučajno oglasijo, gre zares. Prebivalci so pozvani, naj ukrepajo v skladu z navodili pristojnih služb za zaščito in reševanje.

Danes upad, ponoči ponovno naraščanje gladin rek

Hidrologi sicer pričakujejo, da bodo danes reke počasi upadale. Ob napovedanih novih padavinah, ki bodo ponoči lahko tudi močnejše, pa lahko pričakujemo ponovno naraščanje gladin rek. Na območjih Vipavske doline, Gorenjske ter osrednjega in severnega dela Slovenije se bodo po pričakovanjih posamezne reke ponovno razlile, nekatere lahko poplavijo na običajnih območjih.

Meteorologi za danes napovedujejo miren in večinoma suh dan, bo pa dež od zahoda ponoči znova zajel Slovenijo. Za nedeljo velja oranžno opozorilo zaradi padavin za severozahod, zaradi vetra pa za jugozahod države. Jutri popoldne se bo znova jasnilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh