Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drug drugemu sta umrla v objemu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2015 / 09:48
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Drug drugemu sta umrla v objemu

95-letna zakonca sta doživela čudovito ljubezensko zgodbo.

Malo je ljubezenskih zgodb, ki se pričnejo v rosni starosti osmih let. Zakonca Jeanette in Alexander Toczko pa si življenja drugače sploh ne bi znala predstavljati.



Njuna zgodba se prične z otroško zaljubljenostjo, ki pa se je kasneje razvila v globoko in predano ljubezen, ki je preživela vojno, pet otrok in petinsedemdeset let zakonske zveze. »Njuni srci sta bíli kot eno odkar pomnim«, je v pogovoru za medije dejala Aimee Toczko-Cushman, ena izmed petih otrok zakoncev Toczko.

Potem ko je pri osmih letih spoznal svojo bodočo ženo, se je Alexander Toczko z Jeanette poročil leta 1940, ko je kot telegrafist delal pri ameriški mornarici. Alexander je bil svoji Jeanette vdan in zvest soprog, kot katoličan pa je v svoji denarnici vedno nosil fotografijo svoje žene pri prvem svetem obhajilu.

Zakonca Toczko sta si dom ustvarila leta 1971 v San Diegu v ameriški zvezni državi Kaliforniji, kjer sta skupaj tudi delala, saj sta ustanovila lastno podjetje za modno fotografijo in oglaševanje. Alexander je rad igral golf in risal, zakonca pa sta izredno rada tudi skupaj potovala. Svojih pet otrok sta vzgojila v San Diegu, z leti pa sta postala tudi ponosna stara starša desetim vnukom.

V letošnjem juniju sta obhajala 75. obletnico poroke. Alexander, veteran druge svetovne vojne, je dopolnil 95 let, Jeanette pa 96. Zadnje mesece je njuno zdravje pešalo, posebej po nedavnem padcu, v katerem si je Alexander zlomil kolk. »Prehitro je šel«, se spominja njun sin, Richard Toczko.

Za Jeanette in Alexandra so na njunem domu skrbeli uslužbenci bližnjega hospica, tako da sta lahko v zadnjih dneh življenja ležala v svoji spalnici, drug poleg drugega. Zakonca sta imela poslednjo željo, ki sta jo večkrat zaupala svojim otrokom – da bi umrla skupaj, v objemu drug drugega in v svoji postelji.

Alexander je odšel prvi, 17. junija. Ko so Jeanette sporočili, da je mož umrl, je rekla: »Vidiš, tako si si želel. Umrl si v mojem objemu in ljubim te. Ljubim te, počakaj me, kmalu pridem za teboj.«

Jeanette je umrla nekaj ur za svojim možem, 18. junija.

»Celo osebje hospica je dejalo, da je bilo prav neverjetno videti, kako sta skupaj že zadnjič izdihnila«, je povedala Aimee Toczko-Cushman. »Pred nebeška vrata sta stopila z roko v roki«, dodaja njun sin, Richard Toczko.

Spominsko bogoslužje za Alexandra in Jeanette so obhajali 29. junija, ob tem pa so se spominjali 75 let njune skupne poti. Pokopana sta v San Diegu.

Vir: CNA
Foto: Daily Mail

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh