Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Druga spominska akademija in maša za Ivana Omana

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 09. 2023 / 14:05
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Druga spominska akademija in maša za Ivana Omana
Ivan Oman (10. 9. 1929 – 17. 8. 2019). FOTO: Tatjana Splichal

Druga spominska akademija in maša za Ivana Omana

V nedeljo, 10. septembra 2023, bo minilo 94 let od rojstva slovenskega osamosvojitelja, poslanca in kmeta iz Zminca Ivana Omana, ki je umrl pred štirimi leti.

Da lik ene osrednjih osebnosti slovenske pomladi in enega ključnih očetov slovenske države zlepa ne bo zbledel, skrbijo tudi v Muzejskem društvu Škofja Loka, v katerem so – v sodelovanju s Prosvetnim društvom Sotočje Škofja Loka in ob finančni podpori Občine Škofja Loka – že predlani septembra izpeljali prvo spominsko akademijo Ivana Omana, tedaj uglašeno na temo »Ivan Oman in sodobna konservativna misel«.

Slovensko zadružništvo – včeraj, danes in jutri

Dve leti pozneje, danes, v petek, 8. septembra 2023, pa Muzejsko društvo Škofja Loka z roko v roki z Zadružno zvezo Slovenije prireja drugo spominsko akademijo Ivana Omana, tokrat pod naslovom »Slovensko zadružništvo – včeraj, danes in jutri«, ki bo ob 20. uri v Sokolskem domu Škofja Loka.

Sodelujoči

Na njej bodo s predavanji sodelovali: Žarko Lazarević z Inštituta za novejšo zgodovino, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, v zadružništvu dejaven kmet iz Pliberka Štefan Domej in prof. dr. Stane Kavčič z ljubljanske Biotehniške fakultete. S pesmijo bo spominski večer obogatil domači tenorist Janez Triler.

Maša za Ivana Omana v cerkvi sv. Jakoba

Na dan dogodka si je v preddverju Sokolskega doma na škofjeloškem Mestnem trgu mogoče ogledati tudi razstavo »Kmetijske zadruge ščitijo kmete na deželi«, ki jo je ob 150-letnici zadružništva na Slovenskem pripravila Zadružna zveza Slovenije. Že pred akademijo, ob 19. uri, pa bo v župnijski cerkvi sv. Jakoba v Škofji Loki tudi maša za pokojnega Ivana Omana.

Loški župnik o Ivanu Omanu

»Njegovo glasno in zavzeto sodelovanje pri vsaki nedeljski maši je bilo za zgled. Ko je bil na vrsti za branje berila, se mi je zdelo, da vsaka izgovorjena beseda poudari spoštovanje do svetosti Boga,« je Omanu v slovo za Družino poudaril župnik v Škofji Loki Matej Nastran.

»Za tri stvari vsak dan molim«

In še: »V spominu mi ostajajo njegove besede na še zadnji prvi petek, ko sem mu prinesel Jezusa v obhajilu na dom. Dejal je: 'Veste, gospod župnik, za tri stvari vsak dan molim: za našo družino, da bo ostala verna, za papeža in Cerkev ter za Slovenijo in Evropo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh