Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina pokojne toži irsko bolnišnico

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 07. 2013 / 06:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina pokojne toži irsko bolnišnico

Družina pokojne toži irsko bolnišnico

Indijka je po zapletih v nosečnosti umrla zaradi zastrupitve krvi, ker ji v bolnišnici niso opravili zahtevanega splava.

Soprog pokojne Savite Halappanavar, ki je umrla v bolnišnici, univerzitetno kliniko v Galwayu toži zaradi medicinske malomarnosti. 31-letna Indijka je bila v bolnišnico zaradi zapletov v nosečnosti sprejeta oktobra 2012. Nekaj dni po sprejemu je umrla zaradi zastrupitve krvi, potem ko zdravniki niso bili pripravljeni opraviti zahtevanega splava. Primer je razvnel javno razpravo o strogi zakonodaji glede prekinitve nosečnosti na Irskem. Odvetnik družine pokojne nosečnice, Gerard O'Donnell, je po navedbah nemške katoliške agencije KNA povedal, da vzroki za malomarno obravnavo Savite Halappanavar še vedno niso povsem pojasnjeni. Družina po obtožnici pričakuje, da bodo vzroki smrti pojasnjeni v celoti.

Minuli teden je irski parlament po prvem branju z veliko večino podprl reformo zakona o splavu. Osnutek predvideva legalizacijo prekinitev nosečnosti v primeru ogroženosti življenja nosečnice, splav pa bo dopusten tudi ob nevarnosti opravljanja samomora. V irskem parlamentu naj bi o predlogu zakona glasovali ta teden. Po preizkusnem obdobju bo novi pravni položaj preverjen še enkrat.

Z reformo želi irska vlada uveljaviti razsodbo irskega vrhovnega sodišča, ki je že leta 1992 odločilo, da je opravljanje splava lahko upravičeno v primeru, če je s tem lahko rešeno življenje matere. Predpis je ostal jabolko spora in se ni uveljavil kot del predpisane zakonodaje. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je leta 2010 zahtevalo razjasnitev zakonodaje. Pravna negotovost naj bi namreč kršila človekove pravice irskih žensk.

Irska škofovska konferenca reformo zakonodaje o splavu odločno zavrača. Predlagane spremembe označuje kot 'temeljni poseg v medicinsko prakso na Irskem' in govori o 'prevratu v naši deželi'.


Vir: Kathpress
Foto: splet



Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh