Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinske počitnice naj bodo brez stresa in prerekanj

Objava: 09. 07. 2018 / 13:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2018 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinske počitnice naj bodo brez stresa in prerekanj

Družinske počitnice naj bodo brez stresa in prerekanj

Spremenjeni urniki, potovanje in veliko navdušenje so lahko recept za prerekanje in solze.

Kdo ne mara dopusta in počitnic? Otroci ga obožujejo, starši ga komaj čakajo in včasih nujno potrebujejo. Ne gre samo za to, da gre družina na pot in na nek manj poznan kraj, temveč se pravi zaklad skriva v tem, da so običajno starši na dopustu bolj sproščeni, zabavni in čustveno dostopni.

Najlepši poletni spomini otrok so običajno na nekaj preprostega, kot sta ležanje na odeji in opazovanje zvezd z družino. Počitnice pri starih starših, druženje z bratranci in sestričnami ter vrstniki, vse to so doživetja, ki oblikujejo močne vezi in bogate spomine na otroštvo.

Čim več veselja in čim manj solz med počitnicami

Ampak počitnice so lahko tudi stresne. Otroci pogosto ostajajo pokonci do poznih ur, se odklopijo od staršev in klonijo pod preobremenitvami zaradi sprememb in občutka kaosa …



Najpomembnejše za prijetne počitnice je to, da najdete način za obnovitev svojega miru, ko se znajdete izven ravnovesja. Da bi poskrbeli za otroka, morate najprej poskrbeti zase.

Čeprav greste na počitnice, ki ste se jih vsi dolgo veselili, so lahko spremenjeni urniki, potovanje in veliko navdušenje pravi recept za solze in prerekanje.

Zbrali smo nekaj nasvetov za čim več veselja in čim manj solz.

Otrokom dajte dovolj opozoril o prihajajočih dogodkih, zlasti glede potovanja, saj jih bo tako manj strah neznanega. Pred potovanjem se z njimi pogovorite o tem, kaj lahko pričakujejo, lahko pa jim pripravite tudi preprosto knjižico, ki bo prikazovala, kaj se bo zgodilo vsak dan. Vanjo otroci radi kaj dodajo in narišejo ter tako ustvarijo knjižico spominov. To jim pomaga uživati v pričakovanju in pri premagovanju strahov. Tako se lažje uvedejo v druženje s sorodniki, ki jih ne vidijo tako pogosto.

Preden otroci začnejo svoj dan, je dobro, da se z njimi, ko so še v postelji ali pri zajtrku, pogovorite, kako pričakujete, da se bo odvil dan – četudi bo podoben včerajšnjemu.


Trenirajte z otroci, kakšno družbeno vedenje pričakujete. To lahko enostavno naredite že v avtu ali preden se odpravite na pot, v obliki igre vlog:

»Na hodnikih hotela se pogovarjamo po tihem. Zakaj misliš, da je tako?«; »Kaj narediš, ko te želi teta objeti v pozdrav?«'(Ne silite otrok k objemanju, če tega ne želijo, a jih naučite, da v pozdrav namesto tega ponudijo stisk roke); »Kaj rečeš, če ti ni všeč hrana, ki ti jo postrežejo?«; Mogoče ti bo v avtu težko ostati miren na svojem sedežu. Kaj misliš, da bi ti pomagalo, če ti bo postalo dolgčas?«; »Kaj boš storil, če se tvoji bratranci začnejo kregati?«.

Pri otrocih ohranjajte ustaljen urnik, kolikor je to le mogoče. Otroci potrebujejo varnost rutin. Neznani dogodki so zanje nepredvidljivi in stresni, zato je še toliko pomembnejše, da ostanete potrpežljivi.

Manj je več. Načrtujte največ en dogodek na dan. Izogibajte se dirkanju po domu, stresu zaradi polnega urnika. Če je le mogoče, ne spreminjajte svojega prvotnega načrta, saj to vznemirja otroke. Načrtujte čim manj zapolnjen urnik, v katerem boste vsi bolj uživali.



Imejte starosti primerna pričakovanja. Štiriletnik ne more sedeti pri miru, medtem ko večerjate. Če imate veliko obiskov odraslih, poskrbite, da se bo otrok lahko s čem zaposlil. Če lahko berejo, jim za na pot vzemite knjigo, v katero se bodo z veseljem zatopili.

Načrtujte čas za umirjanje pred spanjem vsak večer, zato s seboj prinesite kakšno knjigo, barvice ali kaj drugega, kar pomiri otroka. Z otrokom poklepetajte o minulem dnevu, vprašajte kaj mu je bilo ta dan najbolj in najmanj všeč, in česa se veseli za jutrišnji dan. Takrat vam bo otrok zaupal kakšen konflikt in negotovosti, s katerimi se sooča pri druženju z drugimi otroki. Ob tem se nikar ne počutite, da morate takoj vskočiti in namesto njega rešiti težavo. Vaš otrok najpogosteje potrebuje samo možnost, da je slišan in njegova čustva ovrednotena. Tako lahko sam ugotovi, kako rešiti težavo.

Poskrbite, da vaš načrt vključuje veliko fizičnih aktivnosti, obiskov igrišča ali drugih priložnosti, ob katerih se otroci lahko znorijo. Poleg tega so otrokom zelo všeč tudi igre na peskovniku, igre z vodo, milnimi mehurčki ali glino.

Bodite pozorni na otrokovo redno in kakovostno prehranjevanje. Veliko razburjanja izhaja iz lakote in po drugi strani pogosto tudi iz pretiravanja s sladkarijami, kar se lahko konča s solzami. Če je treba, se glede prehrane pred obiski in počitnicami predhodno pogovorite s starimi starši, zlasti kar zadeva omejevanje sladkarij. Za čas, ko ste na poti ali se odločate, kam boste šli na večerjo, je dobro imeti pri sebi zdrave prigrizke.

Čas z vami. Vaši otroci se morda lovijo s svojimi bratranci in sestričnami, ampak vseeno hočejo in potrebujejo čas z vami. To je odlična priložnost, da odložite svoj pametni telefon in vidite kakšen starš ste, je priložnost, da se sprostite in pokažete kakšni ste, ko samo živite.

Želite v miru ležati pod dežnikom medtem, ko berete svojo najljubšo revijo? Naj bo to vaša nagrada potem, ko ste preživeli nekaj časa v vodi s svojim otrokom. Presenečeni boste, kako bolj živi in povezani z otrokom se boste počutili samo po nekaj minutah skupnih vodnih norčij in iger.

Uravnavanje sebe in ostajanje v ravnovesju, je najpomembnejše pri starševstvu. Potovanje je lahko stresno za vso družino, otroci pa so tisti, ki se zanašajo na vas, ne samo, da uravnavate njihovo okolje, ampak tudi da jim pomagate uravnavati njihovo razpoloženje. Ko jih učite čustvenega uravnavanja, jim dajete pomemben zgled za življenje in odnose, sami pa pridobivate neprecenljive izkušnje in nepozabna doživetja.

Na dopustu ne delajte – to je družinski čas

Na počitnice glejte zlasti kot na priložnost, da si »napolnite baterije« in se kot družina povežete. V času dopusta ne delajte – to je družinski čas. Odlično ga lahko preživite ob skupnih aktivnostih in družinskih namiznih igrah. Nikoli niste prestari, da bi imeli poletne počitnice, ki si jih boste zapomnili za vedno.

Matjaž Petrič

Fotografije so simbolične. Foto: Tatjana Splichal

Članek je prirejen po Family vacation survival guide.

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh