Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državljanska nepokorščina skozi oči katoličanov

Za vas pišejo:
Mojca Purger, Janez Porenta
Objava: 06. 09. 2023 / 12:58
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2023 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državljanska nepokorščina skozi oči katoličanov
Kako naj se katoličani odzivamo na pobude o državljanski nepokorščini? FOTO: Bogomir Štefanič

Državljanska nepokorščina skozi oči katoličanov

Na 7. vseslovenskem shodu upokojencev v Ljubljani je ponovno glasno odmevala pobuda o državljanski nepokorščini in neplačevanju prispevka za, z besedami Pavla Ruparja, »nam vsem popolnoma nekoristno« RTV Slovenija. Kako naj se na takšno pobudo odzovemo katoličani?

Pogled v (ne tako daljno) zgodovino: župnik iz Grahovega pri Cerknici, salezijanec Aleksander Osojnik, je v začetku leta 2020 na dveh spletnih portalih objavil zapis »Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji«, v njem pa je med drugim pozval vse dobronamerne Slovenke in Slovence, naj »ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov«, kajti »kdor podpira takšno državo, je hudičev sodelavec; kdor pa je ne upošteva, dela pošteno in po Božji volji«, je še zapisal Osojnik.

Takojšen odziv nadškofije in salezijancev

Na njegov zapis sta se nemudoma odzvala generalni vikar Nadškofije Ljubljana in ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar in inšpektor salezijancev mag. Marko Košnik ter se od njegovih »pavšalnih in žaljivih trditev do nekaterih državnih voditeljev in javnih oseb« distancirala, saj da »smo verniki, člani Cerkve, zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in zanjo hvaležni. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili.«

Kdor se želi izogniti plačevanju RTV-prispevka, mora odjaviti sprejemnik in prek uradnega obrazca sporočiti, da nima nobenega radijskega niti televizijskega sprejemnika. S podpisom posameznik izjavi, da je seznanjen, da je za neresnično izjavo predpisana globa v višini od 125,19 € do 417,29 €.

Proticepilci, peticija in referendum

V preteklosti so se ciklično pojavljali pozivi k neplačevanju RTV-prispevka. Tako so predlani k temu zaradi nezadovoljstva s programom RTVS pozvali nasprotniki cepljenja, pod akcijo se je podpisalo Društvo za srečno življenje Belis. Že leto prej se je na spletni strani odpoved.si pojavila peticija za ukinitev prisilnega plačevanja RTV-prispevka in možnost prostovoljne dodelitve tega prispevka mediju po lastni izbiri državljana, lani pa je Državni zbor zavrnil predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma za odpravo obveznega plačevanja prispevka RTV.

Kakšen naj bo odziv katoličanov?

Danes k državljanski nepokorščini, konkretno k neplačevanju RTV-prispevka, pozivajo v Inštitutu 1. oktober in Ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije, spodbujeni tudi z nepojasnjeno potezo vodstva RTV Slovenija, da odpove že dogovorjen neposredni prenos današnjega vseslovenskega shoda upokojencev. Zato smo zbrali nekaj stališč (moralnih) teologov, duhovnikov in nekdanjih članov Programskega sveta RTVS, kako naj se katoličani odzovemo na pobude o državljanski nepokorščini.

Predstojnik katedre za moralno teologijo na ljubljanski Teološki fakulteti dr. Roman Globokar. FOTO: Tatjana Splichal

Pokorščina Bogu ima prednost pred pokorščino civilni oblasti

Predstojnik katedre za moralno teologijo na ljubljanski Teološki fakulteti dr. Roman Globokar je o pogledu družbenega nauka Cerkve na državljansko nepokorščino razmišljal že pred tremi leti ob robu omenjenega zapisa župnika Osojnika. Globokar je tedaj v pogovoru za Družino poudaril, da Nova zaveza govori o spoštovanju civilne oblasti, upoštevanju državnih predpisov in mejah zemeljske oblasti, da pa ima pokorščina Bogu seveda prednost pred pokorščino civilni oblasti.

Pravica in dolžnost primerno se upreti krivičnim zakonom in oblastnikom

»Cerkev spodbuja svoje člane, naj spoštujejo državno oblast, se dejavno vključijo v politično življenje in soustvarjajo skupno dobro v družbi. To zajema tudi plačevanje davkov. /…/ Seveda ne moremo govoriti o brezpogojnem spoštovanju države in njenih zakonov v absolutnem smislu, ampak takrat, ko država s svojimi zakoni zagotavlja uresničevanje temeljnih človekovih pravic in na pravičen način ureja področja skupnega dobrega. Posamezniki in skupine imamo pravico in dolžnost, da se na primeren način upremo krivičnim zakonom in oblastnikom,« je jasen Globokar.

Kdaj smo se kristjani dolžni upreti?

Po njegovem smo se kristjani dolžni upreti, ko bi državni zakoni nasprotovali temeljnim človekovim pravicam ali nauku evangelija, pomembno pa je izbrati ustrezen način izražanja nepokorščine, ki mora izključevati vsako obliko nasilja. Pogoji za državljansko nepokorščino, tako Globokar, so: evidentno in neposredno ogrožanje človekovih pravic; izčrpane vse druge poti reševanja; ukrep je nujen, sorazmeren in nenasilen; zavestno sprejemanje posledic nespoštovanja zakona (kazen); realno upanje, da bo tako ravnanje spodbudilo sodržavljane k razmisleku in prispevalo k izboljšanju zakona.

Državljanska pobuda

Med drugimi možnimi potmi za opozarjanje na oblastne nepravilnosti Globokar izpostavi državljansko pobudo. »Predvsem pa kristjani ne smemo postati malodušni in pasivni. Vsakdo po svojih močeh lahko prispeva k pravičnejši in bolj pravni družbi. Nikakor pa ni dovolj samo kritizirati oblast in se pritoževati, kako smo še vedno drugorazredni državljani. Prva in najpomembnejša dolžnost pa je, da gremo na volitve in izberemo poštene in sposobne voditelje,« še poudari dr. Roman Globokar.

Nekdanji programski svetnik dr. Ivan Štuhec. FOTO: Primož Padar

Štuhec pobudo za državljansko nepokorščino podpira

Nekdanji programski svetnik RTV Slovenija, moralni teolog in duhovnik dr. Ivan Štuhec pobudo za državljansko nepokorščino podpira, kajti – po njegovem – edini nacionalni medij, ki ga vsi plačujemo, mora biti za vse, zlasti informativni program: »Kdor tega ne razume, ne razume demokracije in njenih pravil. Brez demokratičnih medijev, ki bi jim nacionalni medij moral biti vzor, ni demokratične družbe in politike. To je velik slovenski problem, žal tega ne razume jedrna Evropa. Njeno vmešavanje v naš medijski prostor je velika sramota.«

Zadnji možni poseg državljanov

Zato Štuhec razume množični bojkot plačevanja RTV-naročnine kot zadnji možni poseg državljanov, da se strezni politiko in novinarsko srenjo. »Na podlagi vsega naštetega in svoje izkušnje v zadnji sestavi Programskega sveta RTV Slovenija podpiram pobudo za državljansko nepokorščino. Ta je veliko bolj upravičena kot kolesarsko uveljavljanje levičarske ideologije v času kovida,« je nedvoumen dr. Ivan Štuhec.

Vsem naj bo zagotovljena deležnost pri RTV Slovenija

Še drugi nekdanji programski svetnik RTV Slovenija, teolog, filozof in duhovnik dr. Janez Juhant, pa odgovarja, da ima vprašanje o (ne)plačevanju RTV prispevka skozi oči katoličana manj opraviti z vero – Drugi vatikanski koncil govori o »samostojnosti zemeljskih stvarnosti« –, gre pa za vprašanje pravičnosti: »Vsem naj bo zagotovljena deležnost pri RTV Slovenija, ker je to nacionalna medijska hiša. Gre torej za dejanje civilne nepokorščine. Črnci v ZDA so bojkotirali avtobuse in dosegli enakopravnost.«

Nekdanji programski svetnik dr. Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela

Pogreša večjo uravnoteženost in več dobrih novic

Tudi Alojz Bogataj je nekdanji programski svetnik RTVS, sicer pa prepričan katoličan. Opozarja, da pobude za neplačevanje RTV-prispevka niso nove in so se pojavljale tudi že v preteklosti, zlasti zaradi aktualnih političnih dogodkov v državi in (ne)poročanja v informativnem programu. Pri tem tudi sam večkrat pogreša večjo uravnoteženost med različnimi svetovnonazorskimi in političnimi pogledi, pa tudi več dobrih novic, pozitivnih in spodbudnih oddaj, ki krepijo optimizem, a meni, da to verjetno ni zadostni razlog za državljansko nepokorščino.

Del prispevka tudi za druge medijske hiše

»RTV je vendarle največja kulturna ustanova v državi, ki pripravlja in predvaja oddaje o slovenski kulturi in zgodovini, skrbi za ohranjanje jezika, za snemanje slovenske glasbe, predvaja oddaje o vseh zvrsteh umetnosti, skrbi za programe manjšin, za športni in razvedrilni program … S tem tudi potrebuje stabilno in javno financiranje. RTV-prispevek se že vrsto let tudi ni povečal,« poudarja Bogataj in smiselnejšo rešitev od ukinitve RTV-prispevka vidi v tem, da bi bil del prispevka namenjen tudi za druge medijske hiše in s tem povečanje pluralnosti in konkurenčnosti.«

Nekdanji programski svetnik Alojz Bogataj. FOTO: Tatjana Splichal

Družbeno angažirani in dejavno vključeni kristjani

Pomembno se mu zdi, da smo kristjani družbeno angažirani in se dejavno vključujemo v vsa področja življenja; odzivati se moramo na poročanje RTV in tudi opozarjati na morebitne neverodostojne prispevke. »Veliko pripomb in predlogov gledalcev je dobronamernih in utemeljenih. Treba jih je posredovati na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev (varuh@rtvslo.si) ali na vodstvo zavoda. Na vse to mora vodstvo ali pristojno uredništvo odgovoriti in podati pojasnila,« opozarja Bogataj.

Kulturni odzivi in utemeljene pripombe

»Bistveno se mi zdi, da so naši odzivi na kulturni ravni, pripombe morajo zlasti biti argumentirane in utemeljene. Varuhinja mesečno izda poročilo o pripombah in predlogih. Vse ljudi tako spodbujam, naj podajo svoja opažanja glede potrebnih izboljšav, pripomb, tudi pohvale so dobrodošle. Le pljuvanju vsevprek in poniževanju naj se izognemo, ker to ne prinese rezultatov, ni konstruktivno niti krščansko in človeško,« kristjanom polaga na srce Alojz Bogataj.

Da bi RTVS postala prostor dialoga in pluralizma

Želi si, da bi RTV Slovenija postala ustanova, ki bi jo velika večina Slovencev prepoznala za prostor dialoga in pluralizma, v katerem lahko vsakdo izraža svoja stališča, kulturna, politična in verska prepričanja; in da bi vedno opravljala tudi pozitivno vzgojno vlogo v našem narodu.

Nalaganje
Nazaj na vrh