Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni svetniki potrdili vse tri zakonodajne iniciative za ustanovitev pokrajin [VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 06. 07. 2022 / 14:48
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 15:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni svetniki potrdili vse tri zakonodajne iniciative za ustanovitev pokrajin [VIDEO]
Zgodovinski trenutek na poti uveljavljanja skladnega regionalnega razvoja v Sloveniji. FOTO: Twitter Državni svet

Državni svetniki potrdili vse tri zakonodajne iniciative za ustanovitev pokrajin [VIDEO]

Državni svet (DS) bo paket treh zakonov za ustanovitev pokrajin vložil v parlamentarno proceduro. Na današnji seji, ki je potekala v Litiji, je zakonodajno iniciativo podprlo 28 svetnikov, nihče ni bil proti. Gre za zgodovinski trenutek, je ocenil predsednik republike Borut Pahor, ki se je kot častni gost udeležil seje.

Predloge zakonodajnih iniciativ je pripravila posebna Strokovna skupina Državnega sveta Republike Slovenije za pripravo pokrajinske zakonodaje in so rezultat tri leta trajajočega procesa, v katerem je državni svet, po dogovoru s predsednikom republike, predsednikom državnega zbora in predsednikom vlade na srečanju štirih predsednikov decembra 2018 prevzel vlogo koordinatorja priprave pokrajinske zakonodaje.



Predsednik Pahor je v nagovoru čestital državnemu svetu za sprejetje svežnja pokrajinske zakonodaje in ocenil, da se s tem zaključuje prvi pomemben in obsežen korak na poti k uresničitvi pobude o uveljavitvi pokrajin v Sloveniji. »Gre za zgodovinski dogodek,« je poudaril. 

Dejal je, da današnji sprejem zakonodajnih iniciativ pokrajinske zakonodaje pomeni pomemben začetek resne in verodostojne razprave in vzbuja realno upanje, da bomo, po skoraj 15 letih od ustanovitve države, izpolnili ustavno obveznost uvedbe pokrajin ter tako pospešili skladen regionalni razvoj Slovenije.

53. seja Državnega sveta. FOTO: Nebojša Tejić/STA

V zaključku nagovora je pozval, da bi vsi razumeli pomembno in zahtevno delo, ki ga je opravil državni svet, ki je s svežnjem predlogov ponudil izjemno priložnost za verodostojno in strokovno razpravo v procesu sprejemanja pokrajinske zakonodaje.

Državni svet z današnjo odločitvijo zaključuje proces, začet leta 2018, ko je v vnovičnem poskusu ustanovitve pokrajin prevzel vlogo koordinatorja.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca se je predsedniku republike posebej zahvalil za zaupanje, ki ga je izrazil državnemu svetu, ko mu je bila podeljena koordinacija tega pomembnega projekta. Ob tem je pripomnil, da gre pri oblikovanju pokrajinske ureditve za največjo spremembo v političnem in organizacijskem smislu v Republiki Sloveniji.

Končna odločitev je namreč na državnem zboru. »Verjamem, da bo izjemno težko zagotoviti dvotretjinsko večino, verjamem pa, da tudi pritisk javnosti, predvsem pa lokalne samouprave, lahko pripelje do tega, da bo ustava končno spoštovana in da zakonodajalec opravi tisto, k čemur ga ustava zavezuje - ustanovi pokrajine,« je še dejal predsednik DS.




Nalaganje
Nazaj na vrh