Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drzne tatvine iz hiš – kako preventivno ravnati?

Za vas piše:
K. K. Č.
Objava: 23. 04. 2024 / 14:11
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drzne tatvine iz hiš – kako preventivno ravnati?
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Drzne tatvine iz hiš – kako preventivno ravnati?

Kriminalistična policija Policijske uprave Ljubljana opozarja, da se je v zadnjem času zgodilo več drznih tatvin iz hiš. Žrtve so predvsem starejši občani, ki jih osumljenci pod pretvezo zvabijo iz hiše.

Osumljenci se starejšim predstavijo kot delavci raznih storitev, češ da prihajajo iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, da so prišli za odkup starega železa, da prodajajo razne predmete ipd. Včasih tudi naprošajo za vodo ali pa skušajo vzpostaviti pogovor o urejenosti okolice hiše.

Ko oškodovancu tako preusmerijo pozornost, drugi storilec ali storilci vstopijo v notranjost hiše, od koder ukradejo denar, nakit in druge vrednejše predmete. Žrtve po navadi opazijo, da so bile okradene šele več ur po dogodku.

Kako preventivno ravnati

Občanom policija svetuje »naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, vse skozi pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore«. Vedno naj zaklenejo hišo, ključ pa vzamejo s sabo, čeprav ne bodo stopili daleč. Pozorni naj bodo na videz oseb, znamko, barvo in registracijsko številko vozila, s katerim so se pripeljali ipd.

Preventivni letak »Policisti opozarjamo na drzne tatvine v vaših domovih«

Če postanete žrtev kaznivega dejanja policija svetuje, da to takoj sporočite na številko 113. »Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana ali je njihovo vedenje/zadrževanje sumljivo (dajejo videz, kot da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200

Kupi v trgovini

Vrtec pri stari mami
Drugi priročniki
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh