Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veržejski salezijanci: Požig je bil nesreča

Za vas piše:
P. G.
Objava: 22. 03. 2024 / 09:57
Oznake: Nesreča
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2024 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veržejski salezijanci: Požig je bil nesreča
Streha objekta je skoraj v celoti pogorela. FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Veržejski salezijanci: Požig je bil nesreča

Kot smo že poročali, je v noči s ponedeljka na torek v salezijanskem Zavodu Marianum v Veržeju zagorelo. Zdaj je znan tudi vzrok požara: policija je sporočila, da je šlo za požig.

Plameni so v noči na torek zajeli pomožni večnamenski objekt ob Marijanišču, požar pa je pogasilo 27 gasilcev iz Veržeja, Banovcev in Bunčanov.

Preberite tudi: Na Jožefovo zagorelo v Zavodu Marianum v Veržeju

»Prvi dnevi po uničujočem požaru, ki je prizadel večnamenski objekt pri Marijanišču, potekajo v pospravljanju in čiščenju,« so na svoji Facebook strani sporočili iz Zavoda Marianum. Na pomoč so jim velikodušno priskočili mladi in člani Čebelarskega društva Veržej. Salezijanci so vsem iz srca hvaležni.


Zakaj je zagorelo?

Že v torek je Marko Suhoveršnik, član veržejske salezijanske skupnosti, za spletno Družino povedal, da za vžig ni bila kriva peč, kot so sprva predvidevali, a vzrok požara takrat še ni bil točno znan.

Včeraj pa so s Policijske uprave Murska Sobota sporočili, da so z ogledom kraja požara in zbiranjem obvestil ugotovili, da je bil požar posledica kaznivega dejanja: »Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja požiga po 222. členu kazenskega zakonika.«

Naš sogovornik je Marko Suhoveršnik (na desni). FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Salezijanci: »Preiskava ne poteka pri nas«

Danes je salezijanec Marko Suhoveršnik za spletno Družino pojasnil okoliščine. Najprej je povedal, da preiskava ne poteka pri njih, pač pa predvsem pri sosedih – v Vzgojnem domu Veržej. »Kolikor vemo, sta dva pobegnila iz doma. Noč je bila mrzla, zatočišče sta našla pri našem pomožnem objektu.

Ker je bila zraven slama, sta si zakurila, da bi se pogrela.

Ker je bila zraven slama, sta si zakurila, da bi se pogrela. Ogenj je ušel izpod nadzora,« je opisal dogodek. Salezijanci ga vse od začetka obravnavajo kot nenamernega. »Bila je nesreča. Vsaj tako mislimo pri nas, nočemo kazati s prstom, preiskava pa poteka drugje. Vodi se kot kaznivo dejanje.«

V Marianumu niso zaskrbljeni

»Glede na to, da ni bilo namerno in da smo v majhnem kraju, mislim, da nas ne rabi skrbeti, da bi se kaj ponavljalo iz zlobe,« razmišlja Suhoveršnik. Dodaja, da se pobeg iz doma ni zgodil prvič in verjetno tudi ne zadnjič. »Ves čas smo bili v dobrih odnosih, nekateri iz vzgojnega doma hodijo k nam k verouku, tudi z vzgojitelji smo v dobrih odnosih. Veseli smo, da lahko tiste, ki želijo, vsaj pripravimo na zakramente in jim jih podelimo.«

Sanacija poteka ob pomoči dobrih ljudi. FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Na dogodek resnično gledajo kot na nesrečo in žal jim je, da je s seboj prinesla še kaznivo dejanje. »Ti otroci že imajo svoje kartoteke na policiji. To so otroci, ki imajo svojo zgodovino, so iztrgani iz družin … Težko jih je še dodatno obremenjevati,« meni Suhoveršnik. »Nikogar nočemo obsojati in obtoževati. Mislim, da zaradi tega dogodka med ustanovama ne bo treba česarkoli zaostrovati in se grdo gledati.« Pričakuje, da bodo z domom ostali v dobrih sosedskih odnosih.

Škode za 45.000 evrov

V požaru naj bi na objektu in opremi po ocenah nastalo za okrog 45.000 evrov škode. Številka salezijancev ni presenetila, saj so izgubili peč, ki je ogrevala celo zavodsko hišo. V teh dneh s pomočjo dobrih ljudi čistijo kraj požara, točnega načrta sanacije še nimajo. Vedo pa, da bo treba streho in ostrešje objekta v celoti zamenjati, ostalo bodo obnovili. »To bo priložnost, da se uredi in posodobi tudi razne napeljave. Vse to bo novo,« je še povedal Suhoveršnik.

Streho in ostrešje bo treba v celoti zamenjati. FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Zavod Marianum deluje normalno

Kot so salezijanci sporočili že v torek, kljub veliki materialni škodi njihova ustanova v Veržeju skoraj popolnoma nemoteno deluje naprej. Programov in načrtov glede gostov niso spremenili, tudi vsi napovedani dogodki potekajo normalno.

Nalaganje
Nazaj na vrh