Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvanajstletna Melanie bo prižgala luč miru iz Betlehema

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 11. 2016 / 07:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvanajstletna Melanie bo prižgala luč miru iz Betlehema

Ta božični običaj obstaja že trideset let.

12-letna Melanie Walter iz Zgornje Avstrije bo v nedeljo v Sveti deželi prižgala letošnjo »luč miru iz Betlehema«. V navzočnosti 130 romarjev, med katerimi bodo tudi linški škof Manfred Scheuer, evangeličanski škof Gerold Lehner in deželni glavar Josef Pühringer, bo učenka Srednje glasbene šole prižgala svečo v votlini Jezusovega rojstva, kot so sporočili avstrijski mediji. Božični običaj, da luč miru ponesejo po vsej Avstriji in po številnih evropskih državah, vsako leto jo sprejmemo tudi v Sloveniji, letos obhaja že trideseto obletnico.



Omenjena šola je bila izbrana zaradi »zglednega prizadevanja za mir«. Kot je pojasnila ravnateljica Maria Reindl, je njihova »velika želja« nenehna pripravljenost na pomoč in spoštljiv odnos do sočloveka. Strpnost, sprejemanje in spoštovanje drugih kultur in veroizpovedi so zapisani z veliko začetnico, v šoli pa preko številnih projektov obravnavajo tudi teme, kot so svetovni mir, položaj beguncev, pa tudi mir na šoli in v ožji skupnosti.

Imenovanje učenca, ki bo prižgal luč miru, je prepuščeno šoli, ki jo izbere ORF. Melanie Walter v šoli velja za »zgled ljubezni do bližnjega« in je »vzor živega in pričujočega miru«. Deklica kot svojo največjo željo opisuje, »da bi se vsi, ne glede na izvor, dobro razumeli med seboj; kajti ker se mogočneži tega sveta venomer prepirajo, sveta enkrat ne bo več«. Melanie v Sveto deželo potuje v spremstvu očeta.

Luč miru iz votline Jezusovega rojstva v Avstrijo prinašajo od leta 1986, nato pa jo raznašajo po svetu kot simbol upanja in miru. Pobuda za običaj je prišla od avstrijskega radia, danes pa luč z veseljem pričakujejo v več kot 30 državah. 10. decembra bo med ekumensko slovesnostjo na Dunaju izročena skavtskim delegacijam, ki jo bodo nato ponesli po Evropi in Severni Ameriki.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S. / Fotografija je ilustrativna.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh