Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Edvard Spoznavalec, zavetnik v zakonskih težavah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 02. 2017 / 14:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Edvard Spoznavalec, zavetnik v zakonskih težavah

K njemu se zatekajo pari, kadar v zakonu ne gre vse gladko.

Jutri obhajamo svetovni dan zakoncev. Zakrament zakona je najlepša oblika izkazane medsebojne ljubezni med moškim in žensko, vendar tudi to ni zagotovilo, da bo v zakonu vedno vse teklo gladko.

Tudi v zakonskih težavah pa se lahko zatečemo k priprošnjiku, zavetniku težavnih zakonov in ločenih zakoncev, svetemu Edvardu III. Spoznavalcu.

Petsto let pred Henrikom VIII. je Angliji vladal kralj, ki si je prizadeval spoštovati nauke katoliške Cerkve in se je za vse življenje zaobljubil k čistosti. Tega kralja, znanega po imenu Edvard Spoznavalec (Edward the Confessor – ker je javno izpovedoval svojo vero), so podaniki cenili zaradi nežne in ponižne narave ter njegove pobožnosti. Imenovali so ga »dobri kralj Edvard« in ljudstvo je množično podprlo njegov prihod na prestol.

Kralj Edvard ni bil častihlepen in njegov edini cilj je bil blagor njegovega ljudstva. Ukinil je krivične davke, bil je izjemno radodaren do ubogih in veliko denarja je daroval za potrebe Cerkve. Veliko časa je preživel s svojimi ljudmi, ki so se ustavljali ob vratih palače, se pogovarjal z ubogimi in berači. Nekateri celo trdijo, da je dotik njegovih svetih rok ozdravil marsikaterega bolnika.

Eden izmed Edvardovih največjih dosežkov v času njegove vladavine je bila obnova opatije sv. Petra, svetišča, kjer je bil po smrti pokopan, in kjer so kasneje kronali angleške kralje. Eden izmed njegovih naslednikov, kralj Henrik III., je na mestu opatije sv. Petra dal zgraditi Westminstrsko opatijo.

Edvard se je poročil z Edito, hčerjo takrat najbogatejšega angleškega vojvode. Pred poroko je svojo nevesto prosil, da bi v zakonu živela »kot brat in sestra«, ker je želel ohraniti čistost. Edita naj bi to z veseljem sprejela, ker si je tudi sama želela ohraniti devištvo. Zgodovinarji pa tudi menijo, da je bila Edita energična ženska in včasih precej zlovoljna. Umrla je devet let po Edvardovi smrti, pokopana pa sta v skupnem grobu.

Edvard Spoznavalec naj bi postal zavetnik težavnih zakonov in ločenih zakoncev zaradi posebnosti njune zakonske zveze in Editinega »energičnega« značaja.

Častitljivi sveti Edvard,
izkazoval si svojo vdanost Bogu
s potrpežljivostjo, nežnostjo in velikodušnostjo.
Naj tudi jaz kakor ti služim Božjemu kraljestvu
s potrpežljivo molitvijo in ljubeznijo.
Amen.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh