Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Onesnaženje s težkimi kovinami v Mežiški dolini

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 30. 08. 2023 / 13:11
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2023 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Onesnaženje s težkimi kovinami v Mežiški dolini
Odlagališče odpadkov, ki so nastali zaradi poplav, na Prevaljah so čistili prostovoljci. FOTO: Ksenja Hočevar

Onesnaženje s težkimi kovinami v Mežiški dolini

Občan Prevalj je na družbenem omrežju Facebook danes objavil rezultate analize tal po odstranitvi mulja, ki jih je sam naročil pri podjetju Envit. Iz objavljenega dokumenta je razvidno, da so v vseh poslanih vzorcih močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka, kot jih določa področna uredba, medtem ko vsebnosti kadmija presegajo t. i. opozorilno vrednost.

Agencija RS za okolje je še isti dan popoldne razkrila tudi uradne rezultate meritev (še zjutraj so jih napovedovali za prihodnji teden). Analiza 11 vzorcev naplavin, ki so jih od Dravograda gorvodno do Črne na Koroškem odvzeli 12. avgusta, je pokazala, da so v tleh v zgornji Mežiški dolini presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija, je na predstavitvi analize poplavnega mulja v zgornji Mežiški dolini povedala Janja Turšič z Agencije za okolje. Ocenjujejo, da je prišlo do premeščanja materiala, obremenjenega s težkimi kovinami, iz Črne dolvodno po dolini reke Meže.

Onesnaženje je del zgodovine Mežiške doline

V Mežiški dolini se že desetletja borijo z onesnaženjem, ki je prihajalo iz Rudnika svinca in cinka Mežica. Tega so zaprli, potem ko so leta 1993 prenehali z odkopavanjem, topilnica svinčenih odpadkov in tovarna akumulatorjev pa sta svoje delo nadaljevala in svinčene odpadke celo uvažata. Podjetje TAB d.d. v Črni na Koroškem izdeluje štartne baterije (akumulatorje), v Žerjavu, ki prav tako spada v črnjansko občino, pa se nahajata tovarna za reciklažo, kjer letno proizvedejo približno 33 tisoč ton svinca in zlitin iz 60 tisoč ton odpada ter tovarna za izdelavo industrijskih baterij. 

Tovarna Tab v Žerjavu je bila ob poplavah močno prizadeta. Sicer pa je glavni izvršni direktor Taba Burja danes na tiskovni konferenci ob predstavitvi poslovnih izidov podjetja zatrdil, da je Tab družbeno odgovorno podjetje, ki se zavzema za čisto okolje, upošteva vse okoljske standarde in jih tudi dokazuje z meritvami emisij ter rednimi in izrednimi inšpekcijskimi pregledi.

Glede dejstva, da so narasle vode v začetku avgusta poplavile tudi proizvodne prostore podjetja v Žerjavu in Črni na Koroškem, pa je pojasnil, da v času poplav nobeden od obratov ni obratoval, saj je bil to čas remonta in zmanjšanih aktivnosti. Hkrati so obrati zgrajeni tako, da se čim bolj zmanjša izpuste navzven in tako so tudi mulj, ki se je ujel v lovilne bazene, ločeno dali v čistilno napravo. Večjih izpustov po njegovih besedah torej ni bilo, tudi po pregledu opreme niso ugotovili nobenih izpustov, poroča STA.

Ohišja akumulatorjev so plavala po Dravi

So pa narasle vode odplaknile večjo količino ohišij akumulatorjev iz njihovega skladišča v Šentjanžu pri Dravogradu, ki so jih tako mnogi videli plavati tudi po reki Dravi. Kot je zatrdil Burja, je šlo za prazne plastične posode, ki jih je voda odnesla, končne izdelke na paletah pa ni odneslo. Točne številke, koliko ohišij je odneslo, še nimajo, povzema STA.

Najbolj ranljivi so otroci

Vaščane Žerjava so po poročanju Siola pred nekaj leti zaradi zastrupljenega okolja nameravali v celoti preseliti, a na to niso bili pripravljeni. Vsebnost težkih kovin v zemlji je najbolj prizadela otroke. Leta 2004, ko so začeli redno preverjati njihovo kri, se je pri večini otrok, starih do sedem let, pokazala vsebnost svinca nad 100 miligramov na liter krvi, kar je veljalo za kritično. 15 let pozneje so bili rezultati bistveno boljši, saj je več kot 100 mg svinca na liter krvi imelo le pet odstotkov otrok, je leta 2019 objavil portal Siol. 

Izboljšanje zdravja so v občini Črna na Koroškem dosegli s preplastitvijo cest in igrišč, nadzorom industrije in čiščenjem pročelij. 

Poplave so povzročile kaos, onesnaženje so predvidevali

Na nevarnost onesnaženja s težkimi kovinami so prebivalci Mežiške doline opozarjali na družbenih omrežjih že med poplavami. Nenadne in zelo močne poplave, ki so prizadele Mežiško dolino, so povzročile kaos. Ivan Eržen z NIJZ je dejal: "V 15 letih, kolikor je program trajal, smo dosegli bistveno izboljšanje. Vpliv na zdravje otrok se je drastično zmanjšal in zato menimo, da je tak pristop potrebno ubrati tudi v prihodnje. Žal je Meža ob tej poplavi veliko teh ukrepov odnesla In prišlo je do razkritja teh površin, ki so tekom let bila zatravljena ali pa asfaltirana in postopek prašenja je bil zmanjšan." 

Župan Občine Prevalje Matic Tasič je glede dogajanja za STA danes dopoldne povedal, da ga onesnaženje ne preseneča. "To smo pričakovali, hočemo imeti še uradne podatke, na podlagi teh podatkov bomo reagirali," je dejal.

Prostovoljce v Mežiški dolini so opozarjali na skrb za umivanje rok in samozaščitno obnašanje. FOTO: Slovenska karitas

Doslej so v fazi intervencije s poplavljenih območij odstranjevali samo mulj, ki so ga deponirali na območju Poljane, kjer so zdaj naložene ogromne količine mulja. Zagotovo pa bo na poplavljenih območjih treba odstraniti tudi del zemljine, ampak je potrebno počakati na natančna navodila, je še dejal Tasič.

Preberite tudi: Prevaljski izgubljeni spomini

Voda je razkrila zakopana akumulatorska ohišja

Poleg razburjenja zaradi objavljenih rezultatov meritev tal na Prevaljah, v Mežiški dolini dodatno razburjajo nekatera pretekla ekološko sporna ravnanja, ki jih je razkrila narasla voda. Časnik Večer danes poroča, da so poplave sredi Mežice razkrile gmote ohišij akumulatorjev, zakopanih tudi v brežino Meže. "Jasno je, da so povezani s proizvodnjo akumulatorjev. In tudi, da so tam že več desetletij," so med drugim zapisali pri Večeru.

Na tiskovni konferenci danes je glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in energijo Mirana Omerzu povedala, da so okoljski inšpektorji so glede tega že uvedli postopek v podjetju Tab, kjer so pojasnili, da gre za akumulatorska ohišja, ki so bila v proizvodnji okoli leta 1980 za tujega naročnika, povzema STA. Ker kakovostno niso bila ustrezna, pa so jih zavrgli. Po zaključku ugotovitvenega postopka bodo sprejeli ukrepe v okviru veljavne zakonodaje, je še dodala. 

NIJZ: otroci naj se ne igrajo z muljem

NIJZ prebivalcem Mežiške doline priporoča, da naj pri rokovanju z muljem uporabljajo zaščitne rokavice, škornje, plašče in podobno, pri tem pa je še posebej treba paziti in preprečiti, da bi se z muljem igrali otroci. Poudarjajo še, da je mulj treba odložiti na pravilen način na mesta, kjer se zbirajo odpadki, in da bodo za mulj poskrbele pristojne službe.

Direktor NIJZ Ivan Eržen je še povedal, da izpostavljenost težkim kovinam posledice na zdravju pusti ob dolgotrajni izpostavljenosti, zato so se pristojni zavezali, da bodo čim prej začeli s sanacijo onesnaženja. Glede pridelkov je Eržen povzel stališče kmetijskega inštituta, naj se vsi tisti pridelki, ki so bili poplavljeni, zavržejo.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh