Zapri
Iskanje

Ekumenska filmska nagrada v Cannesu iranski drami o medčloveških odnosih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 05. 2013 / 09:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ekumenska filmska nagrada v Cannesu iranski drami o medčloveških odnosih

Ekumenska žirija na filmskem festivalu je nagradila film z naslovom 'Le Passé'; zlata palma filmu o lezbični ljubezni.
Film z naslovom 'Le Passé' iranskega režiserja Asgharja Farhadija je na 66. filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado ekumenske žirije. Film predstavlja več med seboj prepletenih zgodb o medčloveških odnosih iz razkosanega sveta priseljencev na obrobjih Pariza, kot je o nagradi ob koncu tedna poročal nemški strokovni katoliški medij 'Film Dienst'.

Glavno nagrado filmskega festivala v Cannesu, zlato palmo, je letos prejel film z naslovom 'La Vie d'Adele' francoskega režiserja Abdellatifa Kechicheja. Odločitev 'visoko karatne' žirije (njeni člani so bili med drugim Steven Spielberg, Ang Lee, Nicole Kidman in avstrijski oskarjevec Christoph Waltz) je bilo ob ozadju ostrih protestov proti v Franciji nedavno legaliziranim istospolnim zakonskim zvezam razumeti tudi kot politično izjavo – film namreč prikazuje razvoj ljubezenske zveze med dvema mladima ženskama, vključuje pa tudi intimne prizore njune spolnosti.

S filmom 'Le Passé' pa je režiser Farhadi, ki je bil že leta 2011 za svoj film 'Nader in Simin – o ločitvi' nagrajen z oskarjem in berlinskim zlatim medvedom, ustvaril 'čez in čez človeško, globoko ganljivo in pretresljivo prikazano dramo'. Ekumenska žirija je pohvalila predvsem pogum in odločnost filma, da se ne izogiba družinskim problemom, ampak jih zavestno predstavlja, tudi če ob tem pridejo na dan boleče resnice.

Vsebina filma gre takole: Iračan se vrača v francosko prestolnico, da bi svoj razpadli zakon razvezal tudi po uradni poti. Njegova nekdanja žena je medtem že v zvezi z drugim moškim, ki pa ga ne odobrava že skoraj odrasla hči iz prvega zakona. Gledalci imajo pred seboj nepregledno zmes starega in novega, upanja, prisile, izpodrivanja in neupoštevanja, ki na prvi pogled vodi v katastrofo. Toda režiserju z veliko uvidevnosti in skorajda kriminalističnim sedmim čutom vendarle uspe razvozlati zapletene človeške vozle.

Ekumenska žirija je izrekla tudi pohvali filmoma 'Like Father, like Son' japonskega režiserja Hirokaza Kore-eda in 'Miele' italijanske režiserke Valerie Golino.

Od leta 1974 žirija strokovnjakov iz različnih Cerkva ocenjuje filme na festivalu v Cannesu in podeli nagrado tistemu, ki se na poseben način posveča krščansko-duhovnim razsežnostim človeškega obstoja. Med dosedanjimi nagrajenci so med drugim režiserji Thomas Vinterberg, Wim Wenders in Michael Haneke.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh