Zapri
Iskanje

Ekumenski svet Cerkva Izraelu očita 'diskriminatorno politiko'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 06. 2013 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ekumenski svet Cerkva Izraelu očita 'diskriminatorno politiko'

Cerkveni predstavniki so prepričani, da bi moral biti Jeruzalem 'odprto, dostopno, vključevalno in skupno mesto dveh ljudstev in treh veroizpovedi'.
Ekumenski svet Cerkva Izraelu očita, da proti kristjanom in muslimanom 'v enaki meri vodi diskriminatorno politiko'. Jeruzalem je 'okupirano mesto', so predstavniki omenjene organizacije pojasnili po konferenci, na kateri so se minuli teden sestali v Bejrutu, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. V središču bližnjevzhodnega spora je še vedno zadnjih 65 let nerešeno palestinsko vprašanje. To pa se še izostruje zaradi 'dvolične politike zahodnih sil, posebej Združenih držav Amerike'.

Spor med Izraelom in Palestino zahteva rešitev v skladu z merili resolucij Združenih narodov in mednarodnega prava, so prepričani cerkveni predstavniki. Jeruzalem bi moral biti 'odprto, dostopno, vključevalno in skupno mesto dveh ljudstev in treh veroizpovedi'. Cilj je, da mesto za ves svet postane zgled mirnega sožitja.

Ekumenski svet Cerkva s svojimi izjavami posebej nagovarja t.i. krščanske sioniste, ki iz verskih razlogov podpirajo judovsko državo. S tem se dajejo na voljo kot 'politično orožje proti palestinskemu ljudstvu'. Izkriviti skušajo zgodovinsko povezavo med Palestinci in Sveto deželo in omogočajo 'manipulacijo javnega mnenja preko sionističnih lobijev'.

Ekumenski svet Cerkva je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi naraščajočega verskega skrajništva in vse večjega vpliva islamskih skrajnežev. Obenem pa predstavniki sveta pozivajo tamkajšnje prebivalce, naj se ne prepuščajo pretirani islamofobiji, saj ta spodkopava desetletja dolgo sodelovanje med kristjani in muslimani. Krščanske skupnosti na Bližnjem Vzhodu naj ne bi bile označene kot 'manjšine', zahtevajo predstavniki Ekumenskega sveta Cerkva. Kristjani se v teh deželah čutijo enakovredne državljane. »Njihovo dejansko število ne zmanjšuje zgodovinskega prispevka in vloge kristjanov na Bližnjem Vzhodu«, pojasnjuje pri omenjenem svetu.

Ekumenski svet Cerkva, v katerega je trenutno vključenih 349 krščanskih Cerkva po vsem svetu, je minuli teden v samostanu Notre-Dame du Mont v bližini Bejruta razpravljal o okrepitvi krščanske skupnosti na Bližnjem Vzhodu. Zasedanja v sodelovanju z Bližnjevzhodnim svetom Cerkva so se udeležili predstavniki krajevnih Cerkva ter cerkveni predstavniki iz 34 držav. Katoliška Cerkev sicer ni članica Ekumenskega sveta Cerkva, vendar se je v njenem imenu omenjenega zasedanja kljub temu udeležil latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal.

Foto: arhiv Družine

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh