Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ena sama človeška družina'

Objava: 27. 10. 2010 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ena sama človeška družina'

V Vatikanu so včeraj predstavili papeževo Poslanico za svetovni dan preseljencev in beguncev 2011.

Papež Benedikt XVI. je pozval k solidarnosti z begunci in k spoštovanju preseljencev. Sprejem beguncev in nudenje gostoljubja je dolžnost človekove solidarnosti, je sveti oče zapisal v Poslanici za svetovni dan preseljencev in beguncev, ki bo potekal 16. januarja 2011. Omenjeno poslanico sta včeraj na Tiskovnem uradu Svetega sedeža v Vatikanu predstavila predsednik Papeškega sveta za pastoralo priseljencev Antonio Maria Veglio in podtajnik papeškega sveta Gabriele Ferdinando Bentoglio.

Kdor je prisiljen zapustiti svoj dom ali domovino, mora biti po papeževih besedah deležen pomoči, da najde kraj, kjer bo lahko živel v miru in varnosti. Za temo sedemindevetdesetega svetovnega dneva je sveti oče izbral temo 'Ena sama človeška družina', in sicer na podlagi dejstva, da smo vsi ljudje ljubljeni Božji otroci in zatorej med seboj bratje in sestre.

V deželi gostiteljici mora biti preseljencem omogočeno delo, deležni pa morajo biti tudi pravic in dolžnosti, še piše papež v svoji poslanici. Obenem je dolžnost preseljencev tudi integracija v deželi, ki jih je sprejela, spoštovati morajo njene zakone in narodno istovetnost. Cilj preseljencev mora biti sožitje v skladu z dogovori z deželo gostiteljico.

Države imajo po besedah Benedikta XVI. pravico, da urejajo tokove priseljevanja in da varujejo svoje meje. To pa se mora vedno zgoditi v smislu spoštovanja dostojanstva vsakega posameznika. Mednarodno skupnost je papež pozval, naj okrepi svojo skrb za begunce. Pri tem je spomnil na ustrezne mednarodne dogovore ter obenem pozval k preseganju narodne sebičnosti. Sveti oče računa na dejstvo, da bodo družbe v prihodnosti vedno bolj etnično in kulturno mešane.

Na predstavitvi papeževe poslanice za svetovni dan preseljencev in beguncev 2011 je podtajnik Papeškega sveta za migrante Gabriele Bentoglio med drugim podal tudi nekaj statističnih podatkov. Danes bi tako naj bilo na svetu petnajst milijonov beguncev, od katerih jih je 10,4 milijonov pod neposredno zaščito Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Ostalih 4,8 milijonov pa je pod Agencijo za delo in podporo Združenih narodov. Število beguncev znotraj lastne države je po podatkih konec lanskega leta bilo dobrih sedemindvajset milijonov. Prva mesta zaseda Sudan s 4,9 milijoni beguncev, Kolumbija s 3,3 – 4,9 milijoni, Irak z 2,76 milijoni, Demokratična republika Kongo z 1,9 milijoni, Somalija z 1,5 milijona in Pakistan z 1,2 milijona beguncev.

Svetovni dan preseljencev in beguncev je leta 1914 uvedel papež Benedikt XV. (1914-1922) zaradi velikega števila beguncev v času prve svetovne vojne. Ob tej priložnosti je vsako leto objavljena nova papeževa poslanica.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh