Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EP v nogometu: kdo so zavetniki 24 nacionalnih reprezentanc?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 14. 06. 2024 / 05:30
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2024 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
EP v nogometu: kdo so zavetniki 24 nacionalnih reprezentanc?
Komu se lahko v naslednjem mesecu dni v molitvi priporočajo najbolj goreči nogometni navdušenci? FOTO: Pixabay

EP v nogometu: kdo so zavetniki 24 nacionalnih reprezentanc?

V Nemčiji se danes začenja evropsko nogometno prvenstvo, na katerem drugič v zgodovini, prvič po 24 letih, sodeluje tudi reprezentanca Slovenije. Slovenska enajsterica se bo v skupinskem delu tekmovanja pomerila z nogometaši Anglije, Danske in Srbije. 17. evropsko prvenstvo v nogometu odpirata reprezentanci Nemčije in Škotske z nocojšnjo tekmo v Münchnu.

24 nacionalnih reprezentanc, ki so se uvrstile na letošnje prvenstvo,  ima gotovo svojega nebeškega zavetnika – komu se torej lahko v naslednjem mesecu dni v molitvi priporočajo najbolj goreči nogometni navdušenci? Seznam primernih svetnikov so pripravili pri katoliški tiskovni agenciji KNA: njihov sodelavec Alexander Brüggemann predstavlja zavetnike vseh 24 sodelujočih držav in njihove kreposti. Na koga naj bi se po njegovem izboru obračali Slovenci?

Sv. mati Terezija, zavetnica poštene igre. FOTO: arhiv Družine

Albanija: Mati Terezija (1910-1997), zavetnica poštene igre, je bila za svetnico razglašena leta 2016. Navdušeni navijači se bodo morda priporočili tudi albanskemu narodnemu heroju Gjergju Kastriotiju Skenderbegu (1405-1468): ta je bil kot deček talec na dvoru sultana Mehmeda I. in vzgojen v islamu, pozneje je postal janičar, leta 1443 pa je pobegnil iz turške vojske in prestopil v pravoslavno krščanstvo. Skenderbeg velja za najpomembnejšo osebo v zgodovini Albanije in za narodnega heroja v boju proti Osmanskemu cesarstvu.

Anglija: Otočani, nekdanji člani EU, so svojega narodnega zavetnika dobili iz Turčije: prestopna cena ni znana! Sv. Jurij iz Kapadokije, umorjen okoli leta 303 med preganjanjem kristjanov pod Dioklecijanom, je znan kot pogumen vitez in ubijalec zmajev. Ali to pojasnjuje, zakaj se enajsterica pod Jurijevim križem nikoli ne preda - razen po enajstmetrovkah?

Avstrija: zavetnik avstrijske nogometne ekipe je markiz Leopold III. (1073-1136). Kljub svojemu vzdevku »Pobožni« ali »Sveti« je bil v bitki vedno na pravem mestu. In kjer ni želel, ni nikoli več zrasla nobena trava … Torej dobra priložnost za ekipo selektorja avstrijske reprezentance Ralfa Rangnicka.

Belgija: zavetnik Flamcev in Valoncev je sv. Jožef iz Nazareta, Jezusov rednik. Svetnik, ki se spozna na svojo stroko, bolj branilec kot napadalec, njegova vztrajnost in potrpežljivost pa omogočata velike stvari.

K sv. Venčeslavu se lahko zatekajo češki navijači. FOTO: arhiv Družine

Češka: prva predsednika v postkomunistični dobi na Češkem sta se imenovala Vaclav. Njun zavetnik, sv. Venčeslav (907-935), je umrl v svojih najboljših letih. Kot mlad vladar in pobožen kristjan se je želel odpovedati oblasti v korist svojega brata in vstopiti v samostan, brat pa ga je na vratih cerkve umoril. Ali to napoveduje tudi zgodnje slovo češke enajsterice?

Danska: sveti kralj Knut IV. (1043-1086), prvi Danec, razglašen za svetnika, naj bi nekoč ukazal, naj se božično obdobje podaljša na dvajset dni - do dneva sv. Knuta (13. januarja). Če bi Dancem turnir evropskega prvenstva podaljšal na 20 dni, bi bil to velik uspeh, saj bi pomenil uvrstitev v četrtfinale!

Francija: »Modri« nikakor niso »Smrkci« - vsekakor so ena najuspešnejših ekip v zadnjih 25 letih, saj so osvojili več naslovov ali vsaj uvrstitev v finale. Njihov zavetnik je nekdanji vojak: sv. Martin, škof Toursa (316-397), doma z Madžarske, je simbol večkulturne Francije. Ima pa šibko točko: vse preveč rad deli z drugimi - in na tokratnem prvenstvu naj bi bil odgovoren tudi za Slovenijo.

Gruzija: sv. Jurij verjetno ne bi smel ubiti vseh zmajev, ampak bi moral enega obdržati namesto konja. Navsezadnje mu ni treba igrati samo za Anglijo v skupini C. Na pomoč svetnika iz Kapadokije pri svojem debiju na evropskem prvenstvu v skupini F računa tudi Gruzija.

Sv. Hieronim je bil burnega značaja ... FOTO: Wikipedia (Caravaggio)

Hrvaška: cerkveni učitelj in učenjak sv. Hieronim (347-420) je bil zelo izobražen, asketsko-atletski človek, ki pa je bil zaradi svojega burnega značaja nenehno v nevarnosti, da bo »eksplodiral«. Teološke mnenjske razlike je jemal precej osebno. Njegova večna molitev je bila: »Bodi mi milostljiv, Gospod, saj poznaš moj značaj.«

Italija: narodna zavetnica v domovini »mačizma« je ženska: aktualne evropske prvake podpira sv. Katarina Sienska (1347-1380). Redovnica je v zahtevnih časih »nosila hlače« in celo določila, kje naj biva papež: v Rimu, ne pa v francoskem Avignonu! Pogumna žena …

Madžarska: ne, zavetnik madžarske enajsterice ni levo krilo Ferenc Puskás (1927-2006), temveč sv. Štefan (969-1038). V baziliki sv. Štefana v Pešti na vzhodnem bregu Donave danes hranijo in častijo relikvijo balzamirane desnice prvega ogrskega kralja. Levo ali desno - Madžarska od »čudeža v Bernu« leta 1954 (glej spodaj) ni dosegla prav veliko nogometnih zadetkov.

Nemčija: apostol nemških vrlin je pravzaprav Anglosas: sv. Bonifacij (672-754) je deloval kot misijonar in je med svojim bivanjem v Fuldi med germanskimi plemeni kmalu razblinil mit o nemški trdnosti in vzdržljivosti. Zavetnik Nemcev je tudi nadangel Mihael, pod čigar okriljem je cesar Oton I. leta 955 v bitki pri Lechfeldu premagal Madžare. To verjetno pojasnjuje tudi »čudež v Bernu«, ki se je zgodil 999 let pozneje!

Sv. Vilibrord je bil anglosaški misijonar iz angleške Northumbrie. FOTO: arhiv Družine

Nizozemska: sv. Vilibrord (okoli 658-739), »apostol Frizijcev« in ustanovitelj opatije Echternach, je bil anglosaški misijonar iz angleške Northumbrie. Izhodišče njegovega misijona v Friziji je bil verjetno Antwerpen. Nizozemska enajsterica bi se lahko pogosteje zatekala k svojemu zavetniku – na velikih turnirjih ji namreč zlepa več ne uspe pokazati svoje svetovne veličine. Sv. Vilibrord, prosi za nas!

Poljska: na čelu ekipe je Robert Lewandowski – na krilih pa ji nikakor ne primanjkuje svetnikov. Krakovski škof in mučenec sv. Stanislav (okoli 1030-1079) je bil borec posebne vrste. Zaradi svojih prepričanj se je uprl celo kralju in poljskemu primasu - in svojo odločnost plačal z življenjem. Zavzemal se je tudi za učinkovitost. Star kmečki pregovor na Poljskem pravi: »Ko pride sv. Stanislav, krompir iz zemlje bo pognal.«

Portugalska: »CR7« je ime zdaj že 39-letne neustavljive ikone z lepo oblikovanimi obrvmi in izklesanim telesom. Zavetnik evropskega prvaka iz leta 2016, ki bo tokrat verjetno še zadnjič zaigral v dresu nacionalne reprezentance, in njegovih sodelavcev pa je skromni milijonarjev sin, frančiškan in pridigar: sv. Anton Padovanski (1195-1231), priprošnjik za izgubljene stvari in včerajšnji godovnjak.

Romunija: odločen in potrpežljiv – tako evangelisti opisujejo sv. Andreja (umrl okoli leta 60). Petrov mlajši brat je bil vsekakor eden od najzvestejših apostolov in je vedno deloval kot hrbtenica celotne »ekipe«. Čeprav je veliko potoval, ni nikoli postal plačanec in se je za Jezusa boril do svoje smrti na križu v Grčiji. Njegova vera naj bo v pomoč tudi romunskim nogometnim navdušencem.

Nobenemu Slovaku še ni uspelo zabiti toliko golov, kot sta svetniška apostola odprla vrat v Evropo. FOTO: Wikipedia

Slovaška: ena manjših držav na letošnjem EP ima kar dva zavetnika: sv. Cirila (826/827-869) in Metoda (okoli 815-885), apostola Slovanov. Nobenemu Slovaku še ni uspelo zabiti toliko golov, kot sta svetniška apostola odprla vrat v Evropo. Res pa je, da je bil njun mesečni dohodek znatno nižji …

Slovenija: tudi za Slovenijo (tako kot za Francijo) »navija« priljubljeni svetnik iz Toursa, nekdanji vojak Martin (316-397). Toda razen zmage proti Alžiriji v predtekmovanju za svetovno prvenstvo leta 2010 njegova podpora doslej ni bila pretirano uspešna. In kot piše nemški kolega, »rekordnega strelca Zlatka Zahovića že dlje časa ni na igrišču«. Slovenski nogometni navdušenci pa se bodo gotovo z veseljem zatekli tudi k Marijini priprošnji: naša zavetnica je Marija Pomočnica, ki jo pod imenom Marija Pomagaj še posebej častimo na Brezjah. SŠK je Marijo Pomočnico za zavetnico slovenskega naroda razglasila 7. maja 2018. Torej, po besedah nogometnega navdušenca p. Andreja Šegule: Martin kot priprošnjik v napadih in Marija v obrambi …

Srbija: sv. Sava (okoli 1174-1236) je bil učitelj prava. Bil je pomembna osebnost v samostanski republiki Atos, nadškof in ustanovitelj samostana. Srbiji je zagotovil mesto v svetu evropske duhovnosti. Na svojih dolgih romanjih pa verjetno še ni srečeval tokratnih nasprotnikov svoje enajsterice, Dancev, Angležev in Slovencev …

Škotska: in sv. Andrej v drugo … Drugič v tem stoletju so se »Pogumnosrčni« uvrstili v finale evropskega prvenstva. Apostola Andreja na Škotskem vsako leto bučno obeležijo na njegov god, 30. novembra, škotska zastava pa se celo ponaša z Andrejevim križem. Zgodovinskih podatkov, da bi apostol v svojem življenju dosegel kaj dosti golov, zaenkrat še niso odkrili … Kar ni slabo za nasprotnike škotske reprezentance!

Španci lahko računajo na podporo apostola Jakoba Velikega. FOTO: Wikipedia

Španija: Španci lahko računajo na podporo apostola Jakoba Velikega (umrl okoli leta 44). Odkar je papež Janez Pavel II. leta 1980 po stoletjih zatišja romarsko pot sv. Jakoba znova uvrstil na seznam evropskih romarskih ciljev, odtlej vse poti vodijo do apostolovega groba v Santiagu. In kot so se postopoma vračali romarji, so se vračali tudi naslovi: Španci so bili svetovni prvaki leta 2010 ter evropski prvaki v letih 2008 in 2012. Tokrat bodo v predtekmovanju vrnili »milo za drago« za polfinalni izpad leta 2021 proti poznejšim prvakom Italijanom.

Švica: ali naj bomo presenečeni, da je zavetnik Švice puščavnik? Nikolaj iz Flüe (1417-1487) je bil vizionar, kmet in družinski človek. Ker pa je bil poklican k nečemu višjemu, je njegov drugi življenjski poklic postal obramba vere. Nikolaj oz. »br. Klaus« je tudi zavetnik švicarske enajsterice, ki je na nogometnih prvenstvih nekoč stavila predvsem na protinapade.

Turčija: Turčija, ki je danes več kot 99-odstotno muslimanska, ima enega najmočnejših krščanskih priprošnjikov v vsej Evropi: škof Nikolaj iz Mire (270/86-343/51) ima kot zavetnik na svoji strani mlade, pa tudi menedžerje/trgovce. Če bi bil sv. Miklavž poleg svojih številnih služb še zavetnik sodnikov, bi ti skozi dimnik lahko prestrezali polne vreče zlatnikov …

Ukrajina: kijevski knez Vladimir je s krstom in poroko leta 989 postal del bizantinske cesarske družine in tako eden od krščanskih kraljev srednjega veka. Danes, več kot 1.000 let pozneje, daje krvava vojna Rusije proti Ukrajini celo nogometnemu turnirju nenavadno resen pridih.

Nalaganje
Nazaj na vrh