Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznate te citate sv. Antona Padovanskega?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 13. 06. 2024 / 05:16
Oznake: Cerkev, God, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poznate te citate sv. Antona Padovanskega?
Upodobitev sv. Antona Padovanskega v župnijski cerkvi na Viču v Ljubljani. FOTO: Ivo Žajdela

Poznate te citate sv. Antona Padovanskega?

Danes, 13. junija, goduje priljubljeni svetnik sv. Anton Padovanski (1195–1231). Frančiškanski duhovnik je v 13. stoletju slovel po svojih pridigah, danes pa je še bolj znan kot priprošnjik za izgubljene stvari. Kot pisec številnih pridig je za seboj pustil kar nekaj prodornih besed.

Od Avguština k Frančišku

Sv. Anton je v avguštinski samostan vstopil že s petnajstimi leti. Želel pa si je večje samote, zato je predstojnike prosil, da so ga poslali v oddaljeno Coimbro, kjer je prebil deset let. Tedaj so iz Afrike pripeljali posmrtne ostanke prvih frančiškanskih mučencev. Antona je to tako prevzelo, da je haljo avguštinskih menihov zamenjal za obleko Frančiškovih bratov.

Najpogosteje je upodobljen z Detetom Jezusom.
FOTO: Tatjana Splichal

Poslali so ga v Afriko za misijonarja, a huda mrzlica ga je prisilila, da se je vrnil. Postal je pridigar, največji svojega časa; včasih ga je poslušalo do 30.000 ljudi. Bog je tudi s čudeži potrjeval njegovo besedo. Anton je bil v pogovoru s krivoverci nepremagljiv in neprekosljiv, vendar spoštljiv.

Svetnik že leto po smrti

Bil je profesor v samostanu v Bologni, deloval v južni in srednji Franciji, nazadnje pa v Italiji. Čeprav je slovel kot odličen pridigar, je bil osebno izjemno preprost in skromen. Umrl je star komaj 35 let in manj kot leto dni zatem so ga razglasili za svetnika. Enajst mesecev, kolikor jih je bilo potrebnih pri njem, je v zgodovini Cerkve najkrajši beatifikacijski postopek. Nad Antonovim grobom v Padovi je kmalu zrastla veličastna bazilika, kamor vsako leto poroma več milijonov vernikov, leta 1946 pa je bil razglašen za cerkvenega učitelja.

Družinini romarji so letos obiskali grob sv. Antona (na fotografiji zadaj). FOTO: Tatjana Splichal

Priprošnjik mnogih

Sv. Anton je danes znan kot zavetnik Padove in Lizbone ter nemških mest Paderborna in Hildesheima. Je priprošnjik za izgubljene stvari, zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, revežev, popotnikov, pekov in rudarjev, priporočajo pa se mu tudi proti vojnim stiskam. Priljubljenost sv. Antona v Sloveniji dokazuje 24 cerkva, ki so mu posvečene. Po njem se imenuje tudi kraj Sveti Anton na Pohorju.

Pomenljivi citati sv. Antona

Ob njegovem godu objavljamo še nekaj svetnikovih citatov, ki nagovarjajo še danes, skoraj 800 let po njegovi smrti:

  • »Dejanja so vrednejša od besed; naj vaše besede učijo in vaša dejanja govorijo.«
  • »Bogu pripišite vse dobro, kar prejmete. Če si pripišete zasluge za nekaj, kar ni vaše, postanete tatovi.«
  • »Hudič se nas boji, kadar molimo in se žrtvujemo. Prav tako se boji, kadar smo ponižni in dobrosrčni. Prav posebej pa ga je strah, kadar z vsem srcem ljubimo Jezusa. Kadarkoli napravimo znamenje križa, pobegne od nas.«
  • »Kristjani se morajo opirati na Kristusov križ, kakor se popotniki opirajo na popotno palico, ko pričenjajo dolgo potovanje.«
  • »Človek se bo vdal duhu časa. Rekel bo, da bi bila vera preprosta in nezahtevna, če bi živel v našem času. V njegovem času pa, bo dejal, so stvari zapletene; Cerkev se mora posodobiti in stopiti v korak s sodobnimi težavami.«
  • »Duh ponižnosti je sladkejši od medu, tisti, ki se hranijo z njim, pa obrodijo sladek sad.«
Nalaganje
Nazaj na vrh