Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ernest Petrič: Državi ne sme zavladati ulica

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 27. 11. 2012 / 11:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ernest Petrič: Državi ne sme zavladati ulica

Predsednik ustavnega sodišča meni, da po zadnjih uličnih protestih proti mariborskemu županu kriminalna dejanja ne smejo ostati nekaznovana in poziva medije, naj ne podpihujejo nasilništva.

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je glede protestov proti mariborskemu županu Francu Kanglerju poudaril, da je treba narediti vse, da se ohrani pravna država. "Ne smemo dopustiti, da morebitna kriminalna dejanja ostanejo neraziskana in nekaznovana. Hkrati ne smemo pustiti, da v tej državi začne vladati ulica," je dejal.

Pojasnil je, da mora biti pri ocenjevanju takšnih dogodkov kot predsednik ustavnega sodišča skrajno zadržan. Zadržanost v ocenah pa od njega zahteva tudi dejstvo, da zadevo pozna le iz medijev.

Mediji v takšnih primerih igrajo zelo pomembno vlogo. "Ne podpihujte. Insistirajte na tem, da se v tej naši lepi državi stvari rešujejo s sredstvi demokracije in pravne države, ki jih imamo na razpolago," je povedal v izjavi za medije v Mariboru ob robu mednarodne konference z naslovom Izzivi zoperstavljanja terorizmu v regiji Jugovzhodne Evrope.

Petrič ne zanika, da ima slovenska pravna država nekatere pomanjkljivosti. "Seveda bi ljudje ne vzeli resno moje izjave, če bi rekel, da pravna država pri nas idealno funkcionira. S pravno državo imamo resne probleme. A še zdaleč ne takšnih, da bi zato pravno državo odpisali. Moramo jo graditi. Moramo jo braniti. Ne smemo popustiti pred ničemer, kar bi rušilo pravno državo," je izpostavil. Pri tem je po njegovem mnenju pomembno, da "vsak pomete pred svojim pragom".

Javnosti pravice do protesta ne odreka. "Ljudje naj protestirajo. Protest je legitimno sredstvo in mogoče jih je v tem pogledu včasih celo premalo. A ne nasilništva, ne tega, da se pustimo zapeljati tistim, ki jim je nasilje namen," je pojasnil.

V ponedeljek je v Mariboru potekal doslej največji protestni shod proti županu Kanglerju, ki se ga je po nekaterih ocenah udeležilo več kot šest tisoč ljudi. Protest se je ob koncu sprevrgel v nasilno divjanje. Ko se je del protestnikov odpravil proti stavbi občine, je posredovala policija in razgnala demonstrante, ki so se razkropili v manjše skupine po mestu.


Foto: MNZ

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh