Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsa moja Sveta pisma so pobarvana

Za vas piše:
Ervin Mozetič
Objava: 27. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2022 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsa moja Sveta pisma so pobarvana
Ervin Mozetič je župnik v župniji Koper – Sv. Marko. FOTO: Tatjana Splichal

Vsa moja Sveta pisma so pobarvana

Sveto pismo me je spremljajo že od otroških let, pravzaprav od takrat, ko sem v roke dobil otroško Sveto pismo s slikami. Preko tega Svetega pisma in slik sem v sproščenosti in zabavi spoznaval, kako velike reči je Gospod delal v zgodovini.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Cerkev danes.

Spoznaval sem se s Staro in Novo zavezo in ugotavljal, da zgodbe ponotranjam. V meni so puščale pečat in željo, da bi vedel še več. Beseda me je preobražala, tiho in učinkovito, velikokrat brez moje vednosti. 

Prvo osebno, celotno Sveto pismo mi je poklonila mama in me počasi učila, kako naj ga berem ter v njem iščem odgovore na življenjska vprašanja.

Božja beseda nam prinaša polnost življenja

Prav zato nam jo je Gospod pustil – nam v pomoč. To sem kmalu ugotovil tudi sam. Ko sem v odločitvi za poklic omahoval med tem, ali naj študiram pravo ali postanem duhovnik, sem na priporočilo mame vzel v roke Sveto pismo in prosil Svetega Duha, naj mi pokaže pot. 

Sam sem »vizualni« tip, zato so vsa moja Sveta pisma pobarvana z raznimi barvami. FOTO: Tatjana Splichal

Zamižal sem in z rokama odprl Sveto pismo. Odprlo se mi je na 36. psalmu in pogled se mi je ustavil na besedah: Izroči svojo pot Gospodu, upaj vanj in skrbel bo zate. In odločitev je bila tu (postani duhovnik) in lahko rečem, da mi do danes ni bilo žal. 

V vsaki odločitvi to še danes počnem. Božja beseda izbira svoja pota. A deluje zanesljivo in gotovo. Ko se enkrat začnemo redno srečevati z Besedo, tudi dnevi tečejo drugače. Skrbi so manjše, težave postanejo rešljive, zamere izginjajo … 

Preko Božje besede ugotavljam, kako vseeno je, če sem sam nemočen, šibek in grešen. Božja beseda daje vsakomur, ki jo išče, moč. Lahko bi rekli, da sem se z Besedo udomačil.

Ko sem v odločitvi za poklic omahoval med tem, ali naj študiram pravo ali postanem duhovnik, sem na priporočilo mame vzel v roke Sveto pismo …

Pripomočki

Dva načina sta, kako se približati Svetemu pismu, študijski način in način vere, ki se med seboj ne izključujeta, ampak ju je treba ohranjati v povezanosti. Kaj lahko naredimo, da bi tudi mi prebili led in začeli odkrivati zaklad Svetega pisma? 

Najpreprostejši način je ta, da si preskrbimo Sveto pismo ali pa vsaj vse štiri evangelije in vsak dan ali vsaj tu in tam preberemo kakšno stran. Danes je na voljo tudi več načrtov, knjig in priročnikov, ki so nam lahko v pomoč pri branju: načrt Kako prebrati celotno Sveto pismo v enem letu, knjiga Bistvenih sto, aplikacija Sveto pismo Youversion, branje – predvsem dnevno branje Božje besede (hozana.si): berilo, psalm in evangelij, ki se na isti dan bere povsod po svetu. 

Dobra novica je, da poglobljeno branje Svetega pisma, ki ima moč za spremembo življenja, ni odvisno od zapletenih tehnik in metod. FOTO: Tatjana Splichal

Beremo vsak po svoje in vsak zase. Sam pri tem uporabljam tudi Besedo med nami (priporočam). Sicer pa opažam, da je bistvenega pomena, da ima vsak svoj kotiček, kjer je lahko v samoti s svojim Bogom. 

Pri tem pa sta zelo pomembna tudi zvezek in pisalo. Sam sem »vizualni« tip, zato so vsa moja Sveta pisma pobarvana z raznimi barvami – vedno podčrtujem vrstice, ki me v tistem trenutku nagovorijo, ob straneh pa si tudi kaj zapišem.

Sveto pismo ni namenjeno zgolj informiranju, pač pa je namenjeno transformiranju.

Nekaj nasvetov:

1. Sveto pismo je treba poslušati, ne brati. K besedilu pristopajmo z zaupanjem vanj. Berimo ga, da bi spoznali, da je Jezus zares Gospod. 

2. Razumeti ga moramo kot knjigo človeštva. Sprejmimo tudi njegove omejitve. To ni popolna knjiga. V njej najdemo grehe in krivice, pa tudi neskladnosti in napake ter predvsem človekovo omejeno razumevanje.

3. Berimo ga vsak dan. Skozi vsakdanje poslušanje bosta vztrajnost zamenjala radovednost in zanimanje. Brati ga je treba po kratkih odlomkih, da bi laže ponotranjili, kar smo prebrali, ter brez strahu. Ni razloga za strah, da bi se zmotili v tolmačenju, dovolj je, da iskreno in pozorno poslušamo. Duh je v besedilu, je pa tudi v naših srcih.

Uživajmo v odkritjih Svetega pisma. FOTO: Tatjana Splichal

4. Pri branju poiščimo pomoč. Pomembno je, da imamo dober izvod Svetega pisma, takšnega, ki je opremljen s komentarji in razlagami. Veliko svetopisemskih komentarjev najdemo tudi na spletu. Berimo ga tudi v družbi. Osebno branje je enako pomembno kot skupinsko. Ko z nekom izmenjamo misli ob branju, nas to podpira in nam pomaga na naši poti.

5. Treba ga je brati, zraven pa je dobro tudi pisati. Zelo uporabno je, če si ob branju zapišemo stavke, ki so nas zaznamovali, in misli, ki so se nam ob njem porodile.

6. Treba je moliti s Svetim pismom. Pred branjem, med in po branju je molitev znamenje in orodje človeka, ki želi poslušati Boga. Berimo tiho. Ko se misli v tišini umirijo, se zgodi, da se stavek, ki nam je bil všeč, pojavlja ves dan, nas preseneča in tolaži.

7. Uživajmo v odkritjih. Ko začnemo odkrivati presenetljive stvari in pomene, postajamo vse bolj dovzetni za razumevanje semen, ki jih je Bog posadil na jesen utrudljivega branja, ki na cvetočo pomlad obrodijo sadove.


Prispevek je bil v celoti objavljen v reviji Cerkev danes (1/2022). Revijo lahko prelistate TUKAJ

Nalaganje
Nazaj na vrh