Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EU: Sprejem osmega svežnja ukrepov proti Rusiji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 10. 2022 / 12:33
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
EU: Sprejem osmega svežnja ukrepov proti Rusiji
V Strasbourgu so dosegli dogovor o novih sankcijah proti Rusiji. FOTO: Zajem zaslona

EU: Sprejem osmega svežnja ukrepov proti Rusiji

Članice EU so dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino. Ta med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Sankcije morajo zdaj potrditi še države članice po pisnem postopku.

»Pozdravljam današnji dogovor držav članic o osmem svežnju sankcij. Ukrepali smo hitro in odločno. Nikoli ne bomo sprejeli Putinovih navideznih referendumov niti kakršne koli aneksije ukrajinskega ozemlja k Rusiji,« je po sprejetju dogovora dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala: »Odločeni smo, da bo Kremelj še naprej plačeval.«

Cenovna kapica le za pomorski transport surove nafte

Cenovna kapica za rusko nafto naj bi veljala samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem. Načelni dogovor o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države je bil sicer dosežen že v okviru skupine G7, na kar je ob predstavitvi predloga sankcij spomnila tudi von der Leynova.

Dodatne prepovedi uvoza in izvoza izdelkov iz in v Rusijo

Nov paket sankcij bo vključeval tudi prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov. Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan. Prav tako bo EU razširila seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije, navaja STA. Kot rečeno, bodo morale države članice zdaj nov paket sankcij potrditi še v pisnem postopku.

Zakaj nove sankcije?

Za zadnji, že osmi paket sankcij, se je EU odločila zaradi ruskega zaostrovanja agresije na Ukrajino, potem ko je Moskva v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje organizirala referendume o priključitvi Rusiji. Priključitev, ki je mednarodna skupnost ne priznava, je že izvedla.

Pripravljenost na razpravo o cenovni kapici za plin

Predsednica Evropske komisije je danes v Strasbourgu predstavila tudi načrtovane ukrepe glede cen energije ter dejala, da je EU pripravljena razpravljati o zgornji meji cene plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije.

Poudarila je, da je v EU treba omejiti inflacijski vpliv plina na cene električne energijo, »zato smo pripravljeni razpravljati o zgornji meji cene plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije«, je poudarila. Omejitev bi bila po njenih besedah začasna.

Pogajanja z zanesljivimi partnerji

Ob tem je von der Leynova napovedala okrepljena pogajanja z zanesljivimi partnerji, kot je Norveška, in pozvala k vzpostavitvi energetske platforme za skupne nakupe plina v EU, da bi znižali cene energije. Pri tem je poudarila, da se je treba izogniti scenariju, po katerem bodo države članice ponovno tekmovale med seboj na svetovnih trgih, kar bi ceno plina zviševalo. Dve stvari po njenem mnenju ostajata najpomembnejši, enotno in solidarno ukrepanje.


Nalaganje
Nazaj na vrh