Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Evangelij življenja oznanjujem brez rok in nog«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 08. 2014 / 10:29
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Evangelij življenja oznanjujem brez rok in nog«

S papežem Frančiškom se bo v Južni Koreji srečal tudi mladi invalid, ki ga je posvojil tamkajšnji katoliški duhovnik.

Papež Frančišek se danes odpravlja na svoje tretje mednarodno potovanje v Južno Korejo. V popoldanski urah bo z rimskega letališča Fiumicino poletel proti južnokorejski prestolnici Seul, svoj prvi obisk Azije pa bo sklenil v ponedeljek.

S svetim očetom se bo v Južni Koreji srečal tudi mladi invalid Gu-Won Lee. Rodil se je s težkimi razvojnimi okvarami in mati ga je zapustila že ob rojstvu. Mladenič, ki ga je posvojil tamkajšnji katoliški duhovnik, je kljub invalidnosti, rodil se je namreč brez vseh štirih okončin, uspešno zaključil študij na Katoliški univerzi v Daejeonu in se kot laik pridružil Misijonski družbi sv. Luke. »Koreji in vsemu svetu želim oznaniti sporočilo upanja v našem Gospodu«, po navedbah katoliške agencije AsiaNews zagotavlja mladi korejski katoličan.



Gu-Won Lee se je torej rodil brez rok in nog, vendar z neverjetno voljo do življenja in z neizmerno hvaležnostjo Gospodu za življenje, napolnjeno s tolikšnim smislom. Brat Lee je zdaj laiški misijonar Družbe sv. Luke Hwanga in čeprav ga je mati zaradi hudih okvar ob rojstvu zapustila, je preživel in se odločil, da bo svoje življenje posvetil Bogu ter oznanjevanju Evangelija upanja vsem invalidom v Južni Koreji.

Srečanje z duhovnikom, njegovim posvojiteljem, in podpora misijonarske družbe, v kateri je odrasel, sta ga oblikovala v enega najdejavnejših članov občestva. Brat Lee se bo med papeževim obiskom v Južni Koreji s Frančiškom sestal osebno: sveti oče bo v soboto, 16. avgusta, obiskal »Vas cvetlic« v kraju Kkottongnae, nato pa bo molil na pokopališču »Taeahdongsan«, kjer so pokopani splavljeni otroci.

Brat Lee Gu-won (njegovo ime v korejskem jeziku pomeni »odrešenje«) se je rodil 9. maja 1990, brez vseh štirih okončin. S svojimi starši nikoli ni imel stika in niti ne ve, kje natančno je bil rojen. Gotovo je le, da se je kot novorojenec znašel v Posvojiteljskem centru Svete družine v Seulu. 12. julija istega leta je duhovnik John Bosco Kim Dong-il malega Leeja obiskal v sirotišnici. Vedel je, da dečka ne bo nihče pripravljen posvojiti, zato je prosil škofa, ali sme sam postati njegov oče. Dobil je dovoljenje za posvojitev in dečka pripeljal v Misijonsko družbo sv. Luke Hwanga v škofiji Chenogju, kjer sta živela skupaj s tamkajšnjim občestvom.

Posvojitelj svojo odločitev pojasnjuje s preprostimi besedami: »Če bi ga ne vzel s seboj, bi se mi zdelo, kot da sem ga umoril. Zavedam se, da otrok s tovrstnimi težavami predstavlja veliko žrtev tako na finančnem kot na časovnem področju, toda vse ne sme temeljiti na denarju. Korejska družba bi morala uvideti, da je vsako življenje dragoceno, tudi tisto, ki morda na prvi pogled deluje izredno zapleteno. Leejevi bratje so postali misijonarji sv. Luke, ki ga bodo spremljali na njegovi življenjski poti.«

Ob pomoči številnih pokroviteljev in ljudi dobrega srca se je mladi Lee marca 2008 vpisal na Katoliško univerzo v Daejeonu. Tako on sam kot tudi njegov oče poudarjata, da mu ni bilo nič podarjeno, ampak da so njegovi dosežki rezultat trdega dela in študija. V tem času je v njem dozorel klic v misijonsko dejavnost in s škofovim dovoljenjem je 31. januarja 2011 izrekel prve zaobljube v noviciatu: »Bratje so mi pripovedovali o naši družbi in odločil sem se, da bom temu posvetil svoje življenje. Moje sanje so oznanjati evangelij življenja in ljubezni do slehernega človeškega bitja.«

Marca lani je brat Lee naposled uspešno zaključil študij in njegove sanje so postale resničnost. Odtlej deluje v Misijonskem središču, kjer nudi tolažbo bolnim in zapuščenim, izdaja pa tudi mesečni časopis, ki ga njegovi bralci označujejo za »resnični navdih«. Brat Lee dodaja: »Moj posvojitelj me je prosil, naj oznanjam evangelij invalidnim ljudem. V molitvi se pogovarjam z Bogom in se mu zahvaljujem za vse blagoslove, tudi za možnost, da pri svojem misijonskem delu oznanjam življenje. Vsemu svetu in predvsem Koreji, ki ima največjo stopnjo samomorilnosti mladih, želim oznaniti sporočilo upanja v našem Gospodu.«

Vir: www.asianews.it

Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh