Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje: korupcijski škandal močno škoduje ugledu Evropske unije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 12. 2022 / 09:28
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje: korupcijski škandal močno škoduje ugledu Evropske unije
Evropski parlament. FOTO: arhiv Družine

Evropski škofje: korupcijski škandal močno škoduje ugledu Evropske unije

Predsednik komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, je v nedavnem pogovoru za medije izjavil, da korupcijski škandal v Evropskem parlamentu močno škoduje ugledu celotne ustanove.

Kardinal Hollerich je v pogovoru za spletni portal Vatican News obenem poudaril, da je razkritje škandala okoli podpredsednice Eve Kaili nekaj pozitivnega: »Že to, da se zločini preganjajo, je uspeh,« je dejal luksemburški nadškof. Po njegovih besedah se je hitro odzvala tudi predsednica parlamenta Roberta Metsola. Po kardinalovih besedah torej »Evropski parlament resnično zaznava demokratične vrednote, se bori proti korupciji in deluje dosledno«.

Evropski parlament v primežu enega največjih korupcijskih škandalov

Belgijski preiskovalci so včeraj preiskali pisarne Evropskega parlamenta v Bruslju v okviru preiskave domnevnih podkupnin, pranja denarja in poskusov vplivanja na politične odločitve v EU gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva, Katarja.

Evropski parlament se je znašel v eni največjih podkupovalnih afer in to je bila že dvajseta preiskava od minulega petka, predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je evropske poslance opozorila, da je v luči tega dogajanja »demokracija ogrožena«. Kot je zapisala na družbenem omrežju Twitter, »Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji«, in zagotovila sodelovanje z vsemi ustreznimi organi pregona in pravosodnimi organi.

Belgijska policija je obtožila štiri osebe, med njimi 44-letno grško poslanko Evo Kaili, podpredsednico Evropskega parlamenta.

Belgijska policija je obtožila štiri osebe, med njimi 44-letno grško poslanko Evo Kaili, podpredsednico Evropskega parlamenta. Katar kakršne koli kršitve zanika, evropski poslanci pa bodo o škandalu razpravljali danes, ob začetku decembrskega zasedanja parlamenta.

Romana Tomc. FOTO: www.romanatomc.si

Romana Tomc: obsojam pokvarjenost in koruptivnost, ne glede na politično pripadnost

Evropska poslanka iz vrst ELS Romana Tomc je za Radio Ognjišče povedala, da so bila nedavna odkritja in pridržanja »šok za vse«. Tomčeva si ne predstavlja, da so njeni kolegi »tako pokvarjeni in koruptivni« in obsoja tovrstno početje, ne glede na politično pripadnost: »Kdorkoli počne kakšne nečednosti, je vpleten v kriminal in podkupovanje, je vsega obsojanja vreden. Upam, da bodo doživeli pravično in trdo kazen,« je naša evropska poslanka pojasnila za Radio Ognjišče.

Ravno socialisti takšna dejanja vedno obsojajo …

Tomčeva je še povedala, da so vsi štirje poslanci iz vrst politične skupine socialistov in demokratov: »Vsi ti, ki so jih doslej odkrili, sodijo v politično skupino socialistov, se pravi iz leve provenience našega političnega prostora in parlamenta.« To je izrecno omenila zato, »ker so ravno socialisti tisti, ki vedno tako obsojajo, ki imajo toliko za povedati proti desnici, ki so tako pametni, pravični in pošteni. Ampak konec koncev vidimo, da so prav oni tisti, ki so zaloteni s prsti v marmeladi in bi bilo prav, da najprej pospravijo pred svojim pragom«.

»Korupcija je zlo sodobnih družb, ki ruši temelje demokracije«

Na korupcijsko afero in preiskavo sta se odzvala tudi slovenska evroposlanca Milan Brglez in Matjaž Nemec iz vrst politične skupine socialistov in demokratov, ki sta po navedbah STA zapisala, da sta ob novici šokirana, in čeprav je »v tej fazi prezgodaj za komentarje konkretnega dogodka«, poudarjata, da je »korupcija zlo sodobnih družb, ki ruši temelje demokracije«.

Obtožbe sodelovanja v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije

Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da so na domu enega od osumljencev našli gotovino v vrednosti približno 600.000 evrov, v stanovanju enega od poslancev Evropskega parlamenta 150.000 evrov, v kovčku v hotelski sobi v Bruslju pa več sto tisoč evrov. Odvzeti so bili tudi računalniki in mobilni telefoni.

Od petka so »zamrznjeni« informacijski viri desetih parlamentarnih uslužbencev, da bi preprečili izginotje podatkov, ki so potrebni za preiskavo.

Preiskave opravljajo v Bruslju in Italiji, od petka pa so »zamrznjeni« informacijski viri desetih parlamentarnih uslužbencev, da bi preprečili izginotje podatkov, ki so potrebni za preiskavo.

Štirje osumljenci, ki jih je aretirala belgijska policija, so bili obtoženi »sodelovanja v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije«, je minulo nedeljo v izjavi sporočilo tožilstvo. Ti bodo jutri stopili pred sodišče za predkazenski postopek.

Eva Kaili. FOTO: Wikipedia

Kailijeva odstavljena s položaja podpredsednice

Predsednica parlamenta Roberta Metsola je Evo Kaili, ki je bila poslanka Evropskega parlamenta osem let, odstavila s položaja ene od 14 podpredsednic. Prav tako je bila izključena iz parlamentarne skupine socialistov in demokratov ter izključena iz grške levosredinske stranke Pasok. Grške oblasti so zamrznile premoženje Kailijeve, njenega moža in ožjih družinskih članov.

Po besedah enega od odvetnikov Kailijeve družine grška političarka izjavlja, da je nedolžna, in da nima ničesar opraviti s podkupovanjem iz Katarja. V petek je bilo v okviru preiskave obtožb, da je Katar podkupoval uradnike Evropske unije, da bi si pridobil vpliv, pridržanih šest oseb, dve sta bili pozneje izpuščeni.

Po nekaterih virih je med osumljenci tudi nekdanji poslanec Evropskega parlamenta Pier Antonio Panzeri, ki zdaj vodi skupino za človekove pravice.

Noben osumljenec ni bil javno imenovan, vendar naj bi bila med obtoženimi tudi Kailijeva. Vsi trije drugi obtoženi so italijanski državljani, med obtoženimi pa naj bi bil tudi njen partner Francesco Giorgi, ki je parlamentarni pomočnik.

Po nekaterih virih je med osumljenci tudi nekdanji poslanec Evropskega parlamenta Pier Antonio Panzeri, ki zdaj vodi skupino za človekove pravice Boj proti nekaznovanosti, aretirani pa naj bi bili tudi njegova žena in hči. Drugi osumljenec je Luca Visentini, glavni tajnik Mednarodne konfederacije sindikatov.

Zaradi korupcijskega škandala je ogrožen ugled celotne Evropske unije. FOTO: Tatjana Splichal

»Evropska demokracija je ogrožena«

Po navedbah britanske medijske hiše BBC so poslanci Evropskega parlamenta osupli nad obsegom in težo obtožb. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da so obtožbe »zelo resne«, in pozvala k ustanovitvi novega etičnega organa za nadzor.

Roberta Metsola je poslancem Evropskega parlamenta obljubila, da bo integriteta parlamenta znova vzpostavljena: »Evropska demokracija je napadena, napadene so naše svobodne in demokratične družbe,« je dejala.

Poslanci Evropskega parlamenta imajo na splošno imuniteto pred kazenskim pregonom, vendar ne v primerih, ko »poslanca zalotijo pri storitvi kaznivega dejanja«.

Po mnenju nadzornikov in poslancev Evropskega parlamenta bi lahko preiskava o podkupovanju predstavljala enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini parlamenta. Tožilci sumijo, da je »zalivska država« več mesecev vplivala na gospodarske in politične odločitve parlamenta, predvsem s ciljnim izvajanjem vpliva na pomočnike. Tukajšnji mediji omenjajo Katar, čeprav katarska vlada zatrjuje, da so vse trditve o nepravilnem ravnanju »močno zgrešene«.

Pristojnosti Kailijeve kot podpredsednice vključujejo tudi Bližnji vzhod. V preteklosti je bila odločna zagovornica Katarja: nedavno je državo označila za »vodilno na področju delavskih pravic«, čeprav je mednarodna javnost večinoma močno zaskrbljena zaradi razmer, v katerih so delavci gradili nogometne stadione za nogometno prvenstvo.

Poslanci Evropskega parlamenta imajo na splošno imuniteto pred kazenskim pregonom, vendar ne v primerih, ko »poslanca zalotijo pri storitvi kaznivega dejanja«, navajajo v parlamentu.

Umik Kailijeve s položaja potrdili tudi poslanci

Evropski poslanci so na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Kailijeve: za umik s položaja je glasovalo 625 evroposlancev, eden je bil proti in dva sta bila vzdržana, poroča STA.

V skladu s poslovnikom Evropskega parlamenta je za razrešitev potrebna dvotretjinska večina vseh oddanih glasov.

Nalaganje
Nazaj na vrh