Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski svet kritično o smrtni obsodbi v Belorusiji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 05. 2013 / 06:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski svet kritično o smrtni obsodbi v Belorusiji

Nekdanja sovjetska republika je edina država v Evropi, ki še vedno izvršuje smrtne kazni.

Parlamentarci Evropskega sveta so ostro obsodili smrtno obsodbo, ki so jo v Belorusiji izrekli nekemu domnevnemu morilcu. Predstavnica skupine, ki si prizadeva za odpravo smrtne kazni, Marina Schuster, in za Belorusijo pristojni etnični poslanec Andres Herkel sta minuli petek v Minsku pozvala tamkajšnje oblasti, naj izrečene kazni ne izvršijo. Kot sta pojasnila, je kazenska usmrtitev 'nesprejemljiva kršitev človekovih pravic, ne glede na storjeni zločin'.

Sodišče v mestu Mahiliou je pred nekaj dnevi na smrt obsodilo moškega, rojenega leta 1969, ker je v zaporu umoril svojega sojetnika. Po navedbah neodvisne beloruske agencije Belapan naj bi se trije sojetniki dogovorili, da zmagovalec igre domin enemu izmed dveh poražencev vzame življenje. Po podatkih beloruskega pravosodja je bil to že četrti umor omenjenega zapornika.

Belorusij je edina država v Evropi in nekdanja Sovjetski zvezi, ki še vedno izvršuje smrtne kazni. Po navedbah organizacij za varstvo človekovih pravic je bila smrtna kazen tam nazadnje izrečena leta 2011. V lanskem letu so izvršili najmanj tri smrtne obsodbe, od osamosvojitve leta 1991 pa je na ta način življenje izgubilo okoli štiristo tamkajšnjih državljanov. Oblasti svojce obvestijo šele po izvršitvi smrtne kazni. Posmrtnih ostankov ne izročijo družinskim članom, prav tako pa jim ne zaupajo kraja pokopa.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh