Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evrski kovanci ob fatimskem jubileju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 09. 2017 / 13:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evrski kovanci ob fatimskem jubileju

Cena vsake šatulje v nakladi 10.000 izvodov je 37 evrov.

Vatikan bo izdal novo serijo evrskih kovancev ob fatimskem jubileju. Po navedbah tamkajšnjega filatelističnega in numizmatičnega urada naj bi bili kovanci na voljo od 5. oktobra dalje in sicer v nominalni vrednosti dveh evrov.



Kovanec prikazuje podobo »treh mladih pastirčkov« pred baziliko Naše ljube Gospe rožnega venca in spominja na otroke, ki so leta 1917 doživljali Marijino prikazovanje - Lucijo dos Santos ter njena bratranca in sestrično Frančiška in Jacinto Marto, ki ju je papež Frančišek 13. maja letos razglasil za svetnika.

Spremno besedilo ob izdaji kovancev pojasnjuje, kako so otroci »med igro« v dolini Iria, potem ko so zapustili svojo čredo, »zagledali čudovito gospo, ki je izžarevala svetlo luč in se jim predstavila kot Devica rožnega venca«. Sledilo je še pet srečanj, do 13. Oktobra 1917, »in ob tem se je razodela cela vrsta zgodovinskih dogodkov, ki so se zgodili v prihodnjih letih«. »Leta 1930 je katoliška Cerkev priznala nadnaravni značaj prikazovanj in potrdila prerokbo, v Fatimi pa so uredili svetišče, ki ga je papež Frančišek obiskal 12. in 13. maja letos«, je zapisano v besedilu.

Nominalna vrednost kovanca je dva evra, težak je 8,5 grama in v premeru meri 25,75 milimetrov. Oblikovala ga je Orienta Rossi, izdelala pa Silvia Petrassi. Cena vsake šatulje v nakladi 10.000 izvodov je 37 evrov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh