Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fides: Plačna reforma mora biti prva naloga nove vlade

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 12. 04. 2022 / 07:30
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fides: Plačna reforma mora biti prva naloga nove vlade
FOTO: Pixabay

Fides: Plačna reforma mora biti prva naloga nove vlade

Ena prednostnih nalog nove vlade bo izpeljati plačno reformo, sicer bo slovenski zdravstveni sistem nadaljeval pot proti dokončnemu zlomu. Tako so se v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides odzvali na odločitev Ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo 48. člen desetega interventnega zakona PKP10, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred.

Sindikat Fides je ta odločitev še okrepila v zahtevi po izstopu zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Izstop pa se bo moral zgoditi bistveno prej, kot če omenjeni člen ne bi bil razveljavljen. »Anomalije trenutnega vrednotenja zdravniškega dela, ki jih je poskušal delno omiliti PKP10, so nevzdržne,« so zapisali.

Odločitev Ustavnega sodišča je treba sporštovati, se je danes odzval resorni minister Janez Poklukar. Strinjal se je, da bo ena prvih nalog nove vlade ustrezna ureditev celotnega plačnega sistema, ne le na področju zdravstva.

V Evropi ni enakega sistema

Opozorili so, da nikjer v Evropi, z izjemo Slovenije, zdravniki niso v istem plačnem sistemu kot državna uprava. Rigidno plačno politiko v javnem sektorju kot ključno sistemsko težavo v zdravstvu navaja celo ZZZS, so dodali.

Prepričani so, da je slovenski sistem nagrajevanja »rak rana našega zdravstva in glavni razlog, da javno zdravstvo zapuščajo tako najizkušenejši zdravniki, na katerih temelji zdravljenje najzahtevnejših bolnikov, kot najmlajši, na katerih temelji prihodnost slovenskega zdravstva.« To dokazuje tudi dejstvo, da v Slovenijo skoraj ni mogoče privabiti kadrov iz tujine.

Plače na repu evropskih držav

Navedli so še trende OECD, iz katerih je razvidno, da so plače slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov v razmerju do povprečne plače na repu evropskih držav. »V zadnjih letih zaostajamo že za do nedavnega manj razvitimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami.«

Zato v Fides opozarjajo, da »vlado takoj po volitvah čaka izjemno zahtevna naloga plačne reforme, ki bo nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu približala ureditvam učinkovitih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskih držav.«

Nalaganje
Nazaj na vrh