Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Film Papežev eksorcist prihaja v kino. Na kaj moramo biti pri njem pozorni?

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 05. 04. 2023 / 08:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2023 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Film Papežev eksorcist prihaja v kino. Na kaj moramo biti pri njem pozorni?
Russell Crowe v filmu upodobi papeževega eksorcista Gabriela Amortha

Film Papežev eksorcist prihaja v kino. Na kaj moramo biti pri njem pozorni?

Letošnji veliki četrtek, 6. aprila, prihaja v slovenske kinematografe film Papežev eksorcist. Glavnega vatikanskega eksorcista v filmu upodablja oskarjevec Russell Crowe, režiral pa ga je Julius Avery, ki je znan predvsem po grozljivkah in akcijskih filmih.

Film oglašujejo kot povzeto iz zapiskov duhovnika Gabrielea Amortha, čigar spomini Izganjalčeva pripoved so pred leti izšli tudi v slovenščini pri založbi Družina. Vendar je že iz kratkega napovednika razvidno, da igrajo na senzacionalizem. V enem primeru obsedenosti združi vse najbolj nenavadne pojave, na katere eksorcist naleti praviloma le nekajkrat v življenju (govorjenje v drugem jeziku, levitacija, nadnaravna moč, bljuvanje nenavadnih predmetov ...). Oče Amorth se v tem filmu na obred eksorcizma odpravi ponoči in sam, česar izganjalci hudiča ne počnejo – obrede vedno opravljajo podnevi in imajo s seboj še kakšnega duhovnika, za pomoč pri molitvi ali tudi, če je potrebna fizična sila, da se obsedeno osebo umiri.

Film vsebuje eksplicitne prizore, ki niso primerni za otroke in gledalca močno vznemirijo. 

Poleg tega se zdi, da skuša film predvsem izpostaviti Katoliško Cerkev kot zlohotno ustanovo z mračnimi skrivnostmi, za katere očetu Amorthu oči odpre šele hudič. Skratka – scenaristi in režiser so iz življenja očeta Gabriela Amortha vzeli samo tisto, kar jim je ustrezalo oz. se jim je zdelo dovolj senzacionalno. Da je okoli 90 odstotkov ljudi, ki so ga poklicali, potrebovalo le psihološko ali zdravniško pomoč, pač ni ravno vsebina za v grozljivko.

Seveda ni nič narobe z uporabljanjem eksorcizma v filmih. Gabriele Amorth naj bi celo občudoval film Eksorcist iz leta 1973, češ da je prikazano v njem še najbližje njegovi življenjski izkušnji.

Eksorcist Gabriele Amorth. FOTO: Giulio Napolitano/AFP/Getty Images 

Namen grozljivke je nagnati strah v kosti

Škoda je le, da v njem prikazujejo vse visoke cerkvene dostojanstvenike kot slabe, celo zlohotne. In prav tako je škoda, da grozljivka, katere osnovni namen je nagnati strah v kosti, v kinematografe prihaja ravno na začetku svetega tridnevja, ko praznujemo Jezusovo zmago nad Zlim.

Obredi eksorcizma že dolgo burijo domišljijo filmskih ustvarjalcev. Čeprav so ti filmi večinoma grozljivke, pa je katoliška Cerkev ali vsaj vera v Jezusa prikazana kot nekaj dobrega, kot nekaj, kar prinese (od)rešitev.

Če vas zanima izganjanje hudiča v resnici

Če vas tematika izganjanja hudiča zanima, si lahko pogledate oddajo Reflektor na to temo, v kateri je spregovoril pravi eksorcist.


Kupi v trgovini

Izganjalčeva pripoved
Zgodovina
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh