Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmi tedna, ki so vredni ogleda (18.-24. marec)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 18. 03. 2023 / 06:00
Oznake: Film, Kultura, Razvedrilo
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2023 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmi tedna, ki so vredni ogleda (18.-24. marec)
Prizor iz filma Na krilih orlov. FOTO: Zajem zaslona

Filmi tedna, ki so vredni ogleda (18.-24. marec)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi.

Šušlja se (Rumor Has It...)

Ameriški film, 2005

Pop TV v soboto, 18. marca ob 21.30

Igrajo: Jennifer Aniston, Kevin Costner, Mark Ruffalo, Shirley MacLaine, Mena Suvari

Režija: Rob Reiner

Sarah Huttinger je v stiski. Pred kratkim se je zaročila s fantom Jeffom, toda ni prepričana, da se sploh želi poročiti. Uteho najde pri babici Katharine, ki pove, da Sarah ni edina ženska v družini, ki se boji poroke. Podobno je bilo tudi z njeno pokojno mamo, ki je za nekaj dni izginila v objem drugega moškega, potem pa se vrnila in poročila s Sarinim očetom Earlom. Poleg tega Sarah izve za govorice o družinskem škandalu. Da bi našla odgovore, se Sarah odpravi v San Francisco k maminemu nekdanjemu sošolcu.


Na krilih orlov (On Wings of Eagles)

Drama, Kitajska, 2016

KINO v soboto, 18. marca, ob 22.00

Igrajo: Joseph Fiennes, Shawn Dou, Jesse Kove, Elizabeth Arends

Režija: Michael Parker

Biografija škotskega atleta Erica Liddella beleži čas po tistem, ko je na olimpijskih igrah v Parizu leta 1924 dobil dve kolajni za tek. Liddell se je vrnil na Kitajsko, kjer se je rodil staršem misijonarjem, skromno se je izogibal slavi in delal kot učitelj v šoli. Leta 1937 so Japonci zavzeli Kitajsko in kmalu zatem je svet zajela nova velika vojna. Liddell in njegov prijatelj Xu Niu, član uporniškega gibanja, sta se zavedala naraščajoče nevarnosti, zato je Liddell poslal svojo soprogo Florence in obe hčeri na varno v Kanado. S čutom za odgovornost in dolžnost zavezani Liddell je ostal na Kitajskem, da bi pomagal civilnim žrtvam vojne. Njega in mnoge druge tujce so Japonci zajeli kot vojne ujetnike ter jih poslali v eno od številnih taborišč. Še pred japonsko vdajo je Liddell umrl zaradi možganskega tumorja – a njegovo sporočilo upanja je postalo nesmrtno.


Levji dvoboj (Jungleland)

Ameriška drama, 2019

Planet TV v nedeljo, 19. marca, ob 20.00

Igrajo: Jack O'Connell, Charlie Hunnam , Jessica Barden

Režija: Max Winkler

Film Levji dvoboj je razgibana adrenalinska drama o svetu boksa brez rokavic, ki raziskuje zapletene odnose ljubezni med bratoma Kaminski. Stanley in Lion Kaminski delata v tovarni oblačil v Fall Riverju v Massachusettsu; zaslužita komaj za preživetje in sanjarita o tem, da bi se preselila v sončno Kalifornijo in odprla kemično čistilnico, a jima okoliščine niso naklonjene. Komaj se prebijata skozi življenje. Njuna edina možnost, da se jima uspe pobrati iz Fall Riverja, je Lion, ki boksa brez rokavic in je s svojim živalskim darom kot rojen za borbo. Stanley se ima za »možgane« te operacije ter prevzame vlogo Lionovega motivacijskega trenerja in poslovnega menedžerja. Začneta z dvoboji, in Stanley stavi veliko denarja. Toda Lion spopad zgubi in Stanley je hudo zadolžen, zato Liona prijavi na turnir Jungleland v San Franciscu. Mu bo uspelo? Bo Stanley odplačal svoj dolg?


Bratje Milčinski

Igrano dokumentarni film

TV SLO 1 v torek, 21. marca, ob 20.40

Uredništvo dokumentarnih oddaj TV Slovenija je ustvarilo 50-minutni dokumentarno-igrani film o bratih Milčinski.

Bratje Janez, Frane in Lev so svojevrsten fenomen v našem prostoru. Vsak od treh bratov je prinesel v slovensko kulturo v širšem pomenu svoj izviren prispevek. Redko se zgodi, da se v eni družini zgostita tolikšna intelektualna moč in izvirnost na tako različnih področjih, kot sta umetnost in znanost.

Akademika Janez in Lev sta bila na pomembnih položajih in brezpogojno predana zdravnika, Frane Milčinski Ježek pa je s svojim inteligentnim humorjem opozarjal na krivice utopičnega socializma. Kot posamezniki so bili bratje deležni pozornosti in občudovanja, skupaj pa niso bili nikoli predstavljeni. In vendar je šele skupna filmska obravnava z vključitvijo njihovega očeta Frana Milčinskega, znanega pisatelja ter avtorja Butalcev, pokazala njihovo veličino in osvetlila dobo, v kateri so živeli. Zgodovinska razdalja je kot puščica spoznanja, da so vedno pomembna dejanja, saj preživijo tako čas kot tudi avtorja.

Pripovedovalci dokumentarno-igranega filma o bratih Milčinski so Matjaž Lunaček, Maja Milčinski, Matija Milčinski in Matevž Milčinski. Glavni vlogi sta odigrala dramska igralca Renato Jenček v vlogi prof. dr. Leva Milčinskega in Luka Bokšan v vlogi specializanta Matjaža Lunačka. Veliko je tudi epizodnih vlog, v katerih so se izkazali naturščiki. Sporočilo filma je preprosto: "Četudi se na koncu vsi poslovimo, nas to ne odvezuje, da ne bi delovali v dobrobit njegovega veličanstva človeka."

Rdeče blato (Red Soil)

Francoski film

TV SLO 1 v sredno, 22. marca, ob 20.05

Nour je mlada medicinska sestra. Zaposli se v veliki kemični tovarni, ki ni nič drugega kot sofisticirana sežigalnica okolju nevarnih odpadkov. V tovarni dela tudi njen oče, ki je poskrbel, da so jo vzeli v službo. Oče je predan tovarni, v njej dela že vse življenje, zato težko razume, da je Nour začela brskati po arhivu ambulante, v katerem je odkrila skrb zbujajoče zdravstvene podatke o sedanjih in nekdanjih zaposlenih. Ti podatki jo pripeljejo do davno vpeljanega dogovora med sindikatom tovarne, njenim vodstvom in politiko, ki so desetletja z lažmi prikrivali lokalno onesnaženost in zdravstvene posledice, ne samo za zaposlene v tovarni, pač pa tudi za okoliške prebivalce …


Umor na Orient ekspresu (Murder on the orient express)

Ameriška kriminalna drama, misterij, 2017

Planet 2 v četrtek, 23. marca, ob 18.00

Igrajo: Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Kenneth Branagh, Daisy Ridley

Režija: Kenneth Branagh

Film Umor na Orient ekspresu je nastal po istoimenskem romanu "kraljice kriminalk” Agathe Christie, z glavnim likom Herculom Poirotom. Hercule Poirot je na Orient ekspresu, kjer prepozna dobrega prijatelja. Zaradi snega so po dveh nočeh po Istanbulu obtičali na Balkanu. Naslednje jutro najdejo Samuela Edwarda Ratchetta zabodenega (z 12 vbodi z nožem) v njegovem kupeju. Na vlaku je bilo s Poirotom 13 oseb, ki nimajo na videz ničesar skupnega, kar pa se spremeni, ko odkrijejo pravi identiteto umorjenega in večine drugih na vlaku.


Ko se vrne sreča (Magic of Belle Isle)

Ameriški film, 2012

POP TV v petek, 24. marca, ob 23.00

Igrajo: Morgan Freeman, Kenan Thompson, Virginia Madsen, Madeline Carroll, Emma Fuhrmann

Režija: Rob Reiner

Monte Wildhorn je nergav alkoholik in pisatelj. Zaradi prometne nesreče je pristal v invalidskem vozičku, njegova žena pa je v nesreči umrla. Nečak Henry ga čez poletje odpelje v kočo ob jezeru, kjer naj bi Monte ponovno začel ustvarjati. Njegovo edino delo je, da mora skrbeti za lastnikovega psa in se prenehati smiliti samemu sebi. Ko spozna čedno sosedo Charlotte, mati treh odraščajočih hčerk, ki je velika ljubiteljica klasične glasbe in klavirja, Monte v sebi spet začuti pozitivno čustvo in ustvarjalni navdih.


Kupi v trgovini

Filmski izziv
Priročniki za glasbo in film
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh