Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmi tedna po našem izboru (21-27. oktober)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 21. 10. 2023 / 05:20
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmi tedna po našem izboru (21-27. oktober)
Prizor iz filma Košarkar naj bo. FOTO: Zajem zaslona

Filmi tedna po našem izboru (21-27. oktober)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Forrest gump (Forrest Gump)

Ameriški film, 1994

Kanal A v soboto, 21. 10., ob 20.00 

Režija: Robert Zemeckis Igrajo: Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright, Gary Sinise, Haley Joel Osment

Forrest Gump je preprost možakar, ki se mu v življenju dogajajo osupljive stvari. Kljub temu, da ima nekoliko nižjo inteligenco, ostaja večni optimist. Na neverjetni življenjski poti, ki se razteza čez trideset in več let, Forrest postane športna zvezda ter s tekmovanjem v namiznem tenisu pomaga pri boljšanju odnosov med komunistično Kitajsko in ZDA. Bori se v Vietnamu, kjer reši življenje številnim vojakom. Spozna predsednika Kennedyja in Nixona. Preteče Ameriko, nenazadnje pa najde tudi ljubezen svojega življenja.

 

Jurski svet (Jurassic World)

Ameriški film, 2015

POP TV v soboto, 21. 10., ob 20.00 

Režija: Colin Trevorrow Igrajo: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Irrfan Khan

Nadaljevanje priljubljene filmske franšize. Dve desetletji po neuspešnem poskusu stvaritve Jurskega parka je svet dinozavrov končno postal največja svetovna turistična atrakcija. Ker so njegovi obiskovalci vedno zahtevnejši, vodja znanstvenikov Claire odobri oblikovanje povsem novega dinozavra - genetskega hibrida, ki bi združeval surovo moč tiranozavra in inteligenco raptorjev. Ker podcenijo krvoločnost in zmožnost učenja novega dinozavra, se otok znajde v popolnem kaosu, edini, ki lahko prepreči pokol turistov, pa je neustrašni paznik Owen.

 

Košarkar naj bo

Slovenski film

TV SLO 2 v nedeljo, 22. 10., ob 11.35 

Režija: Boris Petkovič Igrajo: Lado Bizovičar, Matija David Brodnik, Gaja Filač, Matjaž Javšnik, Klemen Kostrevc, Gojmir Lešnjak, Marko Miladinović , Ana Marija Mitić, Saša Pavček, Ivan Vastl

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval), ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Pot velike spremembe otroka v mladostnika film prikazuje z razigranostjo, humorjem in naklonjenostjo ter predstavlja pozitiven pristop k otroškemu razmišljanu in ponuja upanje za vsakega učenca, da lahko s prizadevanjem uspe tako v šoli kot drugje.

Klemen Kostrevc in Matija Brodnik, ki v filmu igrata Ranto in Smodlaka, sta ob premieri filma leta 2017 v intervjuju za #nasjt med drugim odgovarjala na vprašanje, kakšen je sicer njun odnos do košarke:

Klemen: Košarko imam neizmerno rad. Jo spremljam po celem svetu in pa seveda tudi igram. Imam namen igrati tako dobro, da bodo nekoč drugi mene spremljali.

Matija: Prijateljstvo s košarko se je končalo, ko sem v 3. razredu ugotovil, da me ne zanima in sem opustil treninge. Jo pa spremljam, saj imam brate, ki so večino življenja preživeli z igranjem košarke. Igram je ne – nazadnje, ko so me brata in sestra , v mnenju da se premalo ukvarjam s športom, zvlekli na igrišče in mi v milosti pustili veselo grešiti strele. To obrazloži kako sem talentiran za ta šport.

V ljubezni je novo vse (Explota Explota)

Italijansko-španski film, 2020

TV SLO v nedeljo, 22. 10., ob 14.55

Režija: Nacho Álvarez Igrajo: Ingrid García Jonsson, Verónica Echegui, Fernando Guallar

Muzikal, postavljen v mračne čase frankistične Španije
Piše se leto 1973. Maria se po propadli ljubezenski zvezi zaposli kot stevardesa na letališču in sanjari o plesni karieri. Med vračanjem izgubljene prtljage mladeniču, ki ga je srečala na letališču, zaide na špansko televizijo, kjer jo opazi koreograf in jo zaposli kot eno od plesalk v slavni plesni skupini. Zbliža se tudi s Pablom, lastnikom izgubljene prtljage, ki dela na televiziji. Toda Maria mora na poti do uspeha premagati številne ovire, med drugim strogo cenzuro, ki je bila v času Francove diktature prisotna v Španiji.
Španski muzikal ob boku ljubezenske zgodbe in lahkotnih glasbeno-plesnih točk tematizira politično zgodovino Španije, diktaturo, cenzuro, politične pritiske in urbano kulturo, ki išče načine, kako bi se v diktaturi uveljavila.

 

Kung fu panda (Kung Fu Panda)

Ameriški film, 2008

POP TV v nedeljo, 22. 10., ob 16.55

Režija: Mark Osborne, John Stevenson Glasovi: Klemen Slakonja, Pavle Ravnohrib, Tone Kuntner, Klemen Mauhler, Pia Zemljič

Panda Po je strastnen privrženec borilnih veščin, še posebej kung fuja. Že celo življenje sanja, da bo nekoč postal mojster v tej veščini. Toda žal je nerodni Po obsojen na delo v družinski restavraciji in vse kaže, da bo pri tem tudi ostalo. Vse se spremeni, ko je Po zaradi prerokbe o uničenju celotne doline nepričakovano izbran za zmajevega bojevnika, ki bo rešil dolino. Zato se mora Po pridružiti legendarnim petim mojstrom kung fuja in pod vodstvom mojstra Shifuja osvojiti borilno veščino. Nerodni Po pri treningu ne blesti preveč, toda ko jih nepričakovano preseneti prihod morilskega snežnega leoparda Tai Lunga, je Po edini, ki jih lahko reši pred smrtno nevarnostjo.

 

Oktobrski otrok

Biografska drama

Exodus TV v nedeljo, 22. 10., ob 20.00 

Mladi študentki se življenje obrne na glavo, ko izve ne le, da je posvojena, temveč tudi, da je plod neuspelega poskusa splava. Ob spodbudi svojega prijatelja se odpravi na pot odkrivanja svoje prave preteklosti. Film je zasnovan po resnični zgodbi Gianne Jessen, ki jo je njena mati skušala splaviti, vendar je preživela.


1917

Vojna drama, Velika Britanija

Planet TV v nedeljo, 22. 10., ob 20.00 

Režija: Sam Mendes Igrajo: Mark Strong, George MacKay, Dean-Charles Chapman

Pretresljiva in realistična vojna drama. Na vrhuncu prve svetovne vojne je dvema britanskima vojakoma, Schofieldu in Blakeu, podana nemogoča misija – v tekmi s časom morata prečkati sovražnikovo ozemlje in prenesti sporočilo, ki bi lahko ustavilo smrtonosni napad na stotine vojakov, med katerimi je tudi Blakejev brat. Film je mojstrsko zložen, kot da je posnet v enem kosu, odlikuje pa ga tudi odlična igra glavnih dveh protagonistov.


Terminal (Terminal)

Ameriški film, 2004

Kanal A v nedeljo, 22. 10., ob 20.00

Režija: Steven Spielberg Igrajo: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Chi McBride, Zoe Saldana

Viktor Navorski pride iz majhne evropske državice v New York ravno v času, ko v njegovi domovini pride do vojaškega prevrata. Njegov potni list in viza sta zaradi tega nenadoma neveljavna. Viktor se tako nastani na zapuščenem letališkem terminalu in vsak dan znova poskuša urediti papirje za legalen vstop v Združene države. Sčasoma se nauči angleškega jezika, se spoprijatelji z letališkim osebjem in si najde delo, ki mu omogoča preživetje na letališču. Zaljubi se tudi v stevardeso Amelio.

Mame na robu, 1/6 (Maternal)

Britanska nadaljevanka, 2022

TV SLO 1 v nedeljo, 22. 10., ob 20.00

Režija: James Griffiths Igrajo: Parminder Nagra, Lara Pulver, Lisa McGrillis, Raza Jaffrey

Maryam, Catherine in Helen so zdravnice, predane svojemu delu, ki so se ob uspešni karieri odločile še za materinstvo. A usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja je zapleteno in stresno. Po rojstvu otroka nič ni več tako, kot je bilo, in tudi najboljši priročniki ne morejo predvideti in opisati vseh izzivov, s katerimi se spoprijemajo. Tudi sicer je v zadnjem obdobju življenje drugačno in zdi se, da je služba v zdravstvu postala še bolj zahtevna, tekmovalnost pa tudi v tem poklicu ni redkost.

Leto iz vesolja (A Year From Space)

Britanski dokumentarni film, 2023

TV SLO 1 v nedeljo, 22. 10., ob 22.25 

Režija: Sean Smith

Več kot tisoč satelitov vsak dan posname na milijone fotografij Zemlje. Te nam omogočajo edinstven in pogosto čaroben pogled na lepoto in krhkost našega planeta ter razkrivajo skrito resnico za velikimi zgodbami. Dokumentarni film prikaže, kakšen je bil svet videti iz vesolja leta 2022 in kako je bilo to povezano z dogajanjem na njem. Ne glede na to, ali gre za človekove dejavnosti ali sile narave, lahko s temi podobami svoj planet in sebe ugledamo na povsem nov način.

UEFA konferenčna liga: Klakcvik - Olimpija

Kanal A v četrtek, 26. 10., ob 18.25

Ferski otoki niso več neznanka v evropskem nogometu, nihče jih ne podcenjuje. Najprej so tamkajšnji prvaki namučili Slovan, nato so iztržili točko proti favoriziranemu Lillu. Olimpija pa je dvakrat izgubila in je v položaju, ko mora odgovoriti z napadalno igro in končno pokazati več poguma. Še pred leti bi zvenelo neresno, toda gostitelji so favoriti dvoboja, v katerem slovenski prvak upa na preporod.

Nalaganje
Nazaj na vrh