Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Finančni proces v Vatikanu se nadaljuje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 11. 2021 / 14:02
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2021 / 14:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Finančni proces v Vatikanu se nadaljuje
Skupno deset obtoženih naj bi sodelovalo pri naložbah v več sto milijonov evrov vredne razkošne nepremičnine v Londonu, ki so Vatikanu prinesle velikanske izgube FOTO: Vatican Media

Finančni proces v Vatikanu se nadaljuje

V Vatikanu se jutri začenja nova faza dolgotrajnega sodnega procesa glede finančnega poslovanja vatikanskega državnega tajništva.

Na začetku nove faze je predvidena obravnava naknadno predloženega dokaznega gradiva vatikanskega tožilstva. V začetku letošnjega oktobra je pristojni sodnik Giuseppe Pignatone tožilcu Alessandru Diddiju znova odredil, da mora uporabljeno video in zvočno gradivo dati na razpolago tako sodišču kot tudi zagovornikom desetih obtoženih.

Na začetku nove faze je predvidena obravnava naknadno predloženega dokaznega gradiva vatikanskega tožilstva.

Obramba je namreč ugotovila, da nadaljevanje procesa brez tega gradiva ni mogoče. Na prvi obravnavi po začetku procesa konec letošnjega julija je Diddi omenjeno gradivo umaknil, svojo odločitev pa je utemeljil s pojasnilom, da gre pri tem za varovanje pravice do zasebnosti vseh udeleženih. V začetku novembra naj bi Diddi, kot so poročali italijanski mediji, vendarle priskrbel okoli 50 video in zvočnih posnetkov, ki pa so bili domnevno nepopolni.

Predvsem pri zaslišanju glavne priče Alberta Perlasce naj bi bili iz posnetkov izrezani nekateri deli njegovega pričevanja, je poročal italijanski Il Messaggero. Tudi pri obtoženih, recimo finančnemu upravitelji Gianluigiju Torziju in Raffaeleju Mincioneju, so manjkali določeni deli posnetkov. Ponekod manjka tudi pisna dokumentacija.

Na zatožni klopi je tudi kardinal Angelo Becciu, prvi mož na tem položaju, ki se je znašel pred sodiščem.

Skupno deset obtoženih naj bi sodelovalo pri naložbah v več sto milijonov evrov vredne razkošne nepremičnine v Londonu, ki pa so Vatikanu prinesle velikanske izgube. Pri tem naj bi zapravili tudi precejšnjo vsoto denarja, zbranega z darovi vernikov vesoljne Cerkve. Na zatožni klopi je tudi kardinal Angelo Becciu, prvi mož na tem položaju, ki se je znašel pred sodiščem, potem ko je papež Frančišek spremenil pravne določbe na tem področju.

Med obtoženimi so med drugim še Becciujev tajnik Mauro Carlino, švicarski finančni izvedenec in nekdanji predsednik vatikanskega finančnega nadzora Rene Brülhart, finančna upravitelja Torzi in Mincione ter varnostna svetovalka Cecilia Marogna. Obtožnica jih bremeni zlorabe položaja, poneverjanja, pranja denarja, prevare in izsiljevanja.

Obtožnica vpletene v proces bremeni zlorabe položaja, poneverjanja, pranja denarja, prevare in izsiljevanja.

Glavna priča Perlasca je bil več let vodja uprave v prvem oddelku vatikanskega državnega tajništva. Po nalogu kardinala Becciuja in njegovega naslednika nadškofa Edgarja Pene Parre je sklenil prve pogodbe z obtoženima finančnima upraviteljema Mincionejem in Torzijem. Po umiku iz Vatikana se je vrnil v svojo domačo škofijo Como.

Nalaganje
Nazaj na vrh