Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek med avdienco o potovanju v Maroko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 04. 2019 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2019 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek med avdienco o potovanju v Maroko

Frančišek med avdienco o potovanju v Maroko

Papež se je maroškemu kralju Mohamedu VI. in oblastem znova zahvalil za gostoljuben sprejem.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco na sredo četrtega postnega tedna v katehezi spregovoril o apostolskem potovanju v Maroko minuli konec tedna. Na trgu pred baziliko sv. Petra se je zbralo okoli 12.000 romarjev.

Frančišek se je s hvaležnostjo ozrl na obisk te afriške države in se zahvalil Bogu, da je mogel narediti še en korak na poti dialoga in srečanja z muslimanskimi brati in sestrami ter jih obiskal – v skladu z geslom potovanja – kot »služabnik upanja«.

Papež je znova poudaril, da Bog dopušča obstoj različnih veroizpovedi, ob tem pa je omenil Božjo »voluntas permissiva«. Želja Boga Očeta pa je, da bi med vsemi ljudmi na svetu vladalo bratstvo.

Služiti upanju danes predvsem pomeni, da gradimo mostove med kulturami. V tem duhu je papež skupaj s kraljem Mohamedom VI. izpostavil temeljno vlogo veroizpovedi pri zaščiti človekovega dostojanstva, spodbujanju miru in pravičnosti ter ohranjanju stvarstva. Oba voditelja sta podpisala tudi Jeruzalemski poziv, da bi bilo sveto mesto ohranjeno kot dediščina človeštva in kraj mirnega srečevanja, predvsem za vernike treh monoteističnih veroizpovedi.

Posebna pozornost je bila namenjena vprašanju migrantov, saj je bil v Marakešu pred kratkim podpisan Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Cerkev v Maroku je s svojim velikodušnim prizadevanjem blizu beguncem in udejanja Jezusove besede iz evangelija po Mateju: tujec sem bil in ste me sprejeli.

Maroški kristjani so maloštevilčna čreda, vendar sploh ni pomembno število, temveč da so v svetu resnično sol, luč in kvas zemlje, v moči Svetega Duha, ki nas vabi, da smo Kristusove priče, kjer koli že smo.

V luči nedeljskega evangelija je papež še pojasnil, kako je prilika o usmiljenem očetu osvetlila lepoto načrta Boga, ki želi, da so vsi njegovi otroci del njegove slave, del praznovanja odpuščanja in sprave. Na to praznovanje »pridejo tisti, ki se znajo prepoznati kot potrebni Očetovega usmiljenja in ki se znajo veseliti z Njim, ko se brat ali sestra vrneta domov«.

Vir: kath.net / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh