Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek med mladimi Kongovci: »Prihodnost je v vaših rokah!« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 02. 2023 / 11:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2023 / 15:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek med mladimi Kongovci: »Prihodnost je v vaših rokah!« [VIDEO]
Papeža Frančiška je na Stadionu mučencev v Kinšasi pričakalo okoli 65.000 mladih. FOTO: Vatican Media

Frančišek med mladimi Kongovci: »Prihodnost je v vaših rokah!« [VIDEO]

Papež Frančišek se je danes dopoldne, tretji dan apostolskega obiska v Demokratični republiki Kongo, na Stadionu mučencev v Kinšasi srečal z mladimi in katehisti.

Več deset tisoč zbranim je po navedbah spletnega portala Vatican News ponudil »pet sestavin za prihodnost«: z molitvijo, druženjem, poštenjem, odpuščanjem in služenjem naj s skupnimi prizadevanji prevzamejo odgovornost za prihodnost države, ki jo zaznamujejo spori in korupcija. Spodbudil jih je, naj hudo premagajo z dobrim, sovraštvo spremenijo v ljubezen in vojno v mir, predvsem pa naj se varujejo korupcije in se zavedajo, da je prihodnost dežele v njihovih rokah. Sveti oče je mladim zatrdil, da pri tem izzivu za njimi stoji Cerkev po vsem svetu.


86-letnega cerkvenega voditelja je okoli 65.000 mladih na Stadionu mučencev sprejelo bolj navdušeno kot verniki kjer koli drugje med njegovim dosedanjim bivanjem v Kinšasi.

Pozdrav mladih Kongovcev. FOTO: Vatican Media

Mlado prebivalstvo

Vsak posebej in vsi skupaj so »nepogrešljivi in odgovorni« za Cerkev in državo in bi morali biti »neomajni sanjači o bolj povezanem svetu«, je mlade spodbudil Frančišek. Mir, ki ga ta država nima, lahko po njegovih besedah pride iz njihovih rok.

Dve tretjini državljanov Konga sta mlajši od 25 let.

Prebivalci Konga so v povprečju med najmlajšimi na svetu. Dve tretjini državljanov sta mlajši od 25 let. Obenem pa je pričakovana življenjska doba tako nizka kot v malokateri drugi državi. Na svetovnem seznamu zaznave korupcije »Transparency International« je Kongo uvrščem na 166. mesto od 180.

»Vem, da ste večkrat pokazali, kako ste sposobni braniti človekove pravice in upanje na boljše življenje za vse ljudi v tej državi, tudi če to vključuje veliko žrtev,« je dejal papež: »Demokratična republika Kongo od vas pričakuje drugačno prihodnost, saj je prihodnost v vaših rokah.«

Navdušenje ob papeževem prihodu. FOTO: Vatican Media

»Ne korupciji!«

Papež je ob navzočnosti častnih gostov iz politike in družbe mlade posvaril, naj se ne pustijo manipulirati s strani posameznikov ali skupin. Ti poskušajo mlade »uporabiti, da bi svojo državo obdržali v spirali nasilja in nestabilnosti, da bi jo še naprej nadzorovali brez ozira na kogar koli«. Mladi pa lahko »zlo premagajo z dobrim«: »Bodite tisti, ki spreminjate družbo, ki spreminjate zlo v dobro, sovraštvo v ljubezen, vojno v mir. Ali to želite biti? Če si to želite, je mogoče.«

Mladi na tribunah so se papeževemu vabilu odzvali z glasnimi vzkliki: »Ne korupciji!«

Zlasti mladi naj se nikoli ne vdajo »strupenim skušnjavam korupcije«, je dejal Frančišek in ob tem več deset tisoč zbranih na stadionu pozval, naj skupaj zakličejo »Ne korupciji!« Mladi na tribunah so se vabilu odzvali z glasnimi vzkliki.

»Mladi, bodite tisti, ki spreminjate družbo! Če si to želite, je mogoče!« FOTO: Vatican Media

Molitev je »najmočnejše orožje«

Frančišek je v svojem nagovoru mladim kongovskim katoličanom predlagal molitev kot »najmočnejše orožje«. V ozadju večdesetletne vojne z najhujšimi zločini proti človekovim pravicam nad civilisti je pozval k odpuščanju: »Odpuščanje ni pozabljanje preteklosti, temveč nesprejemanje, da se ponavlja. Gre za spreminjanje toka zgodovine.« Kdor odpušča, »prinaša ljubezen tja, kjer je ljubezen zavrnjena. Kdor odpušča, ustvarja prihodnost,« je dejal sveti oče.

Kateheti, ki opravljajo pomembno vzgojno delo v župnijah, so »tako nepogrešljivi za mnoge skupnosti kot voda«.

Cerkvene laike je spodbudil k dejavnemu sodelovanju pri oblikovanju sedanjosti. Današnji dan je v vaših rokah, je dejal Frančišek. Kateheti, ki opravljajo pomembno vzgojno delo v župnijah, so »tako nepogrešljivi za mnoge skupnosti kot voda«.

Prebivalci Konga so v povprečju med najmlajšimi na svetu. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh