Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek obiskal budistični tempelj

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 01. 2015 / 10:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek obiskal budistični tempelj

Papežev obisk v Šrilanki poln presenečenj; država izpustila 612 zapornikov.

Papež Frančišek je pred odhodom iz Šrilanke nepričakovano obiskal budistični tempelj, kot je včeraj sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Pred tem je pravzaprav želel nadoknaditi odpovedano srečanje s šrilanškimi škofi na sedežu nadškofije, ker pa se je njihovo vračanje iz Marijinega svetišča v Madhuju malce zavleklo, je Frančišek spontano sprejel povabilo budističnega predstavnika, naj obišče bližnji tempelj Mahabodhi.



Tam so mu menihi med obhodom razkazali svetišče, papež, ki si je v skladu s tamkajšnjimi običaji sezul čevlje, pa si je med drugim ogledal velik kip Bude v središču templja. Ko so menihi po odprtju dragocenega relikviarija zapeli molitveni spev, jim je sveti oče po besedah p. Lombardija »spoštljivo prisluhnil«. Ozračje med okoli dvajsetminutnim obiskom je bilo »zelo prisrčno«, iz templja pa se je Frančišek naposled odpravil na srečanje s šrilanškimi škofi. V Šrilanki trenutno deluje 20 katoliških škofov.

Spontani obisk templja opazovalci ocenjujejo kot krepitev medverskega dialoga. Prvi papež, ki je obiskal budistični tempelj, je bil Janez Pavel II. (1978-2005), ki je leta 1984 obiskal budistično svetišče v Bangkoku.

P. Lombardi je tudi sporočil, da se je papež na kratko sestal z nekdanjim šrilanškim predsednikom Mahindo Rajapakso. Do četrturnega srečanja na apostolski nunciaturi v Colombu je prišlo na željo nekdanjega predsednika, ki je pravzaprav svetega očeta povabil na obisk v državo. Srečanje, ki so se ga udeležili tudi Rajapaksova soproga in njegov brat, je bilo »povsem zasebne narave«.

Šrilanka pa je ob papeževem obisku včeraj pomilostila 612 zapornikov. Pomilostitve so bili deležni vsi, ki so bili obsojeni zaradi manjših kaznivih dejanj, in starejši od 75 let, je na svoji spletni strani poročal časnik Colombo Page.

Zaporne kazni preostalih zapornikov pa so skrajšane za število tednov, kolikor let ječe je bilo posameznim obsojencem dodeljeno, je pojasnil vodja šrilanskega pravosodja, Chandraratna Pallegama.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh