Zapri
Iskanje

Frančišek poslal sporočilo udeležencem Mladifesta

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2021 / 07:31
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2021 / 07:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Frančišek poslal sporočilo udeležencem Mladifesta

Frančišek poslal sporočilo udeležencem Mladifesta
V Medžugorju se je ta teden zbralo več deset tisoč mladih FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je v pismu nagovoril več deset tisoč mladih, ki so se ta teden zbrali na festivalu mladih v Marijinem romarskem središču v Bosni in Hercegovini.

Mladifest je »intenziven teden molitve in srečanja z Jezusom Kristusom,« sveti oče piše v sporočilu, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu. Festival ima moč, »da nas spodbudi na pot k Gospodu,« papeževe besede povzemajo pri avstrijskem Kathpressu.

Bodite pogumni in svojo mladost živite tako, da boste zaupali v Gospoda in se podali na pot z Njim.

Frančišek se je v zapisu dotaknil tudi gesla letošnjega srečanja, vrstice iz evangelija po Mateju: »Kaj naj dobrega storim?«. Pri tem mlade opozarja, da ne smejo preveč imeti in si preveč želeti. Oboje namreč obremenjuje srce in ovira ljubezen. »Bodite pogumni in svojo mladost živite tako, da boste zaupali v Gospoda in se podali na pot z Njim,« papež mlade pospremi na njihovo življenjsko pot.

Letošnji medžugorski Mladifest se je začel minulo nedeljo s slovesnim bogoslužjem, ki ga je obhajal upokojeni kardinal iz rimske kurije Robert Sarah. Na prošnjo apostolskega nuncija v Bosni in Hercegovini, nadškofa Luigija Pezzuta, sta dva mlada udeleženca vsem zbranim prebrala papeževo sporočilo.

Uvodno bogoslužje s kardinalom Sarahom

Potem ko se je lansko leto zaradi epidemije medžugorskega Mladifesta lahko udeležilo le nekaj tisoč mladih, se je tokrat po navedbah krajevnih medijev v bosanskem romarskem središču znova zbralo več deset tisoč udeležencev iz številnih držav, poleg Hrvaške ter Bosne in Hercegovine med drugim tudi iz Avstrije, Italije, Nemčije, Švice, Španije, Združenih držav Amerike, Mehike, pa tudi Slovenije.

Živimo v svetu, ki si prizadeva, da bi živel brez Boga, medtem ko se mi želimo srečati z Gospodom.

»Začutili smo potrebo, da se udeležimo tega romanja, ker živimo v svetu, ki si prizadeva, da bi živel brez Boga, medtem ko se mi želimo srečati z Gospodom,« se je kardinal Sarah v nedeljskem uvodnem bogoslužju obrnil na mlade udeležence. »Sem smo prišli, da bi obnovili svojo vero in zgradili živ odnos z Bogom.«

Program medžugorskega Mladifesta simultano prevajajo v 18 jezikov, dogaja pa se na prostem. Vsak dan so predvidena evharistične daritve, kateheze, petje in večerna molitev. Predvidene so tudi nočne molitve v okoliškem gričevju, meditacija ob svečah, procesija in gledališka predstava.

Logo letošnjega Mladifesta FOTO: Vatican Media

Sporočilo svetega očeta Frančiška udeležencem Mladifesta v Medžugorju

Papeževo sporočilo mladim, ki so ga predstavili tudi na Radiu Vatikan, objavljamo v celoti:

Predragi!
Festival mladih je intenziven teden molitve in srečanja z Jezusom Kristusom, zlasti v njegovi živi besedi, v evharistiji, v češčenju in v zakramentu sprave. Ta dogodek – o tem govori izkustvo mnogih – ima moč, da nas spodbudi na pot k Gospodu. Prav to je prvi korak, ki ga je naredil tudi »bogati mladenič«, o katerem govorijo sinoptični evangeliji (prim. Mt 19,16-22; Mr 10,17-22; Lk 18,18-23), ki se je podal na pot, celo tekel je naproti Gospodu, poln poleta in želje, da bi našel Učitelja in da bi podedoval večno življenje, se pravi srečo. Vodilna beseda letošnjega Festivala je prav vprašanje, ki ga je ta mladenič namenil Jezusu: »Učitelj, kaj naj dobrega storim, da prejmem večno življenje?« Gre za besedo, ki nas postavi pred Gospoda; in On usmeri svoj pogled v nas, nas vzljubi in povabi: »Pridi! Hodi za menoj!« (Mt 19,21).

Evangelij nam ne pove imena tega mladeniča in to nakazuje, da bi lahko predstavljal vsakega izmed nas. Poleg tega, da ima veliko premoženje, se zdi, da je tudi dobro vzgojen in izobražen ter da ga spodbuja zdrav nemir, ki ga žene, da išče pravo srečo, življenje v polnosti. Zato se odpravi na pot, da bi srečal uglednega, verodostojnega in zaupanja vrednega vodnika. Takšno osebnost je našel v Jezusu Kristusu in zato ga je vprašal: »Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?« (Mr 10,17). Vendar mladenič misli na dobro, ki bi ga lahko osvojil s svojimi močmi. Gospod mu odgovori z drugim vprašanjem: »Kaj mi praviš, da sem dober? Nihče ni dober, razen enega, Boga!«. Tako ga Jezus usmeri na Boga, ki je edino in najvišje Dobro, od katerega prihaja vsako drugo dobro.

Da bi mu pomagal pristopiti k viru dobrega in prave sreče, mu je Jezus pokazal prvi korak, ki ga mora narediti, to je, da se nauči delati dobro bližnjemu: »Če hočeš priti v življenje, se drži zapovedi« (Mt 19,17). Jezus ga vrne v zemeljsko življenje in mu pokaže pot do podedovanja večnega življenja, to je konkretna ljubezen do bližnjega. Mladenič pa mu odgovori, da je to vedno delal in da se zaveda, da spolnjevanje zapovedi ni dovolj, da bi bili srečni. Tedaj se je Jezus ozrl nanj s pogledom, polnim ljubezni. Pravzaprav je prepoznal željo po polnosti, ki jo mladenič nosi v srcu, in njegov koristen nemir, ki ga priganja k iskanju; zato je do njega začutil nežnost in naklonjenost.

Jezus pa tudi razume, kaj je šibka točka njegovega sogovornika: preveč je navezan na veliko materialnih dobrih, ki jih poseduje. Zato mu Gospod predlaga drugi korak, ki ga mora narediti, in sicer preiti od logike »zaslug« k logiki daru: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš in imel boš zaklad v nebesih« (Mt 19,21). Jezus zamenja pogled: povabi ga, naj ne misli na to, da bi si zagotovil onstranstvo, ampak naj vse da v zemeljsko življenje in tako posnema Gospoda. To je klic k nadaljnjemu zorenju, k prehodu od spoštovanih predpisov za doseganje nagrade k zastonjski in popolni ljubezni. Jezus od njega zahteva, naj zapusti to, kar obremenjuje srce in ovira ljubezen. Jezusov predlog ni toliko človek, ki se odpove vsemu, ampak svoboden in z odnosi bogat človek. Če je srce prenatrpano z dobrinami, Gospod in bližnji postaneta samo stvari med drugimi stvarmi. Če imamo preveč in če hočemo preveč, to zaduši naše srce in nas naredi nesrečne, nesposobne ljubiti.

Končno Jezus predloži tretji korak, korak hoje za njim: »Pridi! Hodi za menoj!« »Hoditi za Kristusom ni zunanje posnemanje, ker se dotika človeka v njegovi globoki notranjosti. Biti Jezusovi učenci pomeni biti podobni Njemu«. V zameno bomo dobili bogato in srečno življenje, polno obrazov tolikih bratov in sester, očetov in mater in otrok … (prim. Mt 19,29). Hoja za Kristusom ni izguba, ampak neprecenljiv dobiček, medtem ko odpoved zadeva oviro, ki preprečuje pot. Bogati mladenič pa ima srce razdeljeno med dva gospodarja: Boga in denar. Zaradi strahu pred tveganjem in pred izgubo svojih dobrin se žalosten vrne domov: »Ta beseda ga je potrla in je žalosten odšel« (Mr 10,22). Brez omahovanja je postavil odločilno vprašanje, ni pa našel poguma, da bi sprejel odgovor, ki ga vabi, naj se »odveže« od samega sebe in od bogastva, da bi se združil s Kristusom, da bi hodil z Njim in odkril pravo srečo.

Prijatelji, tudi vsakemu izmed vas Jezus pravi: »Vstani! Hodi za menoj!« Bodite pogumni, da boste svojo mladost živeli tako, da boste zaupali v Gospoda in se podali na pot z Njim. Pustite, da vas osvoji njegov pogled ljubezni, ki nas osvobaja zapeljivosti malikov, lažnega bogastva, ki obljublja življenje, a preskrbi smrt. Ne bojte se sprejeti Kristusove besede in njegovega klica. Ne obupajte kakor bogati mladenič iz evangelija; namesto tega usmerite svoj pogled na Marijo, veliko vzornico hoje za Kristusom, in se zaupajte njej, ki je s svojim »tukaj sem« brez zadržkov odgovorila na Gospodov klic. Njeno življenje je popolna podaritev sebe od oznanjenja do Kalvarije, kjer je postala naša Mati. Glejmo na Marijo, da bomo našli moč in dobili milost, ki nam omogoča izreči naš »tukaj sem« Gospodu. Glejmo na Marijo, da bomo spremenili svoje življenje v dar za druge. S svojim zanimanjem za zaročenca v Kani nas uči pozornosti do drugih. S svojim življenjem nam kaže, da je v Božji volji naše veselje; da je ni lahko sprejemati in jo živeti, vendar nas osrečuje. »Veselje evangelija napolnjuje srce in celotno življenje ljudi, ki se srečajo z Jezusom; ljudi, ki dovolijo, da jih odreši greha, žalosti, notranje praznine, osamljenosti. Z Jezusom Kristusom se vedno rojeva in oživlja veselje«.

Dragi mladi, na vaši poti z Gospodom Jezusom, ki jo spodbuja tudi ta Festival, vas vse zaupam priprošnji blažene Device Marije, naše nebeške Matere, ko kličem luč in moč Svetega Duha. Pogled Boga, ki vas osebno ljubi, naj vas spremlja vsak dan, da boste v odnosih z drugimi mogli biti priče novega življenja, ki ste ga dobili v dar. Za to prosim in vas blagoslavljam, pa tudi vas prosim, da molite zame.

Rim, sv. Janez v Lateranu, 29. junija 2021

FRANČIŠEK

Nalaganje
Nazaj na vrh