Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek si želi tesnejšega sodelovanja med škofi in papežem

Objava: 14. 06. 2013 / 09:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek si želi tesnejšega sodelovanja med škofi in papežem

Sveti oče je izrazil upanje, da bodo k temu pripomogle tudi splošne škofovske sinode, ki bodo zasedale v Vatikanu.

Papež Frančišek si želi ‘še tesnejšega sodelovanja’ med škofi in papežem. Kot je včeraj izjavil v Vatikanu, bi lahko k temu pripomogle tudi splošne škofovske sinode, ki bodo zasedale v Vatikanu.

Sinode so ‘odraz škofovske kolegialnosti’ in rezultat drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965), je papež Frančišek dejal v svojem nagovoru med avdienco za petindvajset članov glavnega tajništva XIII. škofovske sinode. Odbor je pripravljal trinajsto splošno zasedanje škofovske sinode oktobra lani, ko so škofje razpravljali na temo ‘Nova evangelizacija za posredovanje vere’. Trenutno člani odbora pripravljajo zaključni dokument.

Potreba po novih načinih oznanjevanja evangelija v starih deželah krščanstva je vse očitnejša, je pojasnil papež. Oznanjevanje vere ne sme biti površinsko in se ne sme preleviti v rutino. Poleg tega je sveti oče poudaril: “Metode so zagotovo pomembne, ampak niti najbolj izpopolnjene ne morejo nadomestiti diskretnih, toda učinkovitih dejanj tistega, ki je najpomembnejši dejavnik pri novi evangelizaciji: Svetega Duha.” Novo oznanjevanje krščanskega sporočila bi moralo biti vedno povezano z molitvijo in dejanji bratske ljubezni: “Kajti le v tem primeru lahko obrodi sadove!” je prepričan papež Frančišek.

Sveti oče se je s škofi pogovarjal tudi o možnih temah za naslednje zasedanje škofovske sinode. Glede na to, da leta 2015 obhajamo 50-letnico konstitucije o Cerkvi v sedanjem svetu (Gaudium et Spes), so po mnenju papeža Frančiška možne naslednje teme: odnos Cerkev in svet, človekovo dostojanstvo, družina, tehnologija. Papež je posebej poudaril resnost problemov s področja družine, glede na to, da se danes mnogo parov ne poroča. Izpostavil je tudi temo ekologije, predvsem človeške ekologije. Na antropološkem področju je opozoril na problematiko laičnosti, ki je postala laicizem, in praktično sekularizacijo, dotaknil pa se je tudi teme sinodalnosti in njenega odnosa s petrinsko službo.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh