Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškov dar turškemu predsedniku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 11. 2014 / 22:08
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškov dar turškemu predsedniku

Recep Tayyip Erdogan je prejel mozaik Angelskega gradu.

Kot je običajno na vsakem apostolskem potovanju, sta si tudi papež Frančišek in turški predsednik Erdogan izmenjala vljudnostna darila.



Med obiskom pri turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu takoj po prihodu v Ankaro je Frančišek državnemu voditelju izročil mozaik s podobo Angelskega gradu v Rimu. Umetnino so posebej za to priložnost naredili izvedenci v Vatikanskih studiih za mozaike. Pri tem so uporabili podobne metode kot so jih v preteklih stoletjih uporabljali za izdelavo mozaikov v Petrovi baziliki.

Mozaik je izdelan po predlogi oljne slike sodobnega rimskega slikarja Antonella Riommija.

Zgodovina Angelskega gradu je vzporedna z zgodovino Rima, saj je grad, tako kot mesto samo, v toku časa spreminjal svojo vlogo in pomen. Zgrajen je bil kot grobnica po naročilu cesarja Hadrijana v predmestju antičnega Rima, svojemu prvotnemu namenu pa je služil do okoli leta 403, ko so ga po ukazu zahodnega cesarja Honorija vključili v Avrelijev zid.

Nato je postal utrdba na bregu Tibere, z namenom, da varuje mesto. Mnoge rimske družine so si prizadevale za njegovo lastništvo. Kasneje je zgrajen tudi predor med gradom in Vatikanom. Od 14. stoletja dalje so papeži grad uporabljali kot zatočišče v nevarnosti.

Nekdaj so v Angelskem gradu hranili vatikanske arhive, kasneje so ga spremenili v sodišče in ječo. Danes grad velja za eno osrednjih rimskih znamenitosti.

Vir: Radio Vatican
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh