Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškov »delovni« konec tedna

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2017 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškov »delovni« konec tedna

Papež je krstil otroke s potresnega območja, nagovoril migrante in obiskal eno izmed rimskih župnij.

Minuli konec tedna je bil za papeža Frančiška zelo »deloven«. Sveti oče se je v soboto dopoldne srečal s palestinskim predsednikom Mahmoudom Abbasom, popoldne pa podelil zakrament svetega krsta trinajstim otrokom s potresnega območja v Italiji, ki so bili rojeni po uničujoči naravni katastrofi 24. avgusta lani. Najmlajši novokrščenec je štel le pet dni. Kot je sporočil tiskovni urad Svetega sedeža, so slovesnost v strogo zasebni obliki priredili v kapeli papeške rezidence v Domu sv. Marte v Vatikanu.



Frančišek je s tem izpolnil željo mlade matere, ki ga je med nenapovedanim obiskom na potresnem območju prosila za krst svojega otroka. Papež je svojo ponudbo razširil na vse novorojene otroke iz mest Amatrice in Accumoli, dveh najhuje prizadetih krajev po potresu. Škof v Rietiju, Domenico Pompili, je dogodek napovedal 30. decembra ob blagoslovitvi porodnega oddelka na kliniki v Rietiju.

»Migranti, spoštujte in upoštevajte zakone in izročila držav, ki vas sprejmejo pod svoje okrilje!«

V nagovoru med opoldansko molitvijo angelovega češčenja je papež spomnil na svetovni dan migrantov in beguncev ter migrante pozval, naj spoštujejo in upoštevajo zakone in izročila držav, ki jih sprejmejo pod svoje okrilje. Obenem pa naj ohranjajo vrednote svoje izvorne kulture, je dejal sveti oče. Izrecno je izrazil zahtevo po zaščiti in ukrepih vključevanja v družbo za otroke in mladostnike med migranti. Kot je pojasnil, so številnim nevarnostim izpostavljeni predvsem mladoletni begunci brez spremstva odraslih.

Po papeževih besedah naj bi »srečevanje različnih kultur obogatila vso družbo«. Cerkvene službe za begunce je spodbudil, naj nadaljujejo s svojimi prizadevanji za pomoč najranljivejšim, kajti »v tujcih je navzoč Jezus, pogosto trpeč, zavrnjen in ponižan«. V nadaljevanju nagovora je Frančišek opozoril, da Cerkev ne sme oznanjati same sebe, ampak Kristusa.

»Verniki, odpovejte se nepreverjenim govoricam!«

Včeraj popoldne pa se je papež po daljšem času spet odpravil na obisk ene izmed rimskih župnij, Setteville na vzhodu italijanske prestolnice. Poleg spovedovanja in svete maše v župnijski cerkvi sv. Marije v Settevillu so bila na programu še srečanja z mladimi družinami, mladostniki in bolniki.

Župnija po cerkvenih navedbah šteje okoli 6.000 vernikov, med njimi velik delež mladih družin. V občestvu deluje osem skupnosti Neokatehumenske poti in skupina katoliške pobude, ki prihaja iz Španije, zelo intenzivno je tudi delo z mladimi. Med občestvom živi 47-letni duhovnik, ki je pred dvema letoma zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo in je odtlej povsem negiben.

V nagovoru med bogoslužjem je papež vernike pozval, naj se odpovejo nepreverjenim govoricam. Obrekovanje krščansko skupnost pogosto pripravi do tega, da ne more primerno pričevati za Kristusa: »Župnija, v kateri ni obrekovanja, je popolna!«

Pred sveto mašo se je Frančišek srečal z otroki in mladimi. Zaupal jim je, da se je tudi sam že kdaj znašel »v temini vere«. »Kakšen dan vere sploh ne opazimo, vse je črno«, je papež dejal z mislijo na ljudi, ki v življenju doživijo hudo nesrečo. »To temo duše moramo spoštovati«, je svetoval mladim sogovornikom.

Kasneje se je Frančišek srečal še s straši lanskih novokrščencev in dejavnimi sodelavci v župniji. V cerkvi je prisluhnil spovedi mladostnika, družinskega očeta in zakonskega para, ki skrbi za bolnega duhovnika. Papeža Frančiška je med obiskom spremljal kardinal Agostino Vallini, njegov zastopnik na položaju rimskega škofa.

Vir: Kathpress
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh