Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Frančiškov učinek« tudi pri Petrovem novčiču

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 06. 2014 / 07:41
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2018 / 07:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Frančiškov učinek« tudi pri Petrovem novčiču

»Frančiškov učinek« tudi pri Petrovem novčiču

Lani zbranih 78 milijonov dolarjev, leta 2012 65,9 milijonov.

»Frančiškov učinek« se pozna tudi pri darovih za Petrov novčič: posebna nabirka, ki jo v vesoljni Cerkvi vsako leto priredijo na praznik apostolov Petra in Pavla, namenjena pa je dobrodelnim dejavnostim rimskega škofa, je v lanskem letu prinesla 78 milijonov dolarjev, kar je občutno več v primerjavi s skoraj 66 milijoni dolarjev leto pred tem. Vsoto zbranih sredstev je v pogovoru za rimski časnik Avvenire minuli konec tedna predstavil vatikanski notranji minister Angelo Becciu.



Namene za porabo Petrovega novčiča, ki ga je leta 1871 za vesoljno Cerkev s posebno okrožnico uvedel papež Pij IX., določa papeški svet Cor Unum, t. i. »ministrstvo za dobrodelnost«, ali pa vatikansko državno tajništvo, sredstva pa so namenjena za pomoč v humanitarnih stiskah. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo sredstva nekajkrat potrebno preusmeriti v »krpanje lukenj« za potrebe Vatikana.

Po konsolidaciji in ustreznih varčevalnih ukrepih je bilanca Svetega sedeža zadnjih dvajset let večinoma uravnana, k čemur je pripomogla tudi uvedba nabirk po škofijah za dejavnosti Svetega sedeža in rimske kurije, ki letno prinese okoli 30 milijonov evrov. Petrov novčič je tako znova v celoti namenjen papeževim človekoljubnim projektom.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (A. P.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh