Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškove večernice v New Yorku

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 09. 2015 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškove večernice v New Yorku

Papež se je v stolnici sv. Patrika srečal z ameriškimi duhovniki, redovnicami in redovniki.

Papež Frančišek svoje potovanje v ZDA nadaljuje zobiskom New Yorka, ki ga je sinoči pričel v stolnici sv. Patrika, kjer se jesrečal z ameriškimi duhovniki, redovnicami in redovniki. Muslimanskim bratom jezaradi tragedije v Meki zagotovil svojo molitveno bližino, spregovoril pa jetudi o škandalu zaradi spolnih zlorab v ameriški Cerkvi.

Papeža je v stolnici sv. Patrika pričakalanavdušena množica ljudi. V imenu vseh zbranih sta ga pozdravila newyorški nadškofkardinal Timothy Dolan in tamkajšnji župan Bill De Blasio. Preden je papežprišel do oltarja, se mu je približala deklica na invalidskem vozičku, svetioče pa jo je pozdravil in objel.

Frančišek je v nagovoru posvečene povabil,naj svojo poklicanost živijo v veselju. Nato jim je, kot tudi ameriškim škofom,spregovoril o škandalu zaradi spolnih zlorab, ki je pretresel Cerkev v ZDA. Znovaje poudaril, da se mora duhovnik izogibati posvetnim ugodnostim. 

Stvari bi morali videti in vrednotiti iz Božjega pogleda, ki posvečene osebe vedno znova vabi k nenehnemuspreobrnjenju k njihovi poklicanosti in veliki ponižnosti. Križ pa nam popapeževih besedah prikazuje drugačen način merjenja uspeha. Če prevečzaupamo zemeljskim stvarem, to lahko zatemni moč vsakodnevnega Božjega klica kspreobrnjenju, k srečanju z Njim, je pojasnil Frančišek. Počasi, a zanesljivo začnes tem upadati duh darovanja, odpovedi in marljivosti, zato se moramo naučiti,kako počivati, da bo tudi počitek spodbujal željo posvečenih po velikodušnemsluženju.

Drugačne oblike počitka človeka nauči bližina z ubogimi, begunci, bolnimi,zlorabljenimi, ostarelimi, osamljenimi, zaporniki in mnogimi drugimi ubogimizaradi pomanjkanja Boga, toda tak počitek je, zagotavlja sveti oče, boljkrščanski in velikodušnejši.

Papež Frančišek je nato posebno misel namenil ameriškim redovnicam, ki jih, kotje dejal, zelo občuduje. »Kaj bibila Cerkev brez vas?«, je vprašal papež. »Ste močne žene, ki se znateboriti, imate pogumen duh, ki vas vodi v prve vrste pri oznanjevanjuevangelija. Vam, redovnicam,materam in sestram tega naroda, želim izreči veliko zahvalo«, je dejalpapež in dodal, da jih ima zelo rad.

Sicer pa redovnik po njegovih besedahizžareva nenehno zadovoljstvo zaradi klica, ki ga je prejel. Zato je po papeževihbesedah dobro, če posvečeni večkrat osvežijo spomin na prvi klic, na pot, ki sojo prehodili in na vse milosti, ki so jih prejeli na svoji poti posvečenegaživljenja.

Vir: Radio Ognjišče / M.M.Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh