Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoska narodna skupščina za istospolne zakonske zveze in posvojitve

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 12. 02. 2013 / 20:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francoska narodna skupščina za istospolne zakonske zveze in posvojitve

Omenjeni predlog družinskega zakonika je v Franciji povzročil ostra nasprotovanja in množične proteste.

Francoska narodna skupščina je včeraj potrdila nov družinski zakonik, ki bo omogočil sklepanje istospolnih zakonskih zvez in posvojitve s strani istospolnih partnerjev. Za prvo družbeno reformo socialističnega predsednika Francoisa Hollanda je glasovalo 329 poslancev, 229 pa jih je bilo proti, kot poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzemajo pri STA.

Predlog novega zakonika bo zdaj romal v zgornji dom francoskega parlamenta, senat, kjer se prav tako pričakuje, da bo potrjen. Hollandovi socialisti v senatu sicer nimajo večine, a lahko računajo na podporo levih zaveznikov. Po napovedih naj bi v senatu o tem odločali 2. aprila.

Omenjeni predlog družinskega zakonika je v Franciji povzročil ostra nasprotovanja in množične proteste. 13. januarja letos se je v Parizu na protestih proti zakonu, ki bo podelil pravice do poroke in posvojitve istospolno usmerjenim, zbralo okoli 340.000 ljudi. Protestom so se pridružili tudi številni predstavniki katoliške Cerkve.

Bistven je člen zakonika, po katerem lahko zakonsko zvezo po novem skleneta ne le dve osebi različnih, ampak tudi istega spola. Iz tega člena izhaja tudi legalizacija posvojitev za istospolne pare, ki je bila za francosko javnost najbolj sporna.

Vlada je sicer zaenkrat umaknila predlog, po katerem bi umetne oploditve za istospolno usmerjene ženske financirali iz državne zdravstvene blagajne. Za to naj bi vlada pripravila ločen zakon.

Vprašanje istospolnih porok je bila ena osrednjih točk volilnega programa socialističnega predsednika Hollanda, ki je obljubil, da bo zakon, ki bo urejal to področje, sprejet do sredine letošnjega leta. Sklepanje zakonskih zvez med istospolnimi partnerji je doslej dovoljeno v Belgiji, Veliki Britaniji, na Danskem, Finskem, Islandiji, v Nemčiji, na Nizozemskem, Norveškem, v Španiji in na Švedskem.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh