Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Garnbretova, Pogačar in košarkarji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 12. 2021 / 21:10
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 20:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Garnbretova, Pogačar in košarkarji
Pred podelitvijo sta športnike sprejela tudi predsednik Borut Pahor in ministrica dr. Simona Kustec. FOTO: FB Borut Pahor

Garnbretova, Pogačar in košarkarji

Kolesar Tadej Pogačar prvič, športna plezalka Janja Garnbret tretjič (v zadnjih štirih letih) in moška košarkarska reprezentanca četrtič so zmagovalci letošnjega izbora »športnik leta« po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Med športnicami je Garnbretova prejela 333 točk, daleč za njo sta ostali judoistka Tina Trstenjak (129) in smučarska skakalka Nika Križnar (77), medtem ko je lanska zmagovalka, smučarska tekačica Anamarija Lampič, zasedla četrto mesto (61).

Kolesarski dvoboj

Med športniki je v kolesarskem dvoboju Pogačar (262 točk) ugnal zmagovalca minulih dveh let Primoža Rogliča (218), tretji je bil košarkar Luka Dončić (97). Med ekipami je bila košarkarska izbrana vrsta (66 glasov) prepričljivejša od odbojkarske (37).

Najobetavnejši je odbojkar

Tako Garnbretova (leta 2016) kot Pogačar (2018), pa tudi Dončić (2017), so bili minula leta že izbrani za izstopajoče mlade športne osebnosti leta, letos je to priznanje pripadlo 19-letnemu Roku Možiču, v prejšnji sezoni državnemu prvaku z Mariborom, zdaj pa si kruh služi v Italiji.

Posebna nagrada za Tirška

Posebno nagrado pa si je prislužil športnik invalid leta, parastrelec Franček Gorazd Tiršek. V Tokiu se je na paraolimpijskih igrah razveselil dveh kolajn, srebrne in bronaste, s čimer je število osvojenih olimpijskih odličij povečal že na štiri.

Tadej Pogačar je v kolesarskem dvoboju ugnal Primoža Rogliča. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida

Trenutno najboljši kolesar na svetu

Tadej Pogačar, tako piše v obrazložitvi, je letos zmagal na dirki po Franciji, prestižnih klasikah Liege-Bastogne-Liege in po Lombardiji, obenem si je kot prvi slovenski kolesar prislužil olimpijsko odličje. »Brez kančka dvoma je trenutno najboljši kolesar na svetu,« je zapisano v utemeljitvi.

Pri 22 letih najboljša vseh časov

Janja Garnbret je pri le 22 letih že najuspešnejša športna plezalka v zgodovini. Letos je imela en sam cilj, zlato olimpijsko odličje, ki mu je podredila vse in ga prepričljivo tudi dosegla. Obenem je zmagala še v sezoni svetovnega pokala v težavnosti. »Premika tudi mejnike plezanja v naravnih plezališčih.«

Prvič, pa že v polfinale

Moška košarkarska reprezentanca pa na krstnem olimpijskem nastopu v Tokiu ni bila le opazovalka, temveč se ji je kolajna (pa tudi veliki finale!) izmuznila le za las. »Polfinale olimpijskih iger je dosežek, ki ga lahko postavimo ob bok naslovu evropskih prvakov,« piše v obrazložitvi.

Sprejem v predsedniški palači

Po letu premora se je slavnostna prireditev nocoj, z neposrednim televizijskim prenosom, vrnila v Cankarjev dom, udeležil pa se je je tudi predsednik države Borut Pahor, ki je pred tem z ministrico dr. Simono Kustec športnike sprejel v predsedniški palači.

Odlikovanja za izjemne športne dosežke

»Slovenija se je spet izkazala kot športna velesila,« je poudaril predsednik Pahor in napovedal, da bo prihodnje leto vročil odlikovanja za izjemne športne dosežke Pogačarju, Rogliču, Garnbretovi in Alenki Artnik ter trenerjem Francu Hvastiju, Andreju Hauptmanu, Marjanu Fabjanu in Poloni Sladič.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh