Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gaza: za obiskovalce odprli bizantinsko cerkev iz 5. stoletja

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 03. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gaza: za obiskovalce odprli bizantinsko cerkev iz 5. stoletja
Mozaiki z različnimi motivi iz rastlinskega in živalskega sveta. FOTO: Vatican Media

Gaza: za obiskovalce odprli bizantinsko cerkev iz 5. stoletja

V Gazi so pred dnevi po dolgotrajni obnovi slovesno odprli arheološko najdišče, odkrito pred 25 leti, dogodek pa je prinesel veliko veselja tamkajšnjim kristjanom in maloštevilčni katoliški skupnosti.

Po treh letih obnovitvenih del so od 24. januarja naprej obiskovalcem na ogled ostanki bizantinske bazilike iz 5. stoletja. Kot poroča Radio Vatikan, arheološko najdišče v bližini kraja Jabalia, približno štiri kilometre severno ob Gaze, obsega 800 kvadratnih metrov obnovljene površine, na njem pa veliko dragocenost predstavljajo mozaiki z različnimi motivi iz rastlinskega in živalskega sveta.

Veliko dragocenost na arheološkem najdišču predstavljajo mozaiki z različnimi motivi iz rastlinskega in živalskega sveta.

Obnovitvena dela so bila opravljena pod okriljem francoske nevladne organizacije Première Urgence Internationale ter Francoske biblične in arheološke šole v Jeruzalemu, financiral pa jih je British Council. Po besedah arheologa Renéja Elterja gre za izjemno pomembne arheološke ostanke na območju Gaze, saj pričujejo o krščanskem obdobju. Elter je pristojen za samostan sv. Hilarija, edino arheološko najdišče v Gazi, ki je odprto za obiskovalce. Kot je pojasnil, so bili mozaiki in celotna cerkev poškodovani med vojno leta 2012.

FOTO: Radio Vatican

Župnik katoliške župnije Svete družine v Gazi, Gabriel Romanelli, je odprtje bizantinske cerkve za javnost označil kot zelo pomembno, saj na območju Gaze živi le okoli tisoč kristjanov: »Ta cerkev iz 5. stoletja pričuje o pomembni navzočnosti kristjanov na celotnem območju.« Bizantinska cerkev v 5. stoletju je bila združena s katoliško,  zato je odprtje arheološkega najdišča »razlog za pravo veselje«, je pojasnil Romanelli in dodal, da so »Bogu hvaležni za dar tega kraja, ki ga lahko obiščejo in molijo povezani z vsemi kristjani sveta«.

Število kristjanov v Gazi se nenehno zmanjšuje.

Število kristjanov v Gazi se nenehno zmanjšuje. Leta 2007 jih je bilo sedem tisoč, danes jih je tisoč, kar je v primerjavi z 2,3 milijona prebivalcev Gaze zelo malo. Odprtje starodavne cerkve je zelo pomembno za kristjane, predvsem katoličane, ki jih je le 134. »Nikoli ne pozabimo, da se naša župnija imenuje po Sveti družini, saj so bili prvi kristjani, ki so šli skozi Gazo, prav Jezus, sveti Jožef in Marija, ko so iz Betlehema bežali v Egipt,« je še povedal Romanelli ter znova izpostavil veliko veselje krščanske skupnosti in katoliške župnije v Gazi.

Nalaganje
Nazaj na vrh